Als je kind koorts heeft hoef je meestal niet naar de huisarts. Maar in deze situaties moet je wel direct de huisarts bellen. Bij koorts is de temperatuur in het lichaam 38 graden of hoger. Je meet de temperatuur bij je kind het best via de anus (poepgaatje).
De lichaamstemperatuur gaat tegen de avond altijd iets omhoog, ook bij kinderen met koorts. Bij een infectie kan de temperatuur oplopen tot 40 of 41 graden.Dat kan geen kwaad.
Baby's. Raadpleeg steeds een arts als de lichaamstemperatuur meer dan 38°C bedraagt. Raadpleeg een arts als de lichaamstemperatuur meer dan 39°C bedraagt. Want op die leeftijd hebben kinderen minder weerstand tegen infecties en is de kans op uitdroging groter.
Een huisartsbezoek is in ieder geval nodig in de volgende gevallen: Je baby is ouder dan 3 maanden en de koorts houdt langer dan 3 dagen aan. Je kindje geeft ook over of heeft diarree. De temperatuur van je 3 maanden of jongere baby stijgt boven de 38 graden.
Wanneer moet ik naar de dokter bij koorts? Bij twijfel is het altijd beter om een arts te raadplegen. In het algemeen bezoek je best snel een dokter als je koorts boven de 39 °C oploopt, gepaard gaat met andere kwaaltjes, of lang duurt.
Bel ook de huisarts voor een afspraak in de volgende gevallen: Je kind is ouder dan twee maanden en heeft langer dan drie dagen een temperatuur van 38 graden of hoger. Je kind is jonger dan twee jaar en lijkt last te hebben van zijn of haar oren.
Als de temperatuur van je pasgeboren baby (tot 3 maanden) boven de 38°C stijgt is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Als Je baby ouder is dan 3 maanden kan bij een infectie de temperatuur oplopen tot 40 of 41 graden. Dat kan geen kwaad.
Het is beter om het kind luchtige kleding aan te trekken en onder een lakentje te leggen. Het liefst in een koele, goed geventileerde kamer met een temperatuur die niet hoger is dan 20°C. Zorg er wel voor dat het kind niet te veel afkoelt.
Raadpleeg een arts wanneer: de algemene toestand van het kind alarmerend is: als je kind lastig is, veel kreunt, zich duidelijk niet goed voelt ... je kind één of meer ongewone symptomen vertoont: uitslag, braken ... de koorts niet zakt ondanks de inname van correct gedoseerde koortswerende geneesmiddelen.
Bij een temperatuur tussen de 37,5°C en 38,0°C spreken we van verhoging, daarboven noemen we het koorts. Koorts kan in verschillende mate aanwezig zijn: tot 38,5°C spreken we van lichte koorts, tot 39,0°C van matige koorts, tot 39,5°C van hoge koorts en bij 40°C of hoger van hevige koorts.
Koorts is vaak een normale reactie van het lichaam op een bacterie of een virus. Geef je kind met koorts extra drinken. Je hoeft geen medicijnen te geven tegen de koorts. Meestal gaat koorts binnen een week vanzelf over.
Een zetpil werkt ongeveer na een uur en blijft ongeveer zes uur werken. Kijk goed op de verpakking hoeveel tijd er tussen twee doses moet zitten, dit is minimaal zes uur. Noteer eventueel het tijdstip waarop je je baby een zetpil geeft.
Zet je kind in een badje, 3°C lager dan zijn/haar lichaamstemperatuur. Dit betekent dat als je kindje 40° koorts heeft, je een badje geeft van 37°. Zorg voor kamertemperatuur van maximum 20°C en vermijd tocht. Een kind met koorts zweet veel, geef voldoende te drinken.
Welke medicijnen worden gebruikt bij Koorts? Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Paracetamol is bij koorts het veiligste middel om te gebruiken. Coffeïne wordt soms toegevoegd aan paracetamol vanwege zijn opwekkende effect.
contacteer je arts bij alarmsignalen, koorts die niet zakt ondanks de correct gedoseerde koortswerende middelen of koorts die langer dan 3 dagen aanhoudt.
Kleed je baby luchtig
Als de temperatuur binnen echt hoog wordt, aarzel dan niet om je baby enkel een pamper aan te doen. 's Nachts volstaat een rompertje met korte mouwen. Zowel de temperatuur van de ruimte als je baby's lichaamstemperatuur zullen dan lichtjes dalen.
Als de algemene toestand van je kind het toelaat, mag hij of zij naar buiten. Je kindje goed warm houden is niet nodig bij koorts, tenzij hij of zij last heeft van koude.
Let op met koorts
Schrijf dus niet meteen alles toe aan de tanden: koorts hoger dan 38,5°C, een kind dat 's nachts wakker wordt, naar zijn oortje grijpt, of diarree die langer dan twee dagen aanhoudt? In dat geval moet u altijd een arts raadplegen.
Een slaapzak die je moet sluiten met knopen is geen goede slaapzak voor je baby. Als je kleintje ziek is en koorts heeft moet je hem of haar niet te warm aankleden. Als je kleintje al aan het zweten is, kun je je kleintje beter zonder slaapzak laten slapen of kiezen voor een dunne slaapzak.
Breng de zetpil in tussen je billen (in de anus). Het maakt daarbij niet zoveel uit of je de zetpil met de punt naar voren of met de stompe kant naar voren inbrengt. Als je de zetpil met een beetje water bevochtigt, kan je hem wat makkelijker inbrengen.
De gemiddelde verlaging ten opzichte van baseline temperatuur met een hoge dosis paracetamol was 0,3 graden C (95% BI 0 graden C tot 0,6 ° C) hoger dan die bij de met placebo behandelde patiënten. De behandeling met lage dosis paracetamol heeft niet geleid tot een lagere lichaamstemperatuur.
Koorts versterkt het immuunsysteem, waardoor dit effectiever is tegen infecties. Het gebruik van paracetamol remt mogelijk dit gunstige effect.Het herstel van een bacteriële of virale infectie loopt daardoor vertraging op.
Bij koortsaanvallen heeft u last van perioden met een verhoogde lichaamstemperatuur die vervolgens weer afneemt. Dit kan bij sommige ziekten en aandoeningen jaren lang aanhouden. Bij koorts loopt uw lichaamstemperatuur op tot 38 graden of hoger.
Ook het kind met koorts in een lauw bad zetten heeft geen nut. Mocht uw kind dit wel erg prettig vinden, maak hoe dan ook, nooit gebruik van koud water. De bloedvaten in de huid knijpen zich dan toe, wat de afkoeling tegengaat.