Behandelen of voorkomen van bloedarmoede
Als u veel bloed heeft verloren, is het belangrijk dat het ijzertekort in uw Hb wordt aangevuld. Dit kunt u het beste doen door extra ijzer in te nemen via uw dagelijkse voeding of met ijzerpreparaten (een tablet met een hoge dosering ijzer).
Een laag aantal rode bloedcellen (RBC) verhoogt het risico op bloedarmoede. Manieren om RBC's te verhogen zijn onder andere het eten van voedingsmiddelen die ijzer, vitamine B12 en B9, vitamine C, vitamine A en koper bevatten . Het verhogen van de mate van lichaamsbeweging en het verminderen van alcoholinname kunnen ook helpen.
Voor de aanmaak van rode bloedcellen zijn er drie belangrijke bouwstoffen: ijzer, foliumzuur en vitamine B12. Wereldwijd is dit de meest voorkomende vorm van bloedarmoede, die grotendeels wordt veroorzaakt door langdurig bloedverlies.
Vermijd zoveel mogelijk de volgende voedingsmiddelen: ■ koffie, cacao; ■ rode wijn; ■ grote hoeveelheden kruiden. U heeft recht op juiste en volledige informatie. Pas als u voldoende inzicht heeft, kunt u weloverwogen toestemming geven voor een bepaalde behandeling of een bepaald onderzoek.
Alcohol en bloedarmoede:
In kleine hoeveelheden (1 glas per dag) bevordert alcohol de opname van ijzer in het bloed, mits men daarnaast ijzerrijke voeding eet. Rode wijn en Guinness-bier zijn iets ijzerrijker dan andere alcoholhoudende dranken.
Eet regelmatig vlees(waren). Vooral rund- of lamsvlees bevatten veel ijzer. Kies bij voorkeur vleesvervangers die ijzer bevatten, zoals ei, peulvruchten (zoals bruine bonen en linzen), tofu, tempé, noten, pinda's, pitten of kies voor kant-en-klare vleesvervangers. Gebruik volkorenbrood, volkorenpasta.
Het duurt een aantal maanden om de ijzervoorraden in je lichaam te herstellen. In sommige gevallen krijg je epo. Dat is een hormoon dat het beenmerg stimuleert om rode bloedcellen aan te maken. Sommige mensen hebben een bloedtransfusie nodig om hun hemoglobinegehalte snel te herstellen.
Is yoghurt goed voor een ijzertekort? Er zijn een aantal voedingsmiddelen die het moeilijker maken om ijzer op te nemen, yoghurt is hier eén van. Dit heeft te maken met het mineraal calcium dat voorkomt in melk, room, kaasproducten en yoghurt. Calcium gaat de ijzeropname tegen.
Bij een tekort aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur kan dit vaak in de vorm van pillen of injecties worden toegediend. Bij milde erfelijke vormen van bloedarmoede kan er geen behandeling worden gegeven. Bij ernstige erfelijke vormen is het vaak nodig om levenslang bloedtransfusies te geven.
Citrusvruchten
Citrusvruchten zoals sinaasappels, citroenen en grapefruit zitten boordevol antioxidanten, waaronder flavonoïden. Het eten van citrusvruchten die rijk zijn aan flavonoïden kan helpen de bloeddruk en stijfheid in uw slagaders te verlagen, terwijl de bloedstroom en de productie van stikstofoxide worden verbeterd.
Consumeer meer ijzerrijke (heem) voedingsmiddelen , bijvoorbeeld vlees, lever, inwendige organen van kip, vis, garnalen of garnalen en eetbare schelpen. Zorg voor voldoende vlees, 6-12 eetlepels per dag, omdat het het lichaam sterkt in het opnemen van non-heemijzer uit voedingsmiddelen.
De aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg wordt gestimuleerd door een hormoon uit de nieren: erytropoëtine (EPO). Rode bloedcellen ontwikkelen zich daar vanuit stamcellen. Na een aantal delingen worden de cellen steeds rijper en gaan ze steeds meer op rode bloedcellen lijken.
Bananen verminderen de kans op bloedarmoede
Bloedarmoede wordt veroorzaakt door een ijzertekort in je bloed. Door bloedarmoede ga je je erg vermoeid voelen. Dat komt omdat de rode bloedcelletjes verminderen en dan krijg een te laag hb-gehalte(hemoglobinegehalte).
Je kunt dus minder aan. Na een week op hoogte stijgt het aantal rode bloedcellen. Je bloed wordt dikker en daardoor heb je meer kans op trombose.”
Calciumrijke voedingsmiddelen kunnen de ijzeropname verstoren, vooral als ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd. Zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt bevatten veel calcium. Andere calciumrijke voedingsmiddelen zijn sardines, bladgroenten, zalm, tahin en verrijkt sinaasappelsap.
Op nummer 1 van de lijst met ijzerrijke voeding staat rood vlees! Neem gerust een stukje rundvlees, lamsvlees en kalfsvlees: hierin zit gemiddeld 2,5 mg ijzer per portie.
Dadels en rozijnen bieden een combinatie van ijzer en vitamine C. Vijgen daarentegen zitten boordevol ijzer, magnesium, vitamine A en foliumzuur. Het consumeren van een handvol gedroogde vijgen en rozijnen en twee of drie dadels in de ochtend kan u direct energie geven en uw hemoglobinegehalte verbeteren.
De meest voorkomende oorzaak van anemie is ijzertekort (ferriprieve anemie). We moeten dan ook op zoek gaan naar de oorzaak van dat ijzertekort. Andere niet-kwaadaardige oorzaken zijn een verminderde nierfunctie of bloedafbraak (hemolyse). Ook kwaadaardige ziekten kunnen aanleiding geven tot anemie.
Azathioprine, Cyclofosfamide
Bij hemolytische anemie breekt het lichaam rode bloedcellen af, dit komt door een afweerreactie. Azathioprine zorgt ervoor dat deze afweerreactie wordt onderdrukt. Cyclofosfamide zorgt ervoor dat de cellen die afweerstoffen aanmaken worden afgeremd.
Extra foliumzuur of vitamine B12
Heb je te weinig vitamine B12, slik dan elke dag een pil met 1000 microgram vitamine B12. Deze pillen kun je kopen bij de drogist of apotheek. Bij weinig vitamine B12 door een maagziekte werken pillen vitamine B12 ook. Bij erge klachten zijn prikken met vitamine B12 nodig.
Het regelt onder andere de verwerking en balans van bepaalde neurotransmitters (chemische boodschappers in de hersenen) zoals glutamaat en GABA. Een tekort aan ijzer zou daarom kunnen zorgen voor geheugen- en gedragsproblemen, maar ook voor emotionele moeilijkheden.
Vooral bessensoorten, bramen, frambozen en abrikozen. Ook dranken gemaakt van deze fruitsoorten zijn rijk aan ijzer. Vooral abrikozen, vijgen en tutti-frutti. Vooral amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, walnoten en studentenhaver.