Typisch Turkse gerechten zijn bijvoorbeeld geroosterde vleesbrochette (sish-kebab), pilav, gevulde groenten (dolma's) en gevulde wijnbladen (sarma's), Turks brood (pide), Turkse pizza en bladerdeeggebak (baklava) gedrenkt in honing of suikerwater.
Kebab is een van de meest populaire Turkse gerechten en wordt in heel Turkije gegeten. Het is een gerecht dat wordt gemaakt van gehakt, uien, paprika, tomaat, knoflook en een verscheidenheid aan kruiden. Kebab wordt geserveerd met brood of salade.
Etiquette: Je mag nooit naar iemand wijzen. Tandenstokers dienen gebruikt te worden met de hand voor de mond en niezen in het bijzijn van anderen is onbeleefd. Verder mag je nooit zo zitten, dat je voetzool zichtbaar is. Onderhandelen: Afdingen is erg normaal in Turkije.
Eet geen rauw of halfrauw vlees (tartaar!) of vis (sushi). Eet ook geen rauwe schelpdieren (mosselen, oesters en dergelijke). Eet geen sauzen en desserts die gemaakt zijn van rauwe of niet goed gekookte eieren .
Het meeste Turks eten bestaat uit een combinatie van vlees of vis, fruit en groente, yoghurt en salades. Een typische Turkse maaltijd begint met een dunne soep, gevolgd door het hoofdgerecht met tot slot een vaak zoet nagerecht. Ook populair in Turkije, zijn de mezes.
Typisch Turkse gerechten zijn bijvoorbeeld geroosterde vleesbrochette (sish-kebab), pilav, gevulde groenten (dolma's) en gevulde wijnbladen (sarma's), Turks brood (pide), Turkse pizza en bladerdeeggebak (baklava) gedrenkt in honing of suikerwater.
Eet etiquette
Je bord leegeten: Het wordt als beleefd beschouwd om je bord leeg te eten . Eten op je bord laten liggen kan worden geïnterpreteerd als een teken dat je niet van de maaltijd hebt genoten. Uitnodigingen: Als je bij iemand thuis wordt uitgenodigd, is het beleefd om op tijd te komen. Als je te laat bent, laat het de gastheer/gastvrouw dan van tevoren weten.
Vermijd rauw en onvoldoende verhit voedsel, zoals salades .
In Turkije is er een rookverbod in musea, restaurants, luchthavens, hotels en andere openbare ruimtes. Roken mag buiten of – in enkele gevallen – in speciale rookruimtes. Foto's maken van militaire objecten, soldaten en vliegvelden is streng verboden in Turkije.
Turkse cultuur
De gebruikelijke begroeting onder vrienden en familie is over het algemeen om de andere persoon een of twee kussen op de wang te geven. Het is beleefd om een lichte buiging of knik te maken naar iemand met autoriteit (ouder of superieur) als je ze begroet. Vrouwen mogen alleen een fysieke begroeting geven aan andere vrouwen (d.w.z. met een handdruk of kus ).
Sinds de inwerkingtreding van het Turks Burgerlijk Wetboek in 1926 is polygamie in Turkije verboden en wordt het ingevolge artikel 230 van het Turks Wetboek van Strafrecht gecriminaliseerd met een gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren.
In de traditionele cultuur wordt ontbeten tussen 10 en 12 uur 's ochtends. Omdat het ontbijt vrij laat plaatsvindt, is de volgende maaltijd pas aan het begin van de avond. Tussen deze maaltijden door zijn er voldoende zoete of hartige tussendoortjes voorhanden. Veel Turkse mensen houden van een hartig ontbijt.
Tot de populairste gerechten in Turkije behoren, naast de beroemde donër kebab, andere lekkernijen zoals lüfer (blauwe vis), meze (koude voorgerechten), lahmacun (soort pizza), dolma (met rijst gevulde druivenbladeren) en menemen (roerei) .
In de Turkse cultuur zijn etiquette en gedragsregels van groot belang, waarbij respect voor ouderen, hiërarchie, gastvrijheid, beleefdheid, goede manieren en verzorgdheid centraal staan, evenals het vermijden van bepaalde taboes en het tonen van nederigheid en dankbaarheid.
Als Turks persoon kan ik ook bevestigen dat kaas een heel groot ding is. Fetakaas (beyaz peynir) is een echte standby, en andere kanshebbers zijn kasseri, een harde kaas gemaakt van ongepasteuriseerde schapenmelk, en lor, een ongezouten geitenmelkkaas die lijkt op de Turkse versie van cottage cheese.
Mandarijnen en citroenen zijn de belangrijkste producten, gevolgd door tomaten en sinaasappelen. Granaatappels de grootste groeier De Turkse productie van zowel verse groenten als die van vers fruit breidt zich gestaag uit. Die van verse groenten groeide van bijna 19 miljoen ton in 2010 naar rond de 25 miljoen ton nu.
De hoofdingrediënten in de Turkse keuken
Turken houden van vers. In veel Turkse specialiteiten kom je dan ook vers fruit en groenten tegen. Salades zijn ze dol op en ook gegrild vis en vlees staat veel op de kaart. Als bijgerecht gaan ze niet alleen voor sauzen, maar ook voor yoghurt of op yoghurt gebaseerde sauzen.
Je benen over elkaar slaan of de onderkant van je voeten laten zien, wordt in Turkije als beledigend beschouwd. Maak geen denigrerende opmerkingen over de Turkse vlag, of Kemal Atatürk, de Founding Father van de Turkse Republiek, of eigenlijk over iets anders over Turkije. Het is duidelijk onbeleefd en respectloos!
En Turks brood is misschien wel het slechtste brood van allemaal , met zijn mix van grote porties, gaten die snel gevuld worden met boter of margarine, en grote hoeveelheden wit meel - wat het zijn hoge GI en koolhydraatbelasting geeft. Een andere populaire keuze, zuurdesem heeft een lagere GI dan gewoon witbrood.
In Turkije, waar mensen moeten kunnen vertrouwen op halalvlees, werd ontdekt dat de Döner kebab naast paard ook varken bevat. Voor moslims zijn zowel varkens- als paardenvlees haram, onrein en dus verboden kost.
Als reactie hierop is het handig om zinnen als teşekkür ederim, teşekkürler en sağ ol (dankjewel) te kennen, zodat je beleefd kunt reageren. Wat is een typische Turkse begroeting? De meest typische Turkse begroeting is Merhaba (hallo). Je kunt ook Selam (hallo) gebruiken om iemand te begroeten.
Het is verboden om explosieve, ontvlambare, giftige, giftige stoffen en vloeistoffen, wapens en vloeibare gassen in de bagage te vervoeren.