Met de app KopieID kunt u in een kopie van uw identiteitsbewijs de identiteitsgegevens doorstrepen die organisaties niet nodig hebben of niet mogen verwerken. Dit kan bijvoorbeeld het burgerservicenummer (BSN) zijn maar ook een pasfoto of handtekening. Dit is afhankelijk van de organisatie en het doel van de kopie.
De Geschillencommissie oordeelt dat de bank voor het vastleggen en bewaren van een kopie van het gebruikte ID-bewijs de pasfoto hierop moet afschermen. Ook moet de bank misbruik met de vastgelegde kopie van het ID-bewijs voorkomen, bijvoorbeeld door het aanbrengen van een watermerk.
Maak in de kopie je Burgerservicenummer onleesbaar, ook in de cijferreeks onderaan. Schrijf in de kopie dat het een kopie is. Schrijf in de kopie voor welke instantie of welk product de kopie is bedoeld. Schrijf in de kopie de datum waarop je de kopie afgeeft.
Omdat je burgerservicenummer een uniek nummer is, zijn de privacy risico's groot. Met dit nummer kunnen criminelen identiteitsfraude plegen en hebben ze toegang tot je dossier. Wanneer je BSN eenmaal in handen is van criminelen, is de kans groot dat deze onderling wordt doorverkocht in het criminele circuit.
Denk aan online een telefoonabonnement of bankrekening afsluiten met een kopie van je identiteitsbewijs. Daardoor neemt de kans op identiteitsfraude toe. Een oplichter heeft dan alleen nog een kopietje van jouw ID nodig. Het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI) krijgt elk jaar vele honderden meldingen.
Uitwisseling persoonsgebonden gegevens
Organisaties mogen uw BSN alleen gebruiken als het om de uitwisseling van persoonsgegevens gaat. Een organisatie mag uw BSN dus niet gebruiken als deze geen gegevens van u hoeft vast te leggen.
Deze is ontwikkeld door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Met behulp van de app kun je identiteitsgegevens doorstrepen die organisaties niet nodig hebben of niet mogen verwerken. Dit kan het BSN-nummer zijn, maar bijvoorbeeld ook je pasfoto of handtekening.
Van de nieuwste versie van het paspoort moet u als werkgever namelijk niet alleen de voorkant, maar ook de achterkant kopiëren en de kopie ervan bewaren in de salarisadministratie. Dat is noodzakelijk, omdat het Burgerservicenummer (BSN) tegenwoordig op de achterkant staat.
De identificatieplicht houdt in dat iedereen vanaf 14 jaar een geldig identiteitsbewijs moet kunnen tonen als de politie daar om vraagt. Ook andere ambtenaren zoals boswachters en belastinginspecteurs kunnen u vragen om een geldig identiteitsbewijs.
Als u in Nederland belasting betaalt, dan heeft u een burgerservicenummer nodig om een bankrekening te openen. De bank kan u daarom vragen om een identiteitsbewijs waarop uw BSN staat als u een rekening opent. Bijvoorbeeld een paspoort of identiteitskaart.
Een vID is de digitale variant van jouw fysieke paspoort of ID-kaart in de vorm van een app op je smartphone. Met deze app is het in de toekomst mogelijk om digitaal te laten zien wie je bent en kun je bijvoorbeeld reizen met een digitaal paspoort. De app voldoet aan de hoogste internationale veiligheidseisen.
Je mag de nationaliteit op de kopie ID niet doorstrepen, je mag wel de foto onherkenbaar maken. Het nummer van het paspoort, rijbewijs of de identiteitskaart moet zichtbaar zijn. Zorg dat de kopie van je legitimatiebewijs op een A4'tje is afgedrukt.
Eerst maak je een foto van je identiteitsbewijs. Daarna houd je je identiteitsbewijs tegen je smartphone aan en leest je smartphone de NFC-chip uit die rechts bovenin in je paspoort of identiteitskaart zit. Zo ontvangen we automatisch je naam, documentnummer, geslacht, nationaliteit en BSN.
Voor de registratie hebben hotels en campings in principe alleen het nummer van uw identiteitsbewijs nodig. Let sowieso te allen tijde goed op dat uw burgerservicenummer (BSN) niet wordt overgenomen door instellingen die deze informatie niet nodig hebben. Het BSN is namelijk zeer fraudegevoelig.
BSN op paspoort vanaf 2014
Dan staat uw BSN bovenaan op pagina 1, op de achterkant van de houderpagina (de pagina met uw pasfoto). Uw BSN bestaat uit 9 cijfers. Boven uw BSN staat 'persoonsnummer', dat is een ander woord voor BSN. Uw BSN staat ook in de lange rij van letters en cijfers onder uw pasfoto.
Het burgerservicenummer (BSN) is een uniek persoonsnummer voor iedereen die ingeschreven staat in de Basisregistratie personen (BRP). Uw BSN vindt u op het rijbewijs, paspoort, ID-kaart, zorgpas en salarisspecificatie. Het BSN vervangt in veel gevallen het oude sofinummer en bestaat uit dezelfde reeks cijfers.
Deel ook nooit een kopie van je bankpas met anderen! Door de combinatie van rekeningnummer en pasnummer kan ook opgelicht worden. Vaak wordt gebruik gemaakt van de afbeelding, het rekeningnummer wordt aangepast en vervolgens wordt er misbruik van de naam gemaakt, zonder dat de rekeninghouder hiervan op de hoogte is.
Zij baseert zich op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat berekende dat 1,5 procent van de Nederlanders van 15 jaar en ouder slachtoffer was van identiteitsfraude.
Een politieambtenaar, een toezichthouder en een conducteur mogen naar uw identiteitsbewijs vragen. De identificatieplicht betekent dat u zich in bepaalde situaties moet identificeren.
Als er geen BSN op uw paspoort of Nederlandse identiteitskaart staat, betekent dit echter niet automatisch dat u geen BSN heeft. Een BSN is meestal niet vermeld in een paspoort of op een Nederlandse identiteitskaart die, nadat u uit Nederland bent vertrokken, is afgegeven.
Volgens de AVG is het BSN géén bijzonder persoonsgegeven. Maar er komen waarschijnlijk wel speciale regels voor het BSN. Dat het BSN geen bijzonder persoonsgegeven is, wil daarom nog niet automatisch zeggen dat een DPIA niet verplicht is bij grootschalige verwerking van het BSN.
Doe melding bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI) Wanneer u denkt dat u te maken heeft met identiteitsdiefstal of -fraude, kunt u daarvan melding doen bij het CMI (onderdeel van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG)).