Breng medicijnen die u niet meer gebruikt naar de apotheek of een plek voor klein chemisch afval. Dan worden ze veilig verwerkt, waardoor geen medicijnresten in het milieu terechtkomen.
Let op: vervallen of ongebruikte geneesmiddelen mogen niet naar het containerpark gebracht worden. Ze moeten altijd naar je apotheker teruggebracht worden. De apotheker neemt ze kosteloos terug met de bedoeling ze te laten vernietigen (de farmaceutische sector neemt de kosten voor de vernietiging op zich).
Ziekenhuizen in Oekraïne hebben grote tekorten aan hulmiddelen en medicijnen. Om hen bij te staan is de SAZ, de vereniging van 29 regionale ziekenhuizen, een actie gestart om medische hulpmiddelen en medicijnen in te zamelen, te vervoeren en af te leveren bij de ziekenhuizen in de Oekraïne.
In Nederland gelden strenge veiligheidseisen voor medicijnen. Artsen mogen niet zelf medicijnen meegeven, dat mogen alleen apothekers. Teruggebrachte of overgebleven medicijnen moeten vernietigd worden, omdat je niet kan weten wat er met het pakje gebeurd is en of de kwaliteit van de medicijnen dus nog wel in orde is.
Breng medicijnen die u niet meer gebruikt naar de apotheek of een plek voor klein chemisch afval. Dan worden ze veilig verwerkt, waardoor geen medicijnresten in het milieu terechtkomen.
Patiënten die geneesmiddelen overhouden, kunnen deze inleveren bij de apotheek of bij een inzamelpunt van de gemeente. Apotheken, gemeenten of andere organisaties mogen geneesmiddelen die worden teruggebracht niet doneren aan patiënten in Nederland of elders in de wereld.
Wat gebeurt er met de ingeleverde medicijnen? Medicijnresten gaan vanuit de apotheken naar een centraal inzamelpunt van Zorggroep Almere en worden dan opgehaald door een gespecialiseerd bedrijf en uiteindelijk verbrand.
Zo kan iedereen ongebruikte medicijnen terugbrengen naar de apotheek. Als die goed bewaard zijn, zijn die nog perfect bruikbaar. Maar toch mogen die wettelijk niet worden herverdeeld. Die enorme berg medicijnen moet dus worden vernietigd.
Volgens de richtlijnen van de gezondheidsinspectie mogen eenmaal verzonden medicijnen niet meer retour genomen worden. Om deze reden zijn medicijnen ook uitgesloten van het wettelijke retourrecht. Concreet betekent dit dat bestelde medicijnen, zodra deze verzonden zijn helaas niet meer geretourneerd kunnen worden.
Afval dat je niet gescheiden kunt inleveren, mag bij het restafval (de grijze kliko of vuilniszak). Het gaat bijvoorbeeld om luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en een kapot wijnglas. Twijfel je of iets in een aparte bak mag? Neem dan het zekere voor het onzekere en kies voor de vuilnisbak.
Wat gebeurt er met het ingezamelde medicijnafval? Uw apotheek slaat uw medicijnresten, (on)gebruikte naalden en gebruikte spuiten gescheiden op in speciale afsluitbare vaten. Als de vaten vol zijn, worden deze opgehaald met wagens bestemd voor vervoer van gevaarlijk afval, en opgeslagen in hiervoor bestemde depots.
Kun je medicijnen over de datum innemen? Zijn medicijnen over datum gevaarlijk? Het antwoord op deze vraag is duidelijk: ja! Gebruik nooit medicijnen na de uiterste gebruiksdatum of bewaartermijn. Hoe langer je een bepaald medicijn bewaart, hoe minder de werking wordt.
Volgens Woltermann is er altijd een marge. “Één week na de houdbaarheidsdatum is het medicijn niet meteen niet meer goed. Of na 1 maand, 3 maanden of 1 jaar.” Maar u wilt wel graag dat een middel goed werkt en het geen giftige stoffen bevat. “Daarom is het beter om u gewoon aan de houdbaarheidsdatum te houden.
Op dit moment zijn er volgens Van Rossum drie effectieve middelen op de markt: Orlistat, Mysimba, en als laatste heb je het zusje van semaglutide: liraglutide. Vorig jaar zijn de laatste twee verschenen. Mysimba kost honderd euro per de maand en liraglutide kost 150 euro in de maand.
Gratis naaldenemmer bij de apotheek
Als u naalden gebruikt kunt u gratis een naaldenemmer ophalen bij de apotheek en deze weer gevuld daar inleveren. U krijgt dan gelijk een nieuwe lege ermmer mee naar huis. Dat geldt ook voor andere medicijnen.
Goederen en kleding voor vluchtelingen in buurlanden
Er zijn internationale organisaties die hulp in buurlanden van Oekraïne bieden, die aangeven nu geen behoefte te hebben aan kleding en spullen. Het is namelijk erg duur en logistiek complex om spullen te verzamelen, controleren en op te sturen.
Geld omwisselen
Ja, vluchtelingen met de Oekraïense nationaliteit kunnen eenmalig per persoon maximaal 10.000 hryvnia omwisselen naar euro's. Dit is ongeveer € 310. Zij kunnen daarvoor terecht bij 1 van de vestigingen van GWK Travelex. Deze regeling loopt tot 15 december 2022.
Meld je dan bij Takecarebnb, de organisatie die bemiddelt tussen vluchtelingen en gastgezinnen. Ze houden daarbij rekening met de achtergrond, gezinssamenstelling, beschikbare ruimte en wensen van zowel het gastgezin als de vluchtelingen.
De uiterste houdbaarheidsdatum wordt meestal vermeld als: 'houdbaar tot' of 'niet te gebruiken na' of 'exp. dat. ' of 'uiterste gebruiksdatum'. Na deze datum is het medicijn niet meer te gebruiken.
Volgens een ruwe schatting gooien we in Nederland elk jaar voor minimaal 100 miljoen euro aan medicijnen weg. Als niet-gebruikte geneesmiddelen nu door patiënten worden teruggebracht naar de apotheek, worden ze daar standaard vernietigd.
Vorig jaar werd 156.000 kilo medicijnen weggegooid, een stijging van 30 procent per jaar. Deskundigen schatten de kosten van de verspilling op 100 miljoen per jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws, dat de cijfers opvroeg van medicijnafval van apotheken.