Wanneer je merkt dat je slachtoffer bent van skimming, is het belangrijk om eerst contact op te nemen met je bank. Vertel je verhaal en zij zullen je uitleggen wat je kunt doen. De bankrekening kan geblokkeerd worden, om te voorkomen dat de schade nog groter wordt.
Politie waarschuwen bij skimmen
Als u skim-apparatuur tegenkomt moet u direct de politie waarschuwen via het alarmnummer 112. Heeft u het vermoeden dat uw betaalpas is geskimd? Bel dan meteen uw bank om uw pas te laten blokkeren.
Fraude met contactloos betalen
Ze toetsen op een mobiele pinautomaat een bedrag in onder de €25,- en proberen het apparaat bij je pinpas in de buurt te houden. Waarschijnlijk lukt de contactloze betaling zonder dat je het merkt. Je ontdekt pas dat je bent geskimd, als je je rekeningoverzicht bekijkt.
Criminelen maken zich schuldig aan skimmen als ze pinpas- of creditcardgegevens stelen door bijvoorbeeld op een pinautomaat een vals voorkantje te plaatsen die de gegevens van de magnetische strip van je pinpas afleest.
Krijg ik mijn geld terug? De kans dat je je geld terug krijgt is erg klein. Als de zaak door de politie wordt behandeld, dan bepaalt de rechter of het geld terugbetaald moeten worden. Maar meestal heeft de oplichter het geld al opgemaakt voordat je het eindelijk kunt terugkrijgen.
Wat gebeurt er met mijn aangifte van internetoplichting? Na tien weken krijgt u een e-mail waarin de politie aangeeft of er op dat moment al een onderzoek is gestart. Is dit niet het geval, dan krijgt u hiervan in elk geval na zes maanden een slotbericht.
Daarnaast zullen banken eerst zelf contact leggen met de oplichter en hen vragen het geld binnen drie weken terug te storten. Geeft de oplichter geen gehoor aan dit verzoek, dan kan het slachtoffer zelf het schadebedrag bij de oplichter gaan vorderen in een incasso- en civiele procedure.
Vormen van pinpasfraude
De afgelopen jaren komt skimming steeds minder voor. Bij skimming worden je gegevens van je betaalpas of creditcard gekopieerd. Die afname komt door verschillende maatregelen. Helaas betekent dit niet dat er geen pinpasfraude meer voorkomt.
Het skimapparaat is ongeveer één centimeter dik, was bovenop de reguliere kaartlezer geplaatst en sloot netjes aan bij de boven- en onderrand van de betaalautomaat. De hardware binnen het apparaat bestond uit een usb-filmcamera die, bijgelicht door een infraroodled, opnames van het intoetsen van de pincode maakt.
Heeft iemand je IBAN en je bankpas, dan kan in het ergste geval contactloos betaald worden. Hiervoor heeft de dief geen pincode nodig . Gelukkig geldt dit alleen voor kleine bedragen. Elke bank heeft een eigen daglimiet.
Skimmen is een vorm van bankpasfraude waarbij een crimineel jouw bankpas kopieert met als doel geld van jouw rekening te halen. Vaak gebeurt dit met behulp van apparaatjes die de magneetstrip uitlezen. Op deze manier kan een valse bankpas worden gemaakt die vervolgens door de criminelen wordt gebruikt.
Skimming is diefstal van pasgegevens van de magneetstrip op betaalpassen. Daarbij zal de skimmer de pincode afkijken of aftappen. Door gebruik van de chip op de betaalpas wordt skimming tegengegaan.
Stop deze RFID kaart in de portemonnee tussen passen en voorkom dat de bankpassen in de dezelfde rij kaarten gelezen kunnen worden door RFID scanners. De kaart is voorzien van een slijtvaste folie waarmee de frequentie van kaartlezers verstoord wordt.
Met alleen een pincode kunnen criminelen niets. Daarom proberen ze daarna onze betaalpas te rollen of met een babbel- of wisseltruc te stelen. Ieder jaar worden duizenden mensen slachtoffer van deze vorm van fraude.
Let goed op als u pint
Zorg dat anderen niet mee kunnen kijken als u uw pincode intoetst. Maak nooit gebruik van 'behulpzame' personen bij betaal- en geldautomaten. Laat u niet afleiden tijdens een betaaltransactie (of geldopname). Controleer of het bedrag dat u moet betalen juist is weergegeven op de display.
Bij contactloos betalen moet u de betaalpas kortstondig dichtbij de betaalautomaat houden om te betalen. Bij bedragen tot en met € 50,- is geen pincode nodig. Boven dit bedrag moet u wel altijd een pincode intikken op de betaalautomaat.
Als je pint of betaalt met je Betaalpas kunnen de pasgegevens worden gekopieerd. Je pas kan gestolen of verwisseld worden. Laat je niet afleiden, bescherm je codes en bewaak je pas. Ook kunnen criminelen vragen om je pas op te sturen.
Een geldezel laat zijn rekening gebruiken om geld van criminelen naar iemand anders over te maken of wit te wassen. Geldezels worden vaak geronseld via social media als Facebook, of via vacatures. Het lijkt een goede manier om snel geld te verdienen, maar je hebt te maken met criminelen.
Shouldering is een redelijk eenvoudige manier om uw pincode af te kijken. De crimineel kijkt over uw schouder mee (vandaar shouldering) als u uw pincode intoetst. Dat kan bij een geldautomaat of als u de boodschappen in de supermarkt afrekent.
Skimmen kan zwaar worden bestraft met een forse werkstraf maar soms ook met gevangenisstraf. Welke straf wordt opgelegd hangt onder andere af van de hoogte van het fraudebedrag en de duur van de fraude.
Deel ook nooit een kopie van je bankpas met anderen! Door de combinatie van rekeningnummer en pasnummer kan ook opgelicht worden. Vaak wordt gebruik gemaakt van de afbeelding, het rekeningnummer wordt aangepast en vervolgens wordt er misbruik van de naam gemaakt, zonder dat de rekeninghouder hiervan op de hoogte is.
Hoe het werkt
Een contactloze betaling begint bij een betaalterminal (bijvoorbeeld de kassa in een winkel) die wil controleren of de bank een betaling toestaat. De terminal maakt via RFID draadloos contact met de chip in de pas en stuurt er een hoeveelheid data heen.
U kunt aangifte doen van alle misdrijven die in Nederland zijn gepleegd. Bijvoorbeeld diefstal, internetoplichting, inbraak, fraude, mishandeling of verkrachting. Van sommige misdrijven moét u aangifte doen, bijvoorbeeld ontvoering. Dat staat in de wet.
De NPO stelt dat 'in het kader van brede vernieuwing' is gekozen voor het stopzetten van Opgelicht?! “We zijn in gesprek met de AvroTros over de programmering,” aldus de NPO. Het is niet de eerste ophef die afgelopen weken ontstaat over de nieuwe programmering.
We spreken van spoofing als er een trucje gebruikt wordt om een andere identiteit aan te nemen. Een bekend voorbeeld van spoofing is bijvoorbeeld het krijgen van een (phishing)mail van jouw eigen e-mailadres of zogenaamd namens een bestaand e-mailadres van een bank. Er bestaan meerdere varianten van spoofing.