Het is slim om direct nadat je een auto hebt gekocht een autoverzekering af te sluiten. De verzekering moet namelijk ingaan vanaf het moment dat de auto op jouw naam staat. Vanaf dat moment ben je verplicht om de auto met een minimale WA-dekking te verzekeren.
De eenvoudigste en veiligste manier om je wagen thuis te krijgen, is door hem iets langer bij de verkoper te laten staan. Na de verkoop keer je terug naar huis met de boorddocumenten van je nieuwe auto. Je kan dan thuis rustig je wagen inschrijven en je autoverzekering afsluiten.
Je moet je nieuwe tweedehands auto als hij op je naam staat ook verzekerd hebben. Als je dat kunt regelen kun je je tweedehands auto direct meenemen. Hoe regel je dat? Het snelste is als je al weet welke auto je wilt.
Geldige ID-kaart of paspoort: hiermee laat je de koper zien dat je betrouwbaar bent. Voertuigbewijs én tenaamstellingsbewijs óf de kentekencard. Overschrijvingsbewijs óf tenaamstellingscode. Onderhouds- en reparatie boekje, zodat de koper vertrouwen krijgt bij het voertuig en precies weet wat ermee is gebeurd.
Kijk even goed naar de rand van de deuren of daar geen beschadigingen zitten. Als ze de auto van de oplegger moeten rijden is er vaak weinig ruimte om de deur te openen en dan komt deze nog wel eens tegen het hekje aan zeg maar.
Kan ik mijn nieuwe nummerplaat rechtstreeks bij de DIV gaan afhalen om extra kosten te vermijden? Neen, aan de loketten van de DIV kunnen geen nummerplaten meer afgehaald worden. Nummerplaten worden uitsluitend geleverd door bpost.
Hoeveel kost een nieuwe inschrijving? Het kentekenbewijs en de nieuwe nummerplaat in Europees formaat kosten 30 euro. Dat bedrag betaalt u aan bpost wanneer de postbode de nummerplaat aflevert.
Hoeveel kost het om mijn auto in te schrijven? Als je je inschrijvingsbewijs en nummerplaat binnen de 24 uur wilt ontvangen, dan betaal je daarvoor 26 euro. Wil je het inschrijvingsbewijs nog dezelfde dag ontvangen? Dan ben je verplicht je voertuig in te schrijven voor 12.30 uur en betaal je 80 euro.
Rijd je schade met een onverzekerde auto, dan is er niks verzekerd en wordt er ook niks vergoed. Als je binnen 28 dagen de auto niet hebt verzekerd op naam, ontvang je een waarschuwing van de RDW. Wacht je nog langer met verzekeren? Dan riskeer je een boete.
Ga je niet onverzekerd rijden, maar constateert de RDW dat je auto onverzekerd is? Dan krijg je automatisch een boete in je brievenbus. Hier staat een behoorlijk bedrag voor: €400,-. Dit bedrag mag driemaal per jaar door de RDW worden opgelegd.
Regelmatig krijgen wij de vraag “Direct auto verzekeren, kan dat?” Bij de meeste autoverzekeraars is je auto direct verzekerd, waardoor je meteen met de auto de weg op kunt gaan. Je krijgt dan een voorlopige dekking. Deze voorlopige dekking geeft de autoverzekeraar af, zodat de auto direct verzekerd en geaccepteerd is.
- Tweedehands voertuig
Ofwel koopt u een auto bij een particulier. Dan moet de verkoper de auto eerst technisch laten keuren. Bij het keuringsstation krijgt hij dan de aanvraag tot inschrijving. Deze aanvraag is 60 dagen geldig en de verkoper moet u bij de verkoop dit document bezorgen.
Als u uw voertuig verkoopt, moet u volgende documenten voorleggen aan de koper: de originele verkoopfactuur. het inschrijvingsbewijs. het roze formulier 'aanvraag tot inschrijving van een voertuig', afgeleverd en afgestempeld door de technische controle.
Binnen 24 uur na de inschrijving krijgt u uw inschrijvingsbewijs en nummerplaat door bpost afgeleverd. Een plaat kost 30 euro, cash te betalen bij de afgifte door bpost. Bevestig die officiële kentekenplaat achteraan op het voertuig.
Uw nummerplaat kost 30 euro. Die betaalt u rechtstreeks aan de postbode of in een postkantoor. Samen met uw nummerplaat ontvangt u uw kentekenbewijs en een betalingsbewijs.
De vraag 'Hoeveel auto's mag je op je naam hebben? ' wordt ons regelmatig gesteld. En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft. In principe geldt er geen limiet.
De wachttijd voor een nummerplaat aanvragen is 24 tot 28 uur. Uw nieuwe nummerplaat en het inschrijvingsbewijs wordt bezorgd door uw postbode (Bpost). De kosten hiervan zijn €30,-. Dit bedrag dient contant betaald te worden.
De reservering van een gepersonaliseerde nummerplaat kost 1 000 euro. Daarbij komt nog 30 euro voor de productie en de aflevering van de nummerplaat door bpost.
Binnen 24 uur na de inschrijving ontvang je jouw inschrijvingsbewijs en nummerplaat van bpost. De nummerplaat kost 30 euro en dien je cash aan bpost te betalen.
Een Renault Twizy 80 met twee zitplaatsen achter elkaar tellen we niet mee, ook al kost die 13.290 euro en is het op papier de goedkoopste 'auto'.
Doorgaans vraagt de verzekeraar om (een kopie van) het bewijs dat de auto niet meer op jouw naam staat; een vrijwaringsbewijs. Al betaalde premie wordt door veel autoverzekeraars teruggestort waarna de polis wordt beëindigd. Een eventuele nieuwe auto kun je dan direct bij een andere verzekeraar verzekeren.
Wanneer je een auto verkoopt krijg je een vrijwaringsbewijs. Hiermee kunt u aantonen dat het kenteken vanaf dat moment niet meer op jouw naam staat en hiervoor dus geen wegenbelasting hoeft te betalen.