U kunt ook zelf de zwelling van het ooglid verminderen. Leg hiervoor voor het slapengaan een koude, natte washand of natte kompressen op uw ogen. Als u zich zorgen maakt over uw dikke oogleden kunt u het beste even langs de huisarts gaan. Die kan u als dat nodig is doorverwijzen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam.
Dikke ogen of lippen komt door vocht in uw huid of slijmvliezen. Ook uw tong, keel, handen, voeten en geslachtsorganen kunnen dik zijn. De oorzaak blijft vaak onbekend. Medicijnen, virussen, voeding of insectenbeten kunnen een oorzaak zijn.
Een dik ooglid duidt meestal op een ontsteking en komt vaak voor. Voornamelijk kinderen onder de vijf jaar hebben vaak last van een dik ooglid en meestal trekt het na een paar dagen weer weg. Heb je langer last van een dik en ontstoken ooglid, dan heb je misschien last van blefaritis.
Als je hoofd vlak ligt tijdens het slapen, kan er vocht opgebouwd worden in de huid rondom je ogen. Hierdoor krijg je dikkere oogleden. Je ogen kunnen geïrriteerd raken door het dragen van contactlenzen, met als gevolg dikke oogleden.
Controleer bijvoorbeeld hoeveel zout, alcohol of koffie u gebruikt. U kunt ook zelf de zwelling van het ooglid verminderen. Leg hiervoor voor het slapengaan een koude, natte washand of natte kompressen op uw ogen. Als u zich zorgen maakt over uw dikke oogleden kunt u het beste even langs de huisarts gaan.
De gemakkelijkste oplossing om van gezwollen ogen af te komen zijn ijsblokjes. Door deze op uw ogen te leggen zorgt de plotselinge kou er namelijk voor dat de bloedvaten samentrekken waardoor de zwelling vermindert. Let wel op dat u de ijsblokjes nooit direct op uw huid legt.
Tip 1 is daarom: slaap goed, maar omdat dat niet altijd lukt, hebben we voor dit geval ook nog tip 2: wikkel wat ijsklontjes in een doek of huishoudfolie en laat deze een paar minuten op je ogen liggen. Door de kou trekken je bloedvaten samen en wordt het vocht onder je ogen sneller afgevoerd.
Genoeg water drinken en genoeg slapen voorkomt wallen, en de zon vermijden, goede zonnebrand gebruiken en gezond eten gaat donkere kringen tegen.
Leg het watje daarna op je gesloten ogen voor ongeveer tien minuten. Als je dit regelmatig doet en daarna goed afspoelt met water, is de kans groot dat je snel resultaat ziet.
Verschijnselen van een oogontsteking
Het oogwit is rood. Het oog traant. Er kan slijm of pus aan de binnenkant van de oogleden zitten. De oogleden kunnen dan aan elkaar gaan vastplakken.
Als de randen van uw oogleden ontstoken zijn, kunnen ze rood, dik en schilferend zijn. U kunt droge, branderige, jeukende of geïrriteerde ogen hebben. De ontsteking komt vaak doordat de talgkliertjes in uw oogleden niet goed werken.
Het kan wel 6 tot 8 weken duren, voordat de klachten verdwijnen en zelfs dan kunnen de symptomen weer terugkeren. Daarom is continue behandeling noodzakelijk. Als uw ooglidranden ontstoken zijn, kunt u beter geen make-up gebruiken.
Vaak worden aambeienzalf en vaseline genoemd als middel om wallen tegen te gaan. Aambeienzalf kan de zwelling verminderen en vaseline zou hydraterend werken. Met dit soort middelen loopt u echter het risico dat uw oog en de huid eromheen geïrriteerd raken.
Het gaat vooral om de vitaminen B6, B12, C, en K en het mineraal ijzer. Je huid wordt bleker door een vitamintekort, waardoor je wallen en kringen ook extra zullen opvallen. Teveel zout kan ook zorgen voor een vochtophoping. TIP: Eet voedingsmiddelen die vitaminen B6,B12,C, en K bevatten, alsook veel kalium en ijzer.
Als je weinig slaapt, kun je dus eerder last hebben van wallen door vocht. Bovendien worden de bloedvaten onder je ogen dikker als je erg moe bent. Dat komt doordat je lichaam de slaperigheid compenseert door meer cortisol aan te maken. Daar word je alert van, maar het zorgt ook voor wijdere bloedvaten.
Een goede nachtrust en een gezond en gevarieerd dieet kunnen wallen helpen voorkomen en deels verminderen. Indien je wallen hebt die zijn ontstaan door huidveroudering of genetische aanleg kun je ze helaas niet laten verdwijnen.
Vochtophoping (oedeem) in o.a. buik, enkels, gezicht en andere lichaamsdelen kan bij meerdere aandoeningen voorkomen. Lees meer over verschillende vormen van oedeem in het dossier Vocht vasthouden: vocht in benen en dikke enkels.
Er zijn ook huis-tuin-en-keukenmiddeltjes tegen wallen. Zoals gezegd helpt kou tegen zwellingen, dus leg 's ochtends een washandje met ijsklontjes of koude komkommerschijven op je ogen. Dit helpt, al is het slechts tijdelijk. Een bekend oma weet raad-middel is ook aambeienzalf, dat zwellingen doet afnemen.
Wist je dat… thee helpt tegen wallen en kringen onder je ogen? Leg je natte (afgekoelde) theezakje met groene, witte of zwarte thee op je gezwollen ogen of wallen. De theïne die ze bevat, stimuleert de bloedsomloop waardoor vocht sneller wegtrekt. Tannine verbetert zwelling en verkleuring.
Daarbij is het misschien ook wel zo dat als je langere tijd huilt, ook irritatie van de huid een rol gaat spelen doordat tranen veel zout bevatten. Als je maar lang genoeg wacht, gaat het uiteindelijk vanzelf weer over. Als je dit proces wilt versnellen kun je je gezicht spoelen met koud water.
Bladgroenten: bladgroenten als spinazie en boerenkool zitten bomvol luteïne en antioxidanten. Bladgroenten zijn dan ook de beste voedingsmiddelen om uw ogen gezond te houden.
Kamille is een heel nuttig plantje voor dieren en mensen. Het is het meest bekend vanwege haar rustgevende werking. Daarnaast heeft het een kalmerende werking op de huid en slijmvliezen, bijvoorbeeld in de ogen.