Als dieren kerstster hebben gegeten, neem je het best contact op met het Antigifcentrum (070 245 245) of een dierenarts.
Kerststerren zijn een niet erg giftige soort kerstplanten. Meestal krijgen dieren er maag- en darmklachten van die vanzelf weer over gaan, zoals niet willen eten, braken, sloomheid … Medicatie kan soms verzachting bieden. Daarom is het aangeraden om toch een dierenarts te raadplegen indien uw dier ervan heeft gegeten.
Het sap van de kerstster is giftig. Wanneer dit sap in contact komt met de ogen, kan er een bindvliesontsteking ontstaan met roodheid en tranen tot gevolg. Het is dan ook van belang om niet aan de plant te komen.
Behandeling. Geef wat water te drinken om de latex te verdunnen. Neem zo vlug mogelijk contact op met het Antigifcentrum (070 245 245) of een arts.
Wolfsmelk of Euphorbia.
De mooie plant moet zeker niet zonder handschoenen te dragen aangeraakt worden. Het melksap uit de plant is schadelijk voor de huid en slijmvliezen. Bent u er toch mee in contact gekomen, spoel de huid dan goed met veel water.
U kunt de wolfsmelk stekken en vermeerderen door deze af te leggen. Dit betekent dat u na de bloei een tak naar de grond brengt en deze onder de aarde stopt. U kunt er een steen opleggen om te voorkomen dat de tak weer omhoog wipt.
Minimaliseer acuut gevaar: ledig de mond van het kind en verwijder de giftige stof. Kijk na of het kind goed bewust is en reageert, en of de ademhaling en hartslag normaal zijn. Zoek onmiddellijk medische hulp als de symptomen ernstig zijn. Spoel gif op de huid of in de ogen onmiddellijk weg met veel stromend water.
Als het kind een voorwerp inslikt, geeft dat zeer vaak geen symptomen, ongeacht de grootte van het voorwerp. Mogelijke symptomen zijn matige expiratoire dyspneu (zeer korte pauze bij het uitademen) en slikproblemen. Blijf rustig en probeer het voorwerp niet zelf te verwijderen.
Kardinaalsmuts, klimop, taxus, gelderse roos (in grote hoeveelheden), ricinus communis (wonderboon), maretak, wingerd, krentenboompje (vruchtvlees oké, zaad niet), zuurbes (onrijpe bessen), peperboompje, hulst, liguster, vogelkers (vruchtvlees oké, zaad niet), sporkehout, wolfskers, aucuba, dwergmispel, reukerwt, ...
De kerstster heeft weinig water nodig. Wanneer je te veel giet zal de plant haar bladeren laten vallen. Onder in de pot mag nooit water staan. Het is aan te bevelen om de wortels eens per week in lauwwarm water onder te dompelen tot er geen luchtbelletjes meer opstijgen.
De temperatuur moet minimaal 15 °C zijn. De kerstster houdt van een lichte standplaats, maar verdraagt tijdens de bloei geen direct zonlicht. Zorg voor voldoende vocht. De droge lucht van de centrale verwarming is vaak de oorzaak van voortijdig bladverlies.
De kerstster heeft donkergroene en licht gekartelde bladeren. Daarnaast heeft deze plant schutbladeren die prachtige kleuren hebben, zoals rood, wit en roze. Deze schutbladeren vormen samen een ster. Vandaar dat de bijnaam kerstster aan de poinsettia is gegeven.
Letterlijk vertaald, betekent helleborus zoiets als "dodelijk voedsel". Deze naam is niet toevallig, want de helleborus is namelijk giftig. Daarom moet u uw handen wassen nadat u deze planten hebt aangeraakt of, beter nog, handschoenen dragen wanneer u ze moet vastpakken.
De planten die wij kopen als “Kerstster plant” zijn afkomstig van de Euphorbia Pulcherrima. Deze plant groeit inheems in grote delen van Mexico. Het grappige is dat de Kerstster inheems een struik is die enorm groot wordt. Het is geen uitzondering dat de planten daar wel vier meter hoog worden!
Munten, knikkers en andere kleine stompe objecten zullen vaak spontaan binnen vier tot zes dagen het maag-darmkanaal passeren, zonder verdere complicaties. Men moet vooral de eerste drie dagen alert zijn op klachten.
Ze gaan kruipend de kamer rond en vinden regelmatig interessante dingen, zoals een batterijtje, magneetje, een pinda, een nietje, knikker of een muntje. Als een kind zo'n klein voorwerp inslikt, kan dit de keelholte of luchtpijp beschadigen of blokkeren. Het kind kan zich bezeren of zelfs stikken.
Symptomen vergiftiging
Verschijnselen kunnen vrij snel na opname optreden, maar soms ook pas na enkele dagen zichtbaar worden. Veel voorkomende verschijnselen zijn: overgeven en diarree. bloedingen.
Hoe herken ik vergiftiging? Dat hangt sterk af van de soort stof en de hoeveelheid. Mogelijke verschijnselen zijn: misselijkheid, braken, huiduitslag, benauwdheid, hartritmestoornissen, verwardheid, bewusteloosheid en zelfs de dood.
De stoffen waarmee de meeste vergiftigingen bij kinderen in Nederland worden veroorzaakt zijn: Geneesmiddelen - in 39% van alle gevallen. Huishoudmiddelen en doe-het-zelf producten - 21%. Planten, paddenstoelen en dieren - 9%.
De bladeren zijn afhangend smal lijnvormig en staan gekransd rondom de stengel. Het is wat je noemt een 'architectonische plant'. Elke stengel met bladeren en bloemen staat apart. Aan de tweejarige stengels komen het ene jaar grijsgroene bladeren en het jaar daarop komen daarbij de bloemen.
Deze langbloeiende plant staat graag op een beschutte warme plek in de zon of eventueel in lichte schaduw. Wolfsmelk is winterhard maar kan zeker wel goed bescherming gebruiken tegen koude wind. De grond moet goed waterdoorlatend zijn, verder gaat de voorkeur uit naar kalk- en voedselrijke grond.
Je knipt de stengels zo dicht mogelijk bij de grond af. Je kunt op verschillende manieren snoeien. Snoei bijvoorbeeld eerst alleen de stengels uit de plant die lelijke bloemen hebben. Gedurende een paar weken worden alle stengels lelijk en zul je ze allemaal weg moeten snoeien.