Dode kittens worden vaak met intacte vruchtvliezen geboren met placenta. Indien de vruchtvliezen nog niet kapot zijn zal de poes ze open bijten. Het kitten zal ook bewegen om de vliezen open te maken. Indien dit niet gebeurt, kunt u ingrijpen door het vruchtvlies te openen en het van het kitten af te halen.
De eerste weken moet het kitten om de 2 tot 4 uur gevoed worden, dus ook in de nacht! Er moet per voeding ongeveer 4 ml per 100 gr lichaamsgewicht gegeven worden. Met de kittenmelk krijgen ze voldoende vocht, energie en voedingsstoffen binnen. U moet ook het kitten helpen met poepen en plassen.
Vanaf dag 23 kan een echo gemaakt worden van de buik waarbij een dracht vastgesteld kan worden. Met een echo kan niet betrouwbaar geteld worden hoeveel kittens er in de buik zitten. Dit kan wel geschat worden met een röntgenfoto. Een röntgenfoto kan pas vanaf dag 42 en raden wij niet aan.
De beste leeftijd ligt ergens tussen de 8 en 12 weken. Kittens die na de 12 weken worden geplaatst, en die alleen met andere katten gesocialiseerd zijn, hebben vaak moeite met het aanpassen aan mensen, en zijn dus vaak onhandelbaar.
De belangrijkste doodsoorzaken bij pasgeboren kittens zijn zuurstoftekort, onderkoeling en trauma. In principe verzorgt het moederdier na de bevalling zelf haar kroost. Zo likt ze de vruchtvliezen van de snuit van het kitten om de ademweg vrij te maken.
Het kan bij de kat wijzen op een resorptie, maar dat kan bijvoorbeeld maar 1 of 2 kittens betreffen. De overige kittens kunnen dus gewoon normaal op het juiste tijdstip geboren worden. Het is niet onverstandig om op zo'n moment een echo te laten maken, zodat het duidelijk is of er nog levensvatbare kittens over zijn.
Hoe ga je te werk tijdens de bevalling
Noteer het tijdstip dat de moederpoes begint met persen. Zorg dat je zelf goed voorbereid begint en ontsmet je handen, voor als je de poes moet assisteren bij de bevalling. Het kitten is geboren, kijk of de poes het vlies van het kitten af likt/bijt en de navelstreng doorbijt.
Uw taak tijdens de bevalling
Sommige katten worden liever alleen gelaten tijdens de bevalling, ze zullen zich dan ook echt verstoppen. Andere katten vinden het wel fijn als de eigenaar bij hun blijft. Het is dan belangrijk dat u vertrouwen geeft: dus raak niet in paniek, maar blijf rustig en vooral geduldig.
Hierbij trappelt ze met de achterpoten en houdt ze haar staart opzij. De kater bestijgt haar dan, terwijl hij haar vastbijt in de nek om ervoor te zorgen dat ze op dezelfde plek blijft en zal proberen haar te dekken.
Worden alle kittens uit een nestje verstoten, dan kan dit erop wijzen dat er iets mis is met de moeder. Ze kan bijvoorbeeld een baarmoeder- of melkklierontsteking hebben. Ook dan is uiteraard een bezoek aan de dierenarts nodig. Soms komen ook gedragsmatige redenen voor, maar deze zijn zeldzaam.
Pasgeboren kittens zijn niet in staat om te horen of zien en zijn geheel afhankelijk van moedermelk voor hun voeding. Vanaf 4 weken zullen ze langzaamaan vast voedsel gaan eten, en na acht weken zijn ze volledig gespeend.
Kittens kunnen niet rillen van de kou. In de 1ste week heeft een kitten een temperatuur van ongeveer 36,5 graden (rectaal). Onder de 36 graden heeft het kitten een ondertemperatuur en mag er niet gevoed worden. Electrolyten is wel toegestaan.
De belangrijkste doodsoorzaken bij pasgeboren kittens zijn onderkoeling, zuurstoftekort en trauma. Een neonaat is een kitten die minder dan 10 dagen oud is. Omdat bepaalde belangrijke functies nog onvoldoende ontwikkeld zijn, zijn ze nog erg kwetsbaar.
Vaste voeding.
Vanaf 3 tot 4 weken na de geboorte kunnen de kittens langzamerhand bijgevoerd worden met vaste voeding speciaal bestemd voor kittens. In eerste instantie blikvoer en later brokjes. Geef ze 5 tot 6 keer per dag voeding in een schotel waar de kittens samen uit kunnen eten.
Hoe lang het duurt voordat het dier helemaal vergaan is, hangt van de grondsoort af. En of het een kleine poes of een grote kater is. Maar ik zou het houden op 3 jaar. Kater 4 jaar.
Bij een niet vorderende bevalling kan het nuttig zijn om het aantal kittens te weten. Er kan door middel van een röntgenfoto of echo een inschatting gemaakt worden van het aantal kittens dat in de buik zit. Echo verdient hierbij de voorkeur omdat op deze manier de beste inschatting kan worden gemaakt.
Sommige kittens worden geboren met het hoofd eerst (net als mensen), maar van anderen zullen eerst de poten verschijnen. Ook dit is vrij normaal. Kijk vanaf een afstand toe en grijp alleen maar in als dat absoluut noodzakelijk is. De bevalling duurt gewoonlijk twee tot vijf uur, maar het kan ook tot 24 uur duren.
Duur van de bevalling
De gemiddelde duur van een bevalling van een eerste kindje is 12-24 uur. De aanloop van de bevalling duurt meestal het langst. Vaak gaat dit gepaard met onregelmatige weeen, varierend in intensiteit.
Het ene nestje is groter dan het andere, gemiddeld zijn er 3 tot 7 kittens. Het is handig om voor de bevalling al te weten hoeveel kittens je poes verwacht.
De poes is bereid tot meerdere paringen met een of verschillende katers. Door Olaf Libert een Zweedse onderzoeker is vastgesteld dat katten tien tot twintig keer per dag paren en soms wel vier tot zes dagen. Na elke paring wassen beide katten zich, dit heeft een rustgevend effect.
Daarom is het belangrijker om de poes goed te observeren en te onderzoeken. Te denken valt aan eetlust, uitvloeiing, voelen van de buik en een echo om te bepalen of problemen lijken te ontstaan. Deze onderzoeken mogen niet teveel stress veroorzaken, dit kan de bevalling alleen maar uitstellen.
Vijanden
Natuurlijke vijanden heeft de wilde kat enkel als ze nog erg jong is. Kittens vallen wel eens ten prooi aan vossen, marterachtigen en grote roofvogels.
In de natuur zal een moederpoes na enkele weken de kittens verplaatsen omdat het nest inmiddels naar urine en ontlasting ruikt wat roofdieren kan aantrekken. In dit geval is het een normaal verschijnsel op zoek naar een veiliger nest.