Zijn de vlammen van gastoestellen (geiser, kaskachel, cv-ketel, fornuis) niet blauw maar oranje of geel, of hoort u vreemde geluiden, neem dan contact op met een erkend installateur. Gele of oranje vlammen duiden op een probleem waarbij koolmonoxide kan vrijkomen. Houd u aan de gebruiksaanwijzing van toestellen.
Wanneer de luchttoevoer bijna volledig gesloten is en er niet zoveel zuurstof bij kan, zie je een gele vlam. De moleculen in het aardgas reageren dan met minder zuurstofmoleculen dan mogelijk is. Zo krijgen we een onvolledige verbranding. Daarbij ontstaat roet, koolstofmonoxide (CO) en water.
Vocht in de lucht, maar ook stof of andere partikels kunnen de vlam van een kookbrander oranje kleuren. CO kleurt de vlam geel. Soms zie je bij een vlam van een kookbrander gele tippen en soms zelfs een koolstofslier (roet) ervan afkomen. CO ontstaat als een vlam afkoelt, bijvoorbeeld door een pandrager.
Aan het vlammetje in een cv-ketel kunt u zien of de ketel zuurstofgebrek heeft. Een geel-oranje vlam in het toestel wijst op te weinig zuurstoftoevoer. Bij een goede verbranding is de vlam mooi blauw.
pauzevlam of kleine gele: gasknop bijna dicht en luchtschijf helemaal dicht. kleine blauwe vlam: gasknop bijna dicht en luchtschijf een heel klein beetje open. grote blauwe vlam: gasknop open en luchtschijf een heel klein beetje open. ruisende blauwe vlam: gasknop open en luchtschijf open.
Een rode, gele of oranje vlam komt door een lage temperatuur, een blauwe of witte vlam wordt veroorzaakt door een hogere temperatuur. Ten tweede wordt de vlam gekleurd door aangeslagen (energierijke) radicalen.
Een vlam is onderop blauw. Het midden is wit en rondom de vlam is het geel. Deze kleuren worden bepaald door de temperatuur van de vlam. Het blauwe deel is het heetst, daarna het witte deel en het gele deel van de vlam is het minst warm.
De warmtewisselaar van die cv-ketel kan door de hitte vervormen, waardoor zeer heet rookgas kan lekken in de witte mantel van de ketel. Daardoor kan de ketel in brand vliegen. Rookgas is het uitlaatgas van een cv-ketel.
Haal de stekker van de ketel uit het stopcontact en wacht gedurende 30 seconden, plaats daarna de stekker weer terug. Reset de storing door de resettoets minimaal 5 seconden ingedrukt te houden. Als de code niet verdwijnt, wellicht is uw Remeha cv-ketel kapot. Neem contact op met onze monteurs.
Wanneer de waakvlam in een gastoestel dooft, koelt het thermo-element af en wordt de gastoevoer door een klep gesloten. Hierbij wordt ook de gastoevoer naar de waakvlambrander afgesloten. Doorloop de volgende stappen om de waakvlam weer aan te steken. Controleer eerst of de gaskraan naar het toestel open staat.
Geel staat voor giftig en/of corrosief. Rood staat voor brandbaar. Lichtblauw staat voor oxiderend. Lichtgroen staat voor inert.
Mogelijke indicaties voor koolmonoxide zijn:
De waakvlam van de geiser of gaskachel is oranje en hoger dan normaal. De vlam in een goed afgestelde geiser is blauw. Beslagen ramen. De vrijkomende waterdamp wordt niet goed afgevoerd via het afvoerkanaal, waardoor de ramen beslaan.
Gaskachels en afvoerloze geisers zijn voorbeelden van gastoestellen waarbij u een verhoogd risico loopt op koolmonoxidevergiftiging. Maar ook gasfornuizen, gashaarden of -kachels, centrale verwarmingsketels, combiketels, open haarden en allesbranders kunnen een bron vormen van koolmonoxide in huis.
In de gele lichtgevende zone is de temperatuur van de vlam ongeveer 1200°C. De kaars dankt haar toepassing als lichtbron aan de onvolledige verbranding van het kaarsvet in deze zone.
Het regelen van de vlam: - Maak de gele vlam hoger en lager door aan de gasregelschroef te draaien. - Maak de gele vlam met behulp van de luchttoevoer blauw (en geruisloos) en kleurloos met een blauwe kern (en sterk ruisend).
Soms staat er “RESET” bij. De meeste resetknoppen zitten vooraan het toestel, aan de onderkant. Soms zit de resetknop achter een klepje. De resetknop kan zowel geel, rood of zwart zijn.
U kunt de waterdruk van uw cv-ketel eenvoudig controleren op de meter aan of naast de ketel. Die moet een waarde aangeven tussen 1,5 en 2 bar. Bij een lagere druk dan 1,5 bar kan de cv-installatie het water niet goed rondpompen. Bij minder dan 1 bar kan de pomp zelfs kapotgaan.
Wil u uw CV-ketel helemaal uitzetten, dan kunt u de stekker simpelweg uit de wandcontactdoos halen. Dit is bijvoorbeeld nodig bij het vullen of het ontluchten van uw installatie. Bij onweer is het ook aan te raden de stekker er uit te halen, bij blikseminslag kan de ketel namelijk defect gaan.
Het gevaar met een oude cv-ketel is dat er door slijtage rookgaslekkages kunnen ontstaan. Hierbij komt koolmonoxide vrij. Koolmonoxide is slecht voor uw gezondheid, u kunt een koolmonoxidevergiftiging oplopen waarbij u misselijk wordt, hoofdpijn krijgt en verward wordt.
Momenteel ligt de verwachte levensduur van een CV-ketel tussen de 12 en 15 jaar. Dit is afhankelijk van het merk en type ketel, zo hebben goedkopere ketels een lagere levensduur ten opzichte van de luxere uitvoeringen in verband met het toepassen van minder duurzame materialen.
Nefit geeft een veiligheidswaarschuwing uit voor cv-ketels van het type Nefit Topline, geproduceerd tussen 2006 en 2009. Bij deze toestellen kan brandgevaar ontstaan.
De temperatuur van een magma of lava hangt af van zijn samenstelling, en kan variëren tussen iets minder dan 600 °C en 1250 °C. Basaltisch magma/lava is de meest voorkomende soort en kent ook de hoogste temperaturen: ongeveer 1000 - 1250 °C. Magma's met een andere samenstelling zijn iets minder heet.
Om blauwe vlammen te maken gebruik je koperchloride of calciumchloride. Om turquoise vlammen te maken gebruik je kopersulfaat. Om rode vlammen te maken gebruik je strontiumchloride. Om roze vlammen te maken gebruik je lithiumchloride.
Wetenschappers hebben een temperatuur van vier biljoen graden Celsius gecreëerd in een laboratorium. Dit is 250.000 keer heter dan de temperatuur in het centrum van de zon.