Ga je kitten in een sanitaire ruimte, zoals de badkamer of het toilet, dan is het van belang dat je een waterdichte en schimmelbestendige kit gebruikt. Bison Siliconenkit Sanitair is hiervoor de beste oplossing, deze kit is op basis van siliconenrubber en zorgt voor de waterbestendigheid en beschermt tegen schimmels.
Als vuistregel kunt u uitgaan van een som die de volgende variabelen meeneemt: lengte af te dichten voeg x hoogte voeg x diepte voeg = de benodigde hoeveelheid kit (ml). Stel dat u een voeg moet afdichten die 5 meter lang, 10 millimeter hoog en 5 millimeter diep is. Dan komt u op 5 x 10 x 5 = 250 milliliter kit.
Droogtijd siliconenkit
De vuistregel is dat je na 24 uur je douche en bad weer belasten mag.
Maak gebruik van de juiste primer. Drains zijn meestal van RVS en putjes vaak van kunststof. De Primer 1216 is een geschikte primer voor zowel metalen als kunststoffen. Deze primer zorgt voor goede hechting.
Het afkitten van muurprofielen doe je altijd aan de buitenzijde van de douchecabine zodat eventueel spatwater uit de stijlen naar binnen kan lopen, en afgevoerd kan worden. Op deze manier voorkom je schimmelvorming in je douchecabine.
Een goed aangebrachte kitvoeg met een hoogwaardige kit kan best 6 jaar of langer mee, maar die levensduur hangt ook af van bijvoorbeeld agressieve schoonmaakproducten. Vakkundig advies aan de klant draagt bij aan uw relatiebeheer.
Je kunt de kitrand afstrijken met water en zeep, maar gebruik wel een neutrale zeep want in gewone zeep zit citroenzuur en dat tast je siliconenkit aan. Bijvoorbeeld met een kwast.
Siliconenkit is een zeer elastisch materiaal. Het hecht zeer goed op vrijwel alle gladde oppervlakken. De elasticiteit voorkomt scheuren van de voegen door beweging van de ondergrond. Bovendien is het enorm water-, schimmel- en verouderingsbestendig.
Siliconenkit. Deze kit wordt wel eens verward met sanitairkit, maar is meer geschikt voor de drogere ruimtes. De kit is minder elastisch dan sanitairkit. Kijk op de verpakking of de kit overschilderbaar is.
Kit over kit aanbrengen is iets wat met enige regelmaat voorkomt. Dit is echter slechts een tijdelijke oplossing die in een later stadium voor problemen gaat zorgen. Onze kitters adviseren om altijd eerst de oude kitvoegen te verwijderen en deze vervolgens opnieuw aan te brengen.
Het belangrijkste voor het afkitten is, dat de voegen goed droog zijn. Als je gaat voegen, komt er weer water in de voegen, en dat moet eerst goed drogen. Meestal kun je 2 dagen na het voegen wel kitten, mits er geen bakken met water in de voeg gekomen is die je af moet kitten.
Factoren die de droogtijd beïnvloeden zijn onder meer het type kit, de te bewerken ondergrond, de dikte van de kitlaag, de omgevingstemperatuur en de relatieve luchtvochtigheid. Gemiddeld duurt het bij de meeste kitsoorten toch wel 4 tot 12 uur voor de eerste 2 millimeter van de kitlaag is uitgehard.
Je kunt witte of transparante kit kopen, maar je kunt ook siliconenkit kopen in een kleur die bij de rest van jouw badkamer past. Voor het mooiste eindresultaat kies je altijd een kleur kit die bij het interieur van de ruimte past, ook als dit een andere kleur is dan transparant of wit.
De naad of kier kitten
Plaats de koker in de kitspuit. Breng in een gelijkmatige beweging de kit ruim en gelijkmatig aan. Houd de kitspuit in een hoek van 45 graden. Werk vanuit een hoek met de schuine kant van de spuitmond naar beneden.
Op dat moment zou de kit voldoende gedroogd moeten zijn. Dit is echter alleen het antwoord op de vraag wanneer je kunt douchen na het kitten. De kit is op dit moment nog niet helemaal droog. Je kunt dan ook beter een dag of drie wachten met het aanraken van de kit en zelfs twee weken tot de eerste schoonmaak.
Stap 2 | Naden glad afstrijken
Gebruik afwasmiddel om de kitnaad glad af te strijken. Afwasmiddel is een ontvetter waar de kit zich niet aanhecht, daardoor kan je de kit makkelijk afstrijken.
Loodgieter.nl kan u van dienst zijn bij het aanbrengen of vervangen bij kleine stukjes kitwerk, zoals het afkitten van het toilet of een wasbak. Grote klussen, zoals het afdichten van kozijnen of complete badkamers laten wij liever over aan een ervaren professionele kitter.
De ondergrond voorbereiden
Schuur heel voorzichtig met een sponsje de ondergrond die je gaat kitten. Let ook hier op dat je geen krassen maakt. Ontvet het te behandelen oppervlak met ammonia of een ammonia vervanger zoals Universol en laat dit goed drogen.
Doe nagellakremover of wasbenzine op een schuursponsje en week hier de siliconenkit mee af. Laat het inwerken en probeer dan de kit los te krijgen. Gebruik hier eventueel een mesje voor.
Dan is het hoog tijd om de kit te vervangen. Daar kun je een 'mannetje' voor laten komen. Maar die rekent al snel een uurloon en voorrijkosten, terwijl het werk makkelijk door jezelf is te doen: kitten kun je namelijk zelf! Iedereen kent ze wel: die loslatende kitranden in de keuken of badkamer.
Het kitten van een badkamer kost gemiddeld tussen de € 100 en € 300. De prijs is afhankelijk van: Het materiaal gebruik. Aantal manuren.
Maak de rand goed vrij van vet en stof en maak het goed droog. Voor het maken van een strakke kitrand kan je de rand afplakken met schilderstape. Doe dit aan beide kanten en hou een rand van 6 millimeter aan als ruimte om de kit aan te brengen.