Malaria is een tropische ziekte die wordt veroorzaakt door een parasiet die het lichaam binnen kan komen via een muggenbeet. Malaria veroorzaakt koorts, hoofdpijn, koude rillingen en spierpijn. Malaria is een ziekte die wordt veroorzaakt door parasieten.
Om malaria te voorkomen is het belangrijk om (sommige) malariatabletten ten minste 4 weken door te slikken na het verlaten van het malaria gebied. Voor profylaxe die aangrijpt op de ontwikkeling van de parasiet in de lever geldt een kortere periode.
Incubatietijd: Verschilt per parasiet, meestal 12-17 dagen. Besmettelijke periode: Verschilt per parasiet, vanaf 4 -15 dagen na infectie is mens besmettelijk voor mug, tot weken erna.
Malaria is steeds moeilijker te behandelen omdat steeds meer malariaparasieten resistent zijn tegen gangbare antimalariamiddelen zoals chloroquine, proguanil en in sommige gebieden zelfs mefloquine (Lariam). Als malaria niet wordt behandeld, kan de ziekte zoals gezegd een dodelijke afloop hebben.
De meest gangbare malaria pillen of tabletten (Malarone) kost ongeveer 3 euro per persoon per dag. Lariam is iets duurder per tablet maar hoef je minder vaak in te nemen (één keer per week) en valt daardoor meestal goedkoper uit, ongeveer 2 euro per dag.
Sommige gebieden hebben slechts een laag risico op malaria, dan zijn mugwerende maatregelen meestal voldoende. Wanneer u op reis gaat naar een hóóg risicogebied (bijv. Midden-Afrika) dan is het preventief slikken van malariatabletten sterk aanbevolen om ernstige infectie met malaria te voorkomen.
Klachten bij malaria zijn een grieperig gevoel, moe zijn, meestal met koorts, hoofdpijn en spierpijn. Laat meteen uw bloed testen als u deze klachten krijgt en in een gebied bent (geweest) waar malaria voorkomt.
Diagnostiek naar malaria bestaat uit een antigeentest. Deze test heeft een hele hoge negatief voorspellende waarde en het resultaat is snel beschikbaar. Daarnaast wordt tevens een dikke druppel, en indien deze positief is een uitstrijk, verricht. Antigeentest: binnen 1 uur na bloedafname.
Malaria is onder andere zo gevaarlijk omdat de eerste symptomen vrij algemeen zijn. Het voelt als een griepje. Koorts, koude rillingen, hoofdpijn en soms ook diarree en misselijkheid. Als je niet op tijd bent met behandelen kunnen de gevolgen verschrikkelijk zijn.
Geen arts of ziekenhuis in de buurt? Als je langer dan 24 uur koorts hebt, en je weet niet zeker of het malaria is, dan moet je toch starten met de noodbehandeling van de GGD. Ga vervolgens direct op zoek naar een arts of ziekenhuis.
Voor malariatabletten bent u bij apotheek eFarma aan het goede adres. Voor malariatabletten heeft u een recept nodig. Als u een recept heeft kunt u dit hier uploaden. Of u vraagt uw vaccinatie-arts het recept direct aan ons door te sturen.
Op Mauritius en de Seychellen is helemaal geen malaria. Op het vasteland zijn Zuid-Afrika en Namibië de beste landen voor een malariavrije reis. In beide landen zijn uitgestrekte gebieden die geheel malariavrij zijn, en ook delen waar het risico extreem laag is.
In een aantal gebieden varieert het risico volgens de seizoenen. Boven de 2.000 meter is malaria zeldzaam. Er overlijden naar schatting 1,5 tot 2,7 miljoen mensen per jaar aan malaria. De tijd tussen besmet worden en ziekte is gemiddeld tien tot veertien dagen.
De beschermingsduur van je vaccinatie is afhankelijk van het soort vaccinatie. De geldigheid varieert van een aantal weken tot mogelijk zelfs levenslang. Soms zijn meerdere vaccinaties nodig om een lange beschermingsduur te bereiken.
Malaria komt voor in Afrika, ten zuiden van de Sahara, in Zuid-Amerika (vooral in het Amazonegebied) en in Zuid-Oost Azië.
Alleen de vrouwtjes steken; de mannetjes zijn kenbaar aan grote, pluizige antennes. Malariamuggen zitten in rust met het achterlijf duidelijk hoger van de onderlaag dan met de thorax, ze hellen als het ware naar voren. Bij veel niet-malariamuggen wordt het lijf evenwijdig aan de onderlaag gehouden.
Dit is een kuur van 3 dagen die u meeneemt als u naar een gebied reist met een middelmatig risico op malaria. U gebruikt deze pillen alleen als u griepachtige klachten/koorts krijgt op reis en niet binnen 24 uur bij een arts kunt zijn om op malaria te laten testen.
De tabletten worden voorgeschreven door een daarvoor opgeleide arts. Die weet precies welke tabletten er moeten worden voorgeschreven afhankelijk van uw bestemming en reisschema. Een aantal instellingen kunnen het malariarecept papierloos direct elektronisch aan ons doorgeven (digitaal malariarecept).
Malaria komt voor in warme landen op plaatsen waar het vochtig is. In Nederland kun je niet besmet worden met malaria. Mensen die terugkomen uit een warm land kunnen wel de parasiet meenemen in hun bloed en dan in Nederland ziek worden.
In Nederland zijn daarvoor onder meer de volgende middelen beschikbaar: Nivaquine® (chloroquine), Paludrine® (proguanil), Lariam® (mefloquine) en Malarone® (atovaquon en proguanil). Het middel wat aan u wordt geadviseerd is afhankelijk van uw reisbestemming en van uw gezondheid.
Reisvaccinaties worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Je kunt wel een vergoeding krijgen met een aanvullende verzekering. Ook de kosten voor preventieve geneesmiddelen zoals malariapillen worden met zo'n verzekering vaak vergoed. Let wel op het maximale bedrag en percentage dat je vergoed krijgt.
Bijwerkingen malaria pillen Paludrine
Paludrine geeft weinig bijwerkingen en ze zijn meestal mild van aard: misselijkheid, buikpijn, overgeven, soms ook zweertjes in de mond. De bijwerkingen kunnen worden versterkt door de combinatie met chloroquine.