Op de bodem van het vat komt een laagje droog materiaal van ongeveer 10 cm dik, zoals fijne takjes, houtsnippers of dennennaalden. Daarop komt het composteerbaar materiaal in laagjes van groene en bruine materialen. In een grotere tuin kies je beter voor meerdere compostbakken, drie is ideaal.
Opstarten van een compostbak
Zet bij voorkeur twee of drie bakken naast elkaar. In de eerste bak stort je keuken- en tuinafval. Als de eerste bak vol is, verwijder je de voorkant en kan je de inhoud overbrengen naar de tweede bak. Zo wordt het afval goed gemengd en belucht.
Compostbakken hebben geen bodem en moeten op de aarde staan. Anders kan er uiteraard geen bodemleven tussen de compostmaterialen komen. In de eerste bak komen laagjes bruin en groen materiaal te liggen, op een basislaag van kleine takjes en stukjes hout.
Belucht de hoop regelmatig om het proces te versnellen. Zet daarom elke zes weken tot drie maanden de hoop om. Het composteren duurt dan vier tot negen maanden. Het omzetten doe je met een riek.
Als hij te vochtig is, moeten u de rottende delen verwijderen. U kunt er ook wat houtsnippers doorheen mengen om het vocht te absorberen. Compost moet eens in de twee maanden worden gekeerd. In dat geval zal hij aarde produceren waarmee u na zes tot maanden uw tuin kunt bemesten.
Er kan in de compost altijd nog materiaal zitten dat nog niet helemaal verteerd is. Wat na het ze- ven van de compost overblijft, kan dienen om de compostering van een nieuwe lading in de com- postbak in gang te zetten. Compostbak met twee compartimenten: u oogst de compost in de rijpingsbak (de 2de bak).
Als ik een composthoop aanleg, strooi ik er regelmatig (na ongeveer tien centimeter) een dun laagje kalk overheen. Dat versnelt het composteerproces. Hiervoor kun je het beste groenkalk gebruiken, dat is natuurlijke kalk.
Een keer in de week omscheppen is misschien ideaal, maar ik probeer het tenminste een keer per maand te doen. Vraag 2: Hoe komt het dat organisch materiaal inzakt? Voeg water toe. Als de inhoud erg droog is, voeg je een beetje water toe.
Andere toepassingen
Als het eten van bananenschillen je toch iets te ver gaat, kun je de schillen ook nog anders gebruiken. Zo kun je ze toevoegen aan je compost. Het kalium en fosfor dat in de bananen zit, draagt eraan bij dat je planten beter groeien.
Het is noodzakelijk om compost te zeven, omdat niet al het materiaal even snel afbreekt. Slablaadjes verteren bijvoorbeeld sneller dan gesnoeide takken. De niet verteerde delen kunt u gewoon weer terug doen in het compostvat. Uw eigen compost kunt u onbeperkt gebruiken als bodemverbeteraar in uw tuin of op uw gazon.
Een veelgestelde vraag is, kun je eierschalen in composthopen plaatsen? Het antwoord hierop is ja, dat kan. Door eierdoppen toe te voegen aan compost, wordt calcium toegevoegd aan de samenstelling van uw uiteindelijke compost. Deze belangrijke voedingsstof helpt planten bij het bouwen van celwanden.
Afval scheiden
Brood en gekookte etensresten, maar ook koffiepads en theezakjes, zijn niet geschikt voor de composthoop.
De aardappelziekte: Als de schil rotte plekjes heeft, is het niet verstandig deze bij de compost te doen. Het kan zijn dat er de Phytophthora schimmel op zit. Deze schimmel kan via de compost worden overgedragen op levende planten en bloemen.
Het groene materiaal in jouw composthoop levert vooral voedingsstoffen, het bruine materiaal structuur. Die twee soorten materiaal mag je in laagjes afwisselen, maar gewoon alles mengen is even goed. Veel materialen horen tussen bruin en groen materiaal in omdat ze van alles wat bevatten.
De traditionele compostbak wordt gebouwd, op ongeveer anderhalve meter hoogte, met een oppervlakte van ongeveer 1,5 bij 1,5 meter. Je kunt je dus voorstellen dat je voor deze compostbakken wel iets meer ruimte nodig hebt. Zeker omdat je er idealiter 2 of 3 naast elkaar hebt, zodat je de compost kunt omzetten.
Er zijn ook diverse organismen die logische wijs niet in een compostbak thuishoren, wij zetten er een aantal op een rij wat niet in een compostbak thuis hoort wat u misschien wel dacht; Etensresten bereid met sauzen en specierijen, Vet, Botjes en visgraten, Koffiepads, Kaaskorsten, Brood, Mosselschelpen.
Niet composteerbaar
gekookt of bereid voedsel (brood, koekjes, gebak, gekookte groenten, olie- en vetrijke zaken ...) inerte materialen zoals aarde, (hout)as, grond, klei, zand, leem, metaal, steen, kalk ... Composteren kan je leren!
Alle bedden krijgen een laag blad, en er over heen komt een laagje compost. Laurierblad verteert vrij langzaam, en die compost helpt dat verteren wat versnellen.
Papier van de keukenrol, een stuk krantenpapier of het papieren zakje waarin groenten en fruitresten werden verzameld verteren vrij snel, omdat deze voornamelijk uit cellulose bestaan, het hoofdbestanddeel van de meest organische stoffen.
Wat te doen als je de zuurheid kent? Indien je grond zuurder wil maken om sommige planten een juiste bodem te geven, vul de grond dan aan met turf of afgemaaid gras. Is de grond te zuur om planten te kweken, voeg dan kalk toe of compost. De grond meer of minder zuur maken, doe je niet in één seizoen.
Keukenafval dat je niet kunt gebruiken voor het composteren: Theezakjes en koffiepads. Deze producten worden veelal gemaakt van synthetisch materiaal dat je niet kunt composteren. Gekookt en bewerkt voedsel.
Compost voedt de bodem. Compost bevat kleine hoeveelheden voedingsstoffen die geleidelijk vrijkomen. Een laag van 2 cm compost opbrengen en goed door de bovenste 20 cm van de grond mengen. Per 100 vierkante meter heeft u 2 kubieke meter (circa 1400 kilo) nodig.
Bij koude compostering (goede compost) gaat u de onkruidzaden niet afdoden. Wanneer u deze compost gaat gebruiken om te mulchen en de bodem af te dekken, dan zal er zeer snel een mooi groen laagje onkruid op staan!
Welk composteringssysteem je kiest, hangt vooral af van de grootte van je tuin. Maar ook de hoeveelheid keuken- en tuinafval die je verwacht speelt een rol. In een kleinere tuin volstaat meestal een compostvat, terwijl je bij een grote(re) tuin best kiest voor een of meerdere compostbakken of zelfs een composthoop.