In een paddock paradise is hooi of ander ruwvoer de hoofdvoeding van een paard en wordt de grasinname beperkt. Steeds meer mensen ontdekken dat hun paarden gevoelig zijn voor gras: denk aan hoefbevangenheid, zomereczeem en insulineresistentie.
Een paddock paradise bestaat op zijn minst uit een breed pad dat om een weiland heen loopt. Doordat de paarden niet in een rechte lijn kunnen oversteken bewegen ze meer. Dit kun je stimuleren door voedsel en water niet op één plek aan te bieden, maar te verdelen over verschillende plekken.
Zand met een grove korrel (bijvoorbeeld drainage- of rivierzand) is het meest geschikt. Het beste resultaat bereik je met name door een goede drainage en een dikke laag zand. Dunne lagen zand vermengen zich al snel met de al bestaande ondergrond en de kans op blubber neemt dan snel toe.
Er van uitgaande dat je 40m2 schuilstal wil bouwen ga je een budget vanaf 3500 euro moeten neerleggen voor al het hout, metalen dakplaten, dakgoten en schroeven die je nodig hebt én de stal zelf in elkaar zetten. Dit is uiteraard zonder verharde ondergrond.
Een beperkte ruimte is uitermate geschikt om een Paddock Paradise in te richten. Op een kleine halve hectare kun je geen vier paarden 24/7 buiten houden, maar wel een track van 400 meter aanleggen. Hierdoor krijg je een Paddock Paradise met meer dan voldoende plaats voor vier paarden.
Wilde paarden, gemiddeld 17,9 km/dag en gedomesticeerde paarden 7,2 km/dag. Gedomesticeerde paarden in een actief stal, 5 tot 10 km/dag.
De wei moet om te beginnen groot genoeg zijn. Per paard heb je 0,5 tot 1 hectare weiland nodig als je ook de productie van het ruwvoer meerekent, anders wordt 1 hectare weiland voor vier paarden geadviseerd. Voor de opfok van jonge paarden is een oppervlakte van minimaal 2 hectare per perceel gewenst.
Het paddock Paradise van Tess heeft een oppervlakte van 2,5 hectare land waarop ze uiteindelijk 10 paarden/pony's wil huisvesten, dit zal wel afhangen van hoe de kudde zich vormt. Bij veel grote paarden worden het er waarschijnlijk minder dan 10 bij pony`s misschien meer.
Werk met hoogteverschillen. Op het laagste punt in onze paddock hebben we een wadi laten graven. Deze vult zich in de winter met regenwater wat vanaf verschillende plekken in het gat stroomt. Zo blijft de paddock droog, kunnen de paarden regenwater drinken en wordt het water langzaam teruggegeven aan de bodem.
Een buitenstal kost makkelijk 2.000 euro. Hou er echter rekening mee dat je ook opslagruimte voor het voeder, hooi en stro nodig hebt. De kostprijs van de afsluiting is afhankelijk van het materiaal en van de grootte van de weide.
Mijn richtlijn: maak je paden minimaal zo breed als de totale lengte van het grootste paard in de kudde. En met de lengte bedoel ik dan van neus tot staart (en dat is vaak langer dan je denkt ð ). Bij een grote kudde zou ik ook liever wat bredere paden aanleggen. Het pad op de foto is 4 meter breed.
Tips paddock aanleggen
Voor de toplaag is bijvoorbeeld M3C zand geschikt. Deze zandsoort heeft de eigenschappen dat die het water goed doorlaat maar ook stabiliteit biedt. Belangrijk is dat de korrelgrootte varieert van 180 tot 220 mu. Hierdoor is het zand uitermate geschikt als toplaag.
Per saldo heb je een hoop zand nodig. Voor deze paddock van 500 m2 heb je bij een laagdikte van 10 cm al een hoeveelheid zand van 50 m3 nodig.
In HIT-Actiefstal leven de paarden in een groep en zijn in de gestructureerde uitloop en rondloop routes voortdurend in beweging. Hun voedsel krijgen ze verdeeld over 24 uur, automatisch en individueel.
Paarden zijn gewoontedieren, die steeds dezelfde routes gebruiken, daardoor ontstaan paadjes. In een paddock kunnen paarden die niet zelf uitslijten, zoals in de natuur, maar construeren we die tracks met behulp van omheiningen. Tracks zijn dus aangelegde paden van zand en verschillende soorten halfverharding.
In een Equi Habitat heb je hagen, heggen, houtkanten en/of takkenwallen die dienst doen als ruwvoer, afscherming en natuurlijke schuilplaats voor de paarden, maar ook als nestplaats en voedsel voor vogels, egels en andere dieren.
Voor een toplaag van Rijbak Zand wordt veelal M3C zand gebruikt (of gelijkwaardig). M3C zand is een basislaag zand voor paardenbodems. Naast M3C Zand kan ook gekozen worden voor Toplaagzand.
De opbouw van een drainagesysteem bij een paardenbak bestaat uit gleuven welke 40 cm diep gelegd worden. De buizen wordt ingebed in drainagezand welke goed waterdoorlatend is. Deze laag bestaat uit ongeveer 15-20 cm. Hier bovenop komt een laag grofzand met daarna een toplaag.
Voorkomen is echt gemakkelijker!
Rijd niet met te zware machines of varieer hoe je ermee rijdt. Leg waterdoorlatende verharding op de vaste manoeuvreerplekken. Verplaats regelmatig de eetplekken van de paarden zodat ze niet urenlang in de modder staan.
Een paddockstand zorgt er namelijk voor dat jouw motor rechtop staat. Dit in tegenstelling tot je zijstandaard, waarbij je motor schuint komt te staan en dus meer ruimte in beslag neemt. In een kleine schuur kan een paddock dus voor de nodige extra bewegingsruimte zorgen.
Re: Paarden dag en nacht op de weide
Over het algemeen gaat 24/7 buiten gewoon goed. Ontsnappen doen ze s nachts zeker niet vaker dan overdag en slechteriken zijn ook op stal gevaarlijk.
In landelijk woongebied mag men tot 9 paarden houden zonder milieuvergunning en in landbouwzone tot 19.
Per paard is 0,5 – 1 hectare weiland nodig indien ook het ruwvoer voor de winter meegerekend wordt, anders biedt 1 hectare weiland ruimte aan circa vier paarden. Voor de opfok van jonge paarden is een oppervlakte van minimaal 2 hectare per perceel gewenst, hoe groter hoe beter.
Vaak wordt er aanbevolen om het paard minimaal 2 uur vrije beweging te geven na de training, om het risico op verwonding bij vrije beweging te voorkomen. Het blijkt echter dat paarden beter bewegen als ze vóór de training minimaal 2 uur vrije beweging krijgen en de wil van het paard om te trainen is dan meer aanwezig.
Rol. Te voet 30-40 km, denk ik. Dat is een hele dag stevig doorlopen. Paarden hebben als topsnelheid volgens mij iets van 50 km/u dus dat kun je zelf uitrekenen.