De koelkast is de beste plek om vijgen in te bewaren. Zo blijven ze ongeveer 5 tot 7 dagen goed. Tip: Te veel vijgen gekocht of een te grote oogst uit je tuin? Gooi ze niet weg, maar laat ze drogen om later lekker van te snacken!
Vijgen passen perfect bij heel wat kazen, zoals ricotta, gorgonzola, mascarpone, feta en zachte geitenkaas. Vijgencompote en –chutney zijn lekker bij een herfstige kaasplank of als smaakmaker in wildstoofpotjes. Aangezien vijgen superzoet zijn van smaak, hoef je aan een vijgentaartje nog amper suiker toe te voegen.
Eet de vijgen snel op wanneer je ze eenmaal hebt gekocht. Ze blijven maximaal 5 dagen goed in de koelkast. Verse vijgen kun je ook invriezen.
Vijgen zijn een goede toevoeging aan je dieet wanneer je graag wilt afvallen. Ze bevatten weinig calorieën en diverse vitamines en mineralen. Let op: Als je te veel vijgen eet, kan dat gewichtsverlies tegenwerken. Deze vruchten bevatten namelijk veel fructose (fruitsuiker).
Je kunt verse vijgen zo'n 5 dagen in de koelkast bewaren en tot wel 9 maanden in de vriezer, maar ook drogen is een goede optie of verwerk ze in een jam of chutney. Kijk voor meer tips en bewaaradviezen op de website van het Voedingscentrum.
Je kunt vijgen in hun geheel invriezen of ze doormidden of zelfs in vieren snijden . Was je vijgen voordat je ze in hun geheel snijdt of invriest en zorg ervoor dat je ze goed droogt. Leg de vijgen in één laag op een bakplaat en zorg ervoor dat de bakplaat niet te vol is.
De vijgenboom bloeit in mei en geeft een groene bloem. De meeste vijgen zijn rond augustus en september rijp.
Doordat er zowel oplosbare als onoplosbare vezels in vijgen voorkomen, zijn vijgen gunstig voor je spijsvertering. Daarnaast zitten er bepaalde soorten prebiotica in vijgen. Dit zijn stofjes die de groei van gezonde bacteriën stimuleren. Je lichaam heeft deze stofjes nodig, zodat je darmen gezond kunnen functioneren.
Gedroogde vijgen hoeven niet geweekt te worden voor het eten , maar ze weken kan ze makkelijker verteerbaar maken en kan hun smaak verbeteren. Als u uw gedroogde vijgen wilt weken, legt u ze gewoon in een kom met water en laat u ze een paar uur of een nacht staan.
Nadia: 'Je kan de verse bladeren direct gebruiken, eerst goed wassen natuurlijk, maar je kan ze ook drogen, verkruimelen en er dan thee mee zetten. Je kan er ook lekkere siroop mee maken en de bladeren trekken in een sterke suikersiroop. '
Om hun houdbaarheid te verlengen is het een goed idee om ze uit de mand te halen en ze in een enkele laag op een bord of ondiepe schaal in de koelkast te bewaren. Hoewel verse vijgen onweerstaanbaar zijn als ze rauw worden gegeten, doen ze het ook goed als ze op het fornuis worden gekarameliseerd, gebakken en zelfs gegrild .
Vijgen zelf drogen
Te veel vijgen gekocht? Ga zelf aan de slag op een vrije dag en droog ze in je eigen oven! Zo blijven ze weken tot maanden houdbaar. Verwarm de oven voor tot maximaal 60°.
Leg ze in een ondiepe koelkastdoos om ze te beschermen. Afgedekt kun je ze 1-2 dagen in de koelkast bewaren. Onrijpe vijgen rijpen door bij kamertemperatuur. 7 vijgen smaken het allerbest op kamertemperatuur, dus haal ze een uur voor serveren uit de koelkast.
Je kunt 2 vijgen rekenen als één portie fruit. Het advies is om 2 porties fruit (200 gram) per dag te eten.
Plant een jonge vijgenboom op een plek bij een beperkte ruimte. Hoe minder plaats de wortels krijgen, hoe meer vruchten de vijgenboom zal krijgen. In september of oktober zijn de vijgen rijp genoeg om geoogst te worden. Zijn de vijgen gelig of iets donkerder dan zijn ze rijp.
De mooiste vruchten om uit je eigen tuin te oogsten, zijn vijgen. Ze horen, meer nog dan andere vruchten, perfect rijp, vol zoet en zacht geplukt te worden. Omdat ze nauwelijks transport verdragen moeten ze dus meteen gegeten worden. Ideaal dus om zelf te kweken.
Door anjeer, of gedroogde vijgen, een nacht te laten weken, wordt hun voedingswaarde vergroot door voedingsstoffen toegankelijker te maken en de spijsvertering te bevorderen. Het proces verbetert hun textuur, smaak en hydratatie, waardoor ze gemakkelijker te verteren en bevredigender zijn.
Kan de kwaliteit van het dieet verbeteren en helpen bij gewichtsbeheersing . Van nature rijk aan voedingsvezels en vol met vitaminen en mineralen, kunnen vijgen een nuttige toevoeging zijn aan het dieet om de voedingsdichtheid van uw dieet te verbeteren en op hun beurt te helpen bij gewichtsbeheersing.
Maar wist je dat je ook met groene, onrijpe vijgen iets fantastisch kunt maken? In Nederland blijven vijgen vaak groen en rijpen ze niet volledig, maar dat betekent niet dat ze onbruikbaar zijn. Integendeel, groene vijgen zijn perfect om te konfijten, een delicatesse die heerlijk is bij desserts of een kaasplankje.
Vijgen hebben een enigszins laxerende werking, hebben een hoge voedingswaarde en bevatten slechts 40 kcal (als ze rauw worden gegeten).
Fruit: eet driemaal per dag een stuk fruit (liefst met schil) als broodbeleg, als dessert of tussendoortje. Varieer de fruitsoorten. Een kiwi (eventueel op nuchtere maag) is zeer vezelrijk en bevorderlijk voor de stoelgang. Gedroogde en geweekte vruchten zoals pruimen, abrikozen, krenten en rozijnen, dadels en vijgen.
Vijgen of dadels? Verse vijgen bevatten minder suiker en minder calorieën dan verse dadels. Dat geldt ook voor gedroogde exemplaren. Als je wilt afvallen, zijn vijgen dus een iets betere keuze.
Het niet snoeien van bomen kan de kans op ziekten en plagen verhogen. Dode, beschadigde of zieke takken blijven hangen, waardoor ze een broedplaats worden voor schimmels, bacteriën of insecten. Dankzij het snoeien wordt de luchtcirculatie in de kroon bevordert waardoor schimmels minder kans krijgen.
Je kunt vijgen rauw eten, drogen, bakken, vullen, roosteren en poffen. Het delicate aroma van vijgen combineert perfect met zoete én hartige ingrediënten. Van honing, karamel en sinaasappel tot geitenkaas, rauwe ham en noten: de vijg kan het hebben.
Rijpe vijgen moeten licht zacht aanvoelen, maar niet papperig . Een goede vuistregel is om vijgen te plukken als ze ongeveer zo zacht zijn als een waterballon. Zoete geur. Je reukzin kan je laten weten dat het tijd is om vijgen te plukken.