Een zure haring bij de visboer kan dus prima! Vissen met lage concentraties schadelijke stoffen zijn kweekzalm, forel of haring (te herkennen aan het ASC label). En veilige magere vissen zijn pangasius, schol, tilapia, tong, heek, meerval, schar, schelvis, tarbot, of wijting.
In kibbeling zit vaak koolvis, alaska pollak of kabeljauw. Hierin kunnen stoffen zitten zoals kwik en dioxine, wat schadelijk kan zijn voor je ongeboren baby. Je kunt deze vis daarom 1 keer per 2 weken veilig eten.
Als je zwanger bent, dan gelden de volgende adviezen: Eet geen vissen of schaal- en schelpdieren die te veel schadelijke stoffen kunnen bevatten zoals bijvoorbeeld makreel, paling, sardine, tonijn, krab of garnalen). Ook niet verhit. Eet deze vissen ook niet uit blik of gerookt.
Ongepasteuriseerde honing kan sporen van de bacterie Clostridium botulinum bevatten, wat gevaarlijk kan zijn voor een zich ontwikkelende baby. Gebruik alleen gepasteuriseerde honing tijdens de zwangerschap.
Bij zwangerschap zijn sommige voedselinfecties extra gevaarlijk. De bacterie Listeria kan in rauwe, ongepasteuriseerde melk, kip, vlees, vis en schaal-/schelpdieren, groente en fruit zitten. Listeria kan niet tegen verhitting. De parasiet Toxoplasma kan zitten in rauw of onvoldoende gaar vlees.
Een zure haring bij de visboer kan dus prima! Vissen met lage concentraties schadelijke stoffen zijn kweekzalm, forel of haring (te herkennen aan het ASC label). En veilige magere vissen zijn pangasius, schol, tilapia, tong, heek, meerval, schar, schelvis, tarbot, of wijting.
Voor wie graag zoet eet op het brood, is vers fruit zoals schijfjes banaan, aardbeien in het seizoen, perzik, kiwi of nectarine aan te raden. Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde.In de aarde kunnen verschillende microben voorkomen.Deze kunnen toxoplasmose veroorzaken.
Zorg ervoor dat u stopt met het eten van rauwe vis (geen sushi meer) , evenals vis met veel kwik, zoals zwaardvis, tegelvis, koningsmakreel en haai. Als u van zeevruchten houdt, zijn garnalen, zalm, meerval en forel veiligere keuzes. Het is cruciaal om in deze tijd weg te blijven van de verkeerde soorten voedsel.
Mozzarella op pizza als je zwanger bent
Ja zeker! Je kunt tijdens de zwangerschap met een gerust hart een heerlijke pizza met mozzarella bestellen op een zonnig terras in Italië, of ergens anders natuurlijk. Ook over andere kazen op die pizza, zoals gorgonzola, hoef je je niet druk te maken.
2-3 eieren per week is oké. Let op met rauwe eieren.
Tenzij u veganist of vegetariër bent, is het ideaal om regelmatig zeevruchten in uw dieet op te nemen! Dit kan witte vis, roze/vette vis en schelpdieren zoals garnalen, kreeft, insecten, maar ook sint-jakobsschelpen en mosselen zijn.
Als vis ingeblikt wordt, wordt dat op hoge temperatuur verwarmd. Daarom is zalm uit blik goed om te eten als je zwanger bent. Alle schadelijke stoffen die erin hadden kunnen zitten, zijn gedood door de verhitting.
Kant-en-klare dipsaus kun je veilig eten. Als het zelfgemaakt is met rauw ei, eet het dan niet tijdens de zwangerschap. Zo verklein je de kans op een voedselinfectie bij jezelf.
Burrata & zwanger
Als je zwanger bent kan je bepaalde soorten burrata wel eten, en andere soorten niet. Controleer als je zwanger bent voor de zekerheid of de burrata gemaakt is van verhitte/gepasteuriseerde melk. Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten.
Nitraatrijke groenten (andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, postelein, raapstelen, rode biet, sla, spinazie, spitskool en venkel) werden lange tijd beschouwd als mogelijk schadelijk voor de gezondheid.
Inspiratie voor een voedzaam ontbijt:
Geroosterde volkoren boterham met kaas, een gekookt ei en avocado.Havermoutpap (havermout, havermelk, appel, banaan, rozijnen, kaneel).Bakje yoghurt met fruit, granola en noten.
Ook bevat ananas veel fruitsuiker, waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt. Je wilt je bloedsuikerspiegel zoveel mogelijk stabiel houden, zeker tijdens je zwangerschap. Wil je goed eten tijdens je zwangerschap? Dan hebben we een weekmenu voor je, speciaal voor tijdens de zwangerschap.
Eet geen: vacuümverpakte zalm en paling, rauwe schaal- en schelpdieren, roofvissen (zwaardvis, tonijn, haai, koningsmakreel), wilde paling en wolhandkrab uit Nederlandse wateren. Geadviseerd wordt om niet vaker dan twee keer per week vis te eten, in verband met de dioxines die in vis zitten.
Belangrijk om te onthouden: Zalm, makreel, haring, schelpdieren en tonijn zijn mijn top 5 vissoorten. Hoe minder bewerkt ze zijn hoe beter voor de gezondheid.
Wij raden vooral vette vis aan, denk bijvoorbeeld aan bokking, sardines en zalm. Ook forel, vissticks, kibbeling, garnalen, mosselen en kabeljauw zijn goede opties.
Als u een normale, eenvoudige zwangerschap hebt en geen voorgeschiedenis hebt van significante obstetrische complicaties, is geslachtsgemeenschap veilig tijdens de zwangerschap . U kunt op Google lezen dat sperma stoffen bevat die prostaglandinen worden genoemd en dat deze de bevalling kunnen initiëren of triggeren.
De hoeveelheden verfstoffen die mogelijk in de bloedbaan terechtkomen, zijn erg laag.Hierdoor is de kans klein dat het schadelijk is voor jou of je baby tijdens je zwangerschap. Je kan dus veilig je haar verven als je zwanger bent.