Ja dat mag. We vragen je alleen losse veld- en/of snijbloemen bij een natuurgraf neer te leggen. Verpakkingen, touw, elastiek, ijzerdraad of steekschuim kan gevaarlijk zijn voor de dieren die leven op een natuurbegraafplaats en kan de natuur verstoren. In de regel blijven bloemen ongeveer 5 dagen liggen.
Waar op andere begraafplaatsen veel ruimte is om bloemen, knuffels en lichtjes bij een graf te plaatsen, is die ruimte er in de natuur niet. Een natuurbegraafplaats is in de eerste plaats een natuurgebied. Daar horen geen kaarsjes, knuffelbeertjes en snijbloemen bij.
Kosten van natuurbegraven
Een plekje in de natuur kost gemiddeld tussen de vierduizend en vijfduizend euro. Dit is inclusief onderhoud en beheer. De prijs van een natuurbegraafplaats is duurder dan een plek op de meeste reguliere begraafplaatsen. Dat heeft onder meer te maken met het eeuwige grafrecht.
Op een natuurbegraafplaats begraaft u uw naaste in harmonie met de natuur. Dat betekent dat de begraafplaats het milieu zo min mogelijk belast en past binnen het bestaande bosbeheer. Kleding van overledene, een lijkwade, kist, urn of mand zijn daarom van natuurlijk afbreekbaar materiaal gemaakt.
Grafkisten voor een natuurbegraafplaats zijn gemaakt van natuurlijke materialen. Alle massief houten, ongelakte uitvaartkisten en manden zijn dus geschikt voor een natuurbegraafplaats.
De Nederlandse wet schrijft voor dat er minimaal 65 centimeter aarde moet zitten boven de kist. Bij ons is dat 1.65 meter. Wij houden daarbij ook rekening met dieren die gangen graven.
De personele lasten zijn hoog en die gebouwen zijn duur. De gemiddelde uitvaart kost daarom tussen de 6.000,- en 7.000,- euro. Hoeft u die service en luxe allemaal niet en vervoert uw zoon u zelf naar een begraafplaats, dan is een begrafenis onder de 1.000,- euro uit te voeren.
Op een natuurbegraafplaats Van Waarde heeft u eeuwigdurende grafrust. Elk graf blijf intact en wordt nooit geruimd. Deze laatste rustplaats reserveert u dus letterlijk voor onbepaalde tijd. Nabestaanden behouden zo altijd een bijzondere plek om naar terug te keren.
Bloemen bieden troost en symboliseren de vergankelijkheid van het leven. We kennen allemaal wel het beeld van grafzerken vol met bloemen en kransen. Archeologen hebben ontdekt dat deze traditie al teruggaat tot het stenen tijdperk!
Door een steentje te leggen laten de nabestaanden zien dat men het graf heeft bezocht en de overledene heeft herdacht. De oorsprong van dit gebruik stamt nog uit de tijd toen het Joodse volk een Nomadisch bestaan leidde. Joodse mensen werden toen begraven op de plek waar men stierf.
Voor een natuurgraf betaalt u eenmalig een bedrag voor een lange periode. Hoelang die periode duurt is afhankelijk van de natuurbegraafplaats die u kiest, dat varieert van tien jaar tot eeuwig. U betaalt dus niet steeds opnieuw voor het verlengen van de grafrechten.
Tijdens een natuurbegrafenis neem je afscheid in de natuur op de plek die bewust door jou, of je nabestaanden, is gekozen. Een eigen plek in de natuur is terug te vinden aan de hand van coördinaten. Bij een natuurbegrafenis wordt een kist, mand, wade of urn begraven in de natuur.
De natuur is namelijk overal anders. Over het algemeen ziet een natuurbegraafplaats er wel heel anders uit dan een traditionele begraafplaats. Er zijn geen afrasteringen, duidelijke grote grafstenen of hekken en paden. Er is veel meer ruimte voor de graven.
Weefsel van organen wordt vernietigd, lichaamscellen worden in hoog tempo afgebroken, de huid verkleurt en raakt los. Vet neemt de langste tijd om te verteren, dus billen en dijen zitten er als laatste aan. Na zo'n tien jaar is alleen het skelet nog over.
De grafkosten voor een algemeen graf liggen op ongeveer 780 euro bij een looptijd van 10 jaar.
Als een graf geruimd wordt, wordt meestal eerst alleen het monument weg gehaald. De steen wordt dan gewoonlijk in stukken geslagen en afgevoerd. De inhoud van het graf, dus de botten, worden niet meteen weg gehaald. Dat gebeurt pas als er opnieuw in het graf begraven wordt voor een andere familie.
Na verloop van tijd zakken de zijkanten van de kisten in elkaar, maar de (kisten met de) lichamen zakken niet dieper de grond in. Die blijven allemaal liggen op de diepte waarop ze begraven zijn. In een 3-persoons graf worden de kisten vaak geplaatst op dieptes van ongeveer 120 cm, 210 cm en 300 cm.
Indien er geen opdrachtgever is of er zijn geen nabestaanden die de uitvaart willen betalen, dan is de gemeente waarin de overledene zich bevindt verantwoordelijk. De gemeente zal de kosten echter verhalen bij de familie of gebruikt hiervoor het nalatenschap van de overledene.
Wat is de goedkoopste begrafenis? We spreken over de goedkoopste begrafenis wanneer je kiest voor de meest normale en eenvoudige dekking. De gemiddelde uitvaart kost ongeveer € 6.500,-. Wanneer je je wensen zodanig inperkt kun je beschikken over een budget begrafenis voor rond de € 5.000,-.
Voor een lijk in een kist helemaal verteerd is (verdwenen is), moet u aan tientallen jaren denken. Soms kun je na honderden jaren nog skeletten of delen van skeletten op een oude begraafplaats vinden. Soms is na 20 of 30 jaar alles helemaal weg.
Dat hangt ervan af voor hoeveel personen een graf is ingericht. Bij 3 personen is de diepte circa 3 meter. Het kan wat variëren, maar het is in ieder geval wettelijk verplicht is dat (de bovenste) kist minimaal 65 cm onder de grond staat.
Dan blijven botten over. Maar die botten vergaan op de lange termijn ook. In 'gunstige' omstandigheden na ongeveer 20 jaar. In 'ongunstige' omstandigheden pas na meer dan 100 jaar.