De eerste 2 á 3 dagen na plaatsing raden we geslachtgemeenschap af.Tevens kun je beter geen tampons gebruiken tijdens de eerste paar dagen na het plaatsen. Door het gebruik van een menstruatie cup zien we vaker dat het spiraal uitgestoten wordt.
We maken 6 weken na de plaatsing van het spiraaltje een controleafspraak. De huisarts beoordeelt dan of het spiraaltje goed zit. Pas na deze controle weten we helemaal zeker of het spiraaltje veilig is. Daarom raden we u aan om deze periode geen seks te hebben of om extra bescherming te gebruiken, zoals een condoom.
Na het plaatsen kan er wat vaginaal bloedverlies optreden sommige vrouwen voelen zich wat misselijk of draaierig.Neem dan extra rust.Ook kun je 1-2 dagen menstruatie-achtige klachten houden. Na het inbrengen van de Mirena of Kyleena zal het bloedingspatroon meestal verminderen.
Ben ik na plaatsing van een spiraaltje meteen beschermd tegen zwangerschap? Ja, je bent direct na plaatsing beschermd. Je hoeft dus geen andere anticonceptiemiddelen meer te gebruiken. Het spiraaltje kan het beste geplaatst worden tijdens of vlak na je menstruatie, aangezien je dan zeker weet dat je niet zwanger bent.
6. Het spiraaltje zal niet verschuiven door wilde seks.
Het spiraaltje zit in de baarmoeder en voel je niet tijdens het vrijen. De uiteinden van de draadjes komen uit de baarmoedermond maar zijn zo soepel dat je ze ook niet voelt tijdens het vrijen. Je kunt de draadjes wel voelen met je vinger.
Spiraaltjes veroorzaken meer vaginale afscheiding. Je kunt je menstruatie niet zelf regelen. Het spiraaltje beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Een koperspiraaltje kan hevige en langere maandstonden uitlokken.
Soms kun je de eerste 24 uur na de plaatsing soms nog wat (menstruatie-achtige) krampen ervaren. We raden je aan om een uur voor het plaatsen paracetamol 1000 mg of ibuprofen 400 mg in te nemen. De pijnstilling werkt ongeveer 4-6 uur, mocht je na die tijd hevige pijn krijgen (zeldzaam) neem dan contact met ons op.
Bij een hormoonspiraal is het vaginale bloedverlies vooral de eerste drie maanden vaak onregelmatig. Hierna kan het zijn dat je niet meer menstrueert, maar is het ook normaal als je maandelijks blijft menstrueren of af en toe een beetje vaginaal bloedverlies ervaart.
doet het pijn? Het plaatsen van een spiraal is niet gevoelloos.Het passeren van de baarmoedermond, geeft een weeig gevoel dat veel vrouwen als onaangenaam ervaren. Soms worden ze er ook misselijk en duizelig van.
Na de plaatsing is het verstandig om even rust te nemen. Je kan na de plaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik krijgen. Onregelmatig bloedverlies komt ook voor omdat het lichaam moet wennen aan het spiraaltje. Dit kan 3 tot 6 maanden duren.
Het koperspiraaltje voorkomt zwangerschap heel goed. De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen met een koperspiraal, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger. Als een koperspiraaltje bij je geplaatst is, ben je vanaf dat moment tegen zwanger worden beschermd.
Het is verstandig om het die dag verder rustig aan te doen. De volgende dag mag je gewoon weer sporten.
Spiraaltjes en seks
Als je zelf een spiraaltje hebt, voel je het spiraaltje niet tijdens seks. De penis van je partner kan een enkele keer wel de draadjes voelen, maar dat gebeurt niet vaak. Het is ook zeker niet in iedere situatie pijnlijk.
Het spiraaltje kan niet kwijtraken of oplossen. Heel soms wordt een spiraaltje door contracties van de baarmoeder uitgestoten en poep je hem uit. Maar dit heb je hoogstwaarschijnlijk gewoon door, zo enorm klein zijn ze niet.
Als je je spiraaltje net hebt laten plaatsen, is het raadzaam om een paar dagen te wachten voordat je weer tampons gaat gebruiken. Dit geeft je lichaam de tijd om te wennen aan het spiraaltje. Je kunt deze tijd alternatieven zoals maandverband of menstruatieondergoed overwegen, dit zijn opties die altijd veilig zijn.
U kunt een paar dagen juist méér bloed verliezen als u net een spiraal heeft. Meestal is het bloedverlies snel minder met een spiraaltje. Maak een afspraak met uw huisarts als u na 3 of 4 maanden nog even veel bloed verliest als voordat u een spiraaltje had.
Door de afgifte van het hormoon in de baarmoeder wordt het baarmoederslijmvlies niet meer opgebouwd en worden je menstruaties vaak lichter en minder pijnlijk. Het kan wel tot een half jaar duren voordat je dit effect merkt. In de eerste maanden na het plaatsen van het spiraaltje kan je tussentijds bloedverlies hebben.
Een spiraal of hormoonstaafje kost meestal tussen de € 50 en € 150. Dit kunt u vergoed krijgen uit uw aanvullende verzekering. Het plaatsen van een spiraal of hormoonstaafje krijgt u vergoed uit uw basisverzekering.
Tekenen dat jou spiraaltje verplaatst is - en misschien verkeerd zit. Een aantal tekenen die er op zouden kunnen wijzen dat jouw spiraaltje niet helemaal lekker genesteld is: Je voelt de 'touwtjes' van je spiraaltje niet. De 'touwtjes' van je spiraaltje voelen langer of korter dan eerst.
Verwijderen spiraaltje
Doe dit nooit zelf! Je kunt na het verwijderen van een hormoonspiraaltje snel weer vruchtbaar zijn. Als je wilt, kan na het verwijderen meteen een nieuw spiraaltje worden geplaatst.
De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva.
Bij aanhoudende krampende pijn de arts waarschuwen. Mogelijk wordt het spiraaltje door de baarmoeder uitgestoten. In ernstige gevallen kan de arts het nodig vinden om het spiraaltje te laten verwijderen. Infecties in de baarmoeder, eileiders of eierstokken, vooral tijdens de eerste drie weken na plaatsing.
Een spiraaltje is net zo betrouwbaar als de pil. Maar in de praktijk is het anticonceptiespiraaltje betrouwbaarder. Je hoeft er namelijk niet steeds aan te denken. Bij de pil is het risico groter dat je 'm vergeet.
Bij de productie is bij 200 spiraaltjes een fout gemaakt met de inbrenghuls, waardoor het te hoog of te laag kan worden geplaatst. Dat beïnvloedt de werking ervan. Ook kan de verkeerde plaatsing in zeldzame gevallen leiden tot beschadiging van de baarmoeder, zegt de Inspectie voor de Gezondheidszorg.