Tot de verdoving is uitgewerkt, kunt u beter geen warm voedsel eten of drinken. Dit in verband met het gevaar op verbranding (u voelt immers niets). Daarna mag u weer voorzichtig eten en drinken. Het is belangrijk voor de genezing van de wond dat u minimaal drie dagen na de ingreep niet rookt en geen alcohol drinkt.
Het eten van vast voedsel kan een probleem zijn, omdat je mond niet goed kan openen en de wond kan weer open gaan. Zorg daarom, in ieder geval voor de eerste dag, voor vloeibaar voedsel, zoals yoghurt, vla en soep. Let ook op dat je eten niet te zout is en eet bijvoorbeeld je soep ook niet te heet.
Een uur na de behandeling mag u alles eten of drinken, mits het niet te warm is. Als het bloed goed kan stollen, geneest de wond het beste. Daarom mag u de eerste dag de wond niet schoonspoelen. Na het eten kunt u de tanden normaal poetsen.
Gedurende de eerste twee dagen kunt u het beste zachte voeding gebruiken. Zorg de eerste uren ervoor dat het eten niet te warm is en voorkom per ongeluk op uw wang of lip bijten vanwege de verdoving. Vermijd hete koffie, thee en soep. Door de behandeling is er een wond(je) ontstaan.
Hoe snel geneest de wond na het trekken van een tand of kies? Het duurt een dag of tien voordat de wond helemaal dicht is. Als het bloed in de wond goed kan stollen, geneest de wond het beste. Met spoelen verwijdert u het stollende bloed.
Het is verstandig om op de dag van de behandeling alcohol en aspirine te vermijden. Begint de verdoving uit te werken? Gebruik dan paracetamol of ibuprofen als pijnstiller. Je kan na de behandeling overigens gewoon weer aan het werk!
Als u twee tot vier dagen na de behandeling pijn krijgt aan de wond, een vieze smaak en er een erg vieze geur ontstaat, dan is het stolsel vies geworden. Deze aandoening (alveolitis) gaat vanzelf in ongeveer één week over. Bij erge pijn kan de arts de wond schoonspuiten en de pijnstilling aanpassen.
Het is beter om de eerste vijf dagen na de behandeling niet te roken en geen alcohol te drinken. Roken en alcohol zijn niet goed voor de genezing. Ook is het verstandig om het 2 á 3 dagen lichamelijk rustig aan te doen, dus niet tillen, voorover hangen et cetera. U mag ook even niet sporten.
De plaatselijke verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. U kunt het beste met de pijnstillers beginnen ongeveer 1 uur na de ingreep. Wij adviseren u de bijsluiter goed te lezen. Komt na circa 3 dagen de pijn weer terug dan is er meestal sprake van een ontsteking van de wond (alveolitis).
Mogelijk heeft u last van een nabloeding. Probeer dit te stoppen met behulp van een gaasje. Neem contact op met de tandarts wanneer de bloeding aan blijft houden. U kunt het best twee dagen na de behandeling geen zwaar werk verrichten, zoals: bukken of tillen.
Het is belangrijk om uw mond en de extractielocatie zo schoon mogelijk te houden, waarbij u ervoor zorgt dat de opening vrij is van bijvoorbeeld voedselresten. Spoel echter gedurende de eerste 24 uur niet de mond, om het bloedstolsel niet te verstoren. Spoel na 24 uur eventueel voorzichtig met zout water.
Door te spoelen lost het stolsel in de wond op en gaat de wond opnieuw bloeden. Na 24 uur kunt u spoelen met lauw, zout water (1 theelepel zout per halve liter water) of met een geadviseerd mondspoelmiddel. Na 24u kunt u de wond voorzichtig poetsen.
Nadat de tand of kies eruit is moet je ongeveer 30 minuten op een gaasje dichtbijten. Daarna kun je dit gaasje eruit halen en in de vuilnisbak doen. Het is mogelijk dat de wond kort begint te bloeden. Normaal gesproken stopt dit gelukkig vrij snel (enkele minuten).
Daarom mag u de eerste 24 uur de mond niet spoelen. Ook mag u de wond niet met de vingers aanraken. Een schonen mond geneest beter dan een vieze. Voor een goede wondgenezing adviseren wij u 24 uur na de behandeling te starten met chloorhexidine mondspoeling 0,12%.
Zachte voeding is makkelijk te kauwen en door te slikken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een omelet, vis of macaroni. Vloeibare voeding kunt u drinken. Denk hierbij aan melkproducten, soep of een smoothie.
Het kan tien dagen duren voordat de wond helemaal genezen is. Tegen de pijn kan je pijnstillers nemen, begin hier best al preventief mee als de verdoving nog werkt. Vraag je tandarts welke pijnstillers je mag nemen.
Deze vervelende ontsteking zal na 1 tot 2 weken vanzelf overgaan. Regelmatig uitspoelen van de holte met lauw (zout) water voorkomt dat er voedselresten in achterblijven en kan de genezing bespoedigen. Dit kan veelal makkelijk gedaan worden met een speciaal spuitje de monoject, welke veel praktijken in huis hebben.
Om kiespijn te onderdrukken mag u gerust pijnstillers slikken. We adviseren ibuprofen en paracetamol, omdat deze pijnstillers een ontstekingsremmend effect hebben. U kunt de pijnstillers ook gecombineerd gebruiken voor een versterkend effect. Houd hierbij wel altijd het advies in de bijsluiter aan!
Let op: niet spoelen! Je mag niet spoelen. De wond moet de kans krijgen te genezen en je zou dan het bloedstolsel weg kunnen spoelen, waardoor de wond opnieuw kan gaan bloeden. Pijnstilling 4 maal daags 2 Paracetamol van 500 mg of Ibuprofen 600 mg 3 maal daags.
Het trekken van verstandskiezen wordt vaak in paren van 2 gedaan. Per kaak worden de verstandskiezen verwijdert. Wij adviseren niet om 4 verstandskiezen tegelijk (onder narcose) te laten trekken. Het laten trekken van de verstandskies kan door een tandarts of kaakchirurg worden gedaan.
het is niet goed mogelijk om alle ontbrekende kiezen te vervangen. Mocht de achterste kies ontbreken, dan kunnen alleen de kiezen/tanden voor in de mond als pijler gebruikt worden. Hierdoor ontstaan ongunstige kantelkrachten, wat de levensduur van de pijler(s) negatief beïnvloedt.
Het gebied rond de uitgetrokken tand wordt gevoelig voor aanraking. Daarnaast kan er een onaangename geur uit je mond komen en kun je last krijgen van een smaakstoornis. Ook koorts en opzwelling van de omliggende lymfeklieren zijn herkenbare symptomen van alveolitis.
pijn en zwelling: Deze is het meest uitgesproken de dag na de ingreep. bloeduitstorting: Het gaat om een opstapeling van vocht en bloed in de omringende weke weefsels, die zich kan uitstrekken van de bovenkaak naar de oogkas en van de onderkaak tot aan de nek.
Een slechte adem komt meestal door bacteriën in uw mond. Die bacteriën maken van etensresten gassen, zoals zwavel. Deze gassen ruiken vies en zorgen voor een slechte adem.