Wat je wel en niet kunt eten als je PDS hebt Bij PDS is er een duidelijk verband tussen voeding en klachten. Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Bij zowel diarree als verstopping is het daarom belangrijk om vezelrijke voeding te eten. Er zijn twee soorten vezels: de oplosbare en de niet-oplosbare vezels. Deze zitten vooral in groenten, fruit en peulvruchten. Deze vezels komen onverteerd in de dikke darm.
Zoetstoffen: Vooral kunstmatige zoetstoffen kunnen bij een deel van de mensen darmklachten geven. Deze zitten vaak in light-dranken en kauwgom. Ui, knoflook, prei: Deze bevatten fructanen, waar een deel van de PDS-patiënten op reageert. Tarwe: Dit bevat fructanen, waar een deel van de PDS-patiënten op reageert.
Eet voldoende vezels
Vezels bevorderen je spijsvertering. Als je momenteel weinig vezels eet, bouw dit dan wel rustig op. Eet dagelijks ongeveer 20 tot 40 gram vezels en haal deze met name uit groenten, fruit, peulvruchten, aardappelen, noten, chiaden, lijnzaad en haver.
- Net als gewone yoghurt en bijvoorbeeld kefir bevat Griekse yoghurt goede bacteriën (probiotica) die een bijdrage leveren aan gezonde darmen en een goede spijsvertering.
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Vermijd gasvormende producten en grove vezels
Eet geen voedingsmiddelen die gas in de darmen kunnen vormen. Deze voedingsmiddelen kunnen in de darmen extra gassen ontwikkelen en krampen veroorzaken. Voorbeelden van gasvormende producten zijn: koolzuurhoudende dranken.
Naast rauwe groenten en fruit, blijf weg van gekookte boerenkool, erwten, winterpompoen, broccoli, spruitjes, kool, uien en maïs . Ananas, vijgen, bessen en bepaald gedroogd fruit moeten worden vermeden. Volkoren granen: Ook een bron van vezels, volkoren granen moeten worden geëlimineerd.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting.
Voedingsmiddelen die PDS-klachten zouden kunnen uitlokken
Er is ook fruit zoals appels, peren en gedroogd fruit, dat zeer rijk is aan fructose en bij sommige mensen klachten kan uitlokken. Lactose uit melk kan bij sommige mensen ook symptomen uitlokken.
Beweging: Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, yoga of zwemmen, kan helpen om de spanning in je lichaam te verminderen en de doorbloeding van je darmen te verbeteren.
Tomaten dragen bij aan een gezonde stoelgang. Het eten van tomaten kan je helpen om je stoelgang gezond te houden en obstipatie te voorkomen. Dit komt doordat tomaten veel vocht en vezels bevatten. De combinatie van deze twee zorgt ervoor dat je ontlasting meer volume krijgt en soepel blijft.
Denk aan groene smoothies, groente, fruit, salades (vooral bladgroente), soepjes en gezonde granen en zaden. Maar ook gefermenteerde producten zijn goed voor je spijsvertering, omdat deze vol met probiotica (goede bacteriën) zitten. Want als je darmen blij zijn, ben jij dat ook!
Door de vezels gaan bananen, in combinatie met voldoende vocht, verstopping juist tegen. Voor een goede stoelgang kun je dus met een gerust hart een lekkere banaan opeten!
Typische symptomen
buikpijn op wisselende plaatsen. een ongemakkelijk gevoel in je buik. klachten die verbeteren na ontlasting. wisselende stoelgangfrequentie.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
Het klopt inderdaad dat Griekse yoghurt meer eiwitten bevat en dat kan gunstig zijn. Eiwitten zorgen voor langere verzadiging. Qua vitaminen en mineralen is er weinig verschil: gewone yoghurt bevat net iets meer calcium, kalium en vitamine B2 dan Griekse yoghurt.
Uit onderzoek blijkt dat kaas ook veel glutathione bevat. Deze lichaamseigen stof wordt ook wel de moeder van de antioxidanten genoemd en zorgt voor een goede breingezondheid. Tot slot is het eten van kaas ook goed voor je darmen. Kaas bevat veel goede bacteriën die de gezondheid van je darmen bevordert.