Topless of naakt zonnen is verboden evenals doorschijnende zwemkleding en kleine strings. Strandkleding wordt alleen toegestaan op het strand, niet daarbuiten. Neem extra kleding mee als u de aangrenzende boulevard wilt bezoeken. Zorg dat onderkleding zoals een bh of string niet zichtbaar is.
Maar alles is relatief. In de VAE hebben vrouwen significant meer rechten dan bijvoorbeeld in buurland Saoedi Arabië. Zij mogen al lang zelfstandig een auto besturen, eigen bezit hebben en voor een loopbaan kiezen. Ook hebben ze een veel grotere vrijheid om zelfstandig te reizen.
Zorg ervoor dat je schouders en knieën bedekt zijn (dit geldt ook voor de mannen), toon niet teveel decolleté en pas op met doorschijnende kleding. In hotels is het dragen van korte broeken, rokken of jurken geen probleem. Badkleding draag je in Abu Dhabi alleen maar op het strand of aan het zwembad.
Dubai en de Verenigde Arabische Emiraten zijn zeer veilig voor vrouwen en specifiek vrouwelijke reizigers. Toch blijven vrouwen die alleen reizen een bron van nieuwsgierigheid en kun je het middelpunt van de (ongewenste) aandacht belanden.
De wetten waar je in het dagelijkse leven in Dubai het meeste mee te maken krijgt zijn de wetten omtrent kleding. Voor mannen en vrouwen geldt dat alles vanaf de schouders tot en met net over de knie bedekt moet zijn. Een V-hals en korte mouwen mag, maar geen hemdjes en decolleté .
Voor vrouwen raden wij het dragen van erg korte rokken (minirokjes), korte jurken en hotpants op straat af. Ook doorschijnende kleding wordt afgeraden omdat deze aanstootgevend kan worden bevonden.
Roken. Dubai kent een vrij streng rookbeleid. Roken is alleen toegestaan in de buitenlucht of in speciale rookruimtes. Rokers die op de luchthaven van Dubai een tussenstop hebben kunnen in speciale smokelounges terecht.
Drinkwater. Het water wat uit de kraan komt in de Verenigde Arabische Emiraten is van goede kwaliteit en kan zonder gevaar voor de gezondheid gedronken worden. Toch kiezen de meeste toeristen voor de zekerheid voor flessen mineraalwater.
De VAE blokkeert de diensten waarschijnlijk vanwege veiligheidsoverwegingen en om inkomsten van zijn staatsmonopolistische telecommunicatiebedrijven te beschermen. De autoriteiten hebben het verbod echter nooit publiekelijk toegelicht.
Ondanks vele westerse invloeden is de Islam onlosmakelijk verbonden met de cultuur van Dubai. De Koran is heilig en elke moslim leeft dan ook strikt volgens de morele richtlijnen. Overal lopen moslims in hun traditionele Islamitische kledij en klinken moskeeën vijf keer per dag op de gebedstijden.
Je hebt voor Dubai een visum nodig. Deze hoef je echter niet vooraf aan te schaffen; je krijgt een (gratis) stempel in je paspoort zodra je aankomt. Houd er rekening mee dat je paspoort nog minimaal zes maanden na terugkomst geldig dient te zijn. WiFi is op veel openbare plekken gratis beschikbaar.
Zo is er een VPN-restrictie van kracht. Het is verboden een VPN te gebruiken om via Snapchat, Skype of Whatsapp te bellen vanuit onder andere Dubai. Wie toch betrapt wordt, riskeert een gevangenisstraf en een boete tot maximaal 490.000 euro.
Het wordt afgeraden om de eilanden Abu Musa en Tunb te bezoeken. De twee eilanden worden zowel door de Verenigde Arabische Emiraten als door Iran opgeëist wat zorgt voor spanningen. Wanneer je te dicht in de buurt komt van de eilanden, kan je door Iran beschuldigd worden van spionage.
Doordat er geen tot weinig belasting op producten zit liggen de prijzen van veel artikelen al gauw zo'n 10 procent lager t.o.v. de prijzen elders ter wereld. Dit is vooral te merken bij luxe artikelen zoals elektronica, sierraden, horloges en merkkleding.
Net als dat je in Nederland niet met Amerikaanse dollars kunt betalen, kun je dat in Dubai ook niet. Hetzelfde geldt voor de euro: die hebben ze liever niet als je in Dubai iets af moet rekenen.
Afhankelijk van de behandeling variëren fooien van AED 5 tot 10-15% van het te betalen bedrag. Bij wat eenvoudigere behandelingen zoals een manicure is de fooi lager, en er wordt meestal een grotere fooi gegeven voor een knipbeurt of een massage.
Je moet minimaal 4000 AED per maand verdienen, dat is omgerekend ongeveer €800 Euro. Als je 3000 AED per maand verdient en je werkgever je huisvesting betaalt, dan wordt er vaak een uitzondering gemaakt. Dit zijn in Dubai zeer lage salarissen.
Dan ben je volgens onze berekeningen minimaal 1.400 euro kwijt voor twee personen, zonder enige vorm van activiteiten of eventuele andere kosten. Ben je zelf niet zo'n regelaar of liever wat meer luxe, dan boek je al een compleet verzorgde vakantie naar Dubai vanaf zo'n 750 euro per persoon.
De muggen in Dubai vormen in principe geen gezondheidsrisico. Malaria komt niet voor in het gebied, evenals ziektes als dengue en chikungunya. Wil je muggenbeten toch voorkomen, gebruik dan DEET, draag bedekkende kleding en slaap onder een klamboe. Let in Dubai goed op de zonkracht, die in dit gebied bijzonder hoog is.
Wie uit eten gaat bij een gemiddeld restaurant in Dubai is per persoon een bedrag kwijt van tussen de 20 tot 30 euro voor een voorgerecht, hoofdgerecht en twee niet alcoholische drankjes. Uit eten in de vele foodcourts in de shopping malls of bij de kleinere restaurants in het oude centrum is nog goedkoper.
In Dubai is bijna alles te koop, maar het is makkelijk om uw zonnebrandolie, eigen toiletartikelen en medicijnen alvast mee te nemen. Als u alleen handbagage heeft, zorg dan dat vloeistoffen, spuitflessen en gels 100 ml of kleiner zijn en dat ze allemaal in een klein doorzichtig zakje passen.
Alcohol in restaurants en cafe's in Dubai
De prijzen van alcohol liggen wel een stuk hoger in Dubai dan wij hier in Nederland gewend zijn, een normaal glas Heineken (0,33 cl) kost rond de 8 tot 12 euro en een glas wijn ligt rond de 12 a 14 euro. Cocktails beginnen bij de 14 euro en kunnen oplopen tot 25 euro.