In de tuinzak kunt u grof tuinafval kwijt. Dit is afval uit uw tuin dat te groot of te zwaar is voor de gft-container. Denk bijvoorbeeld aan snoeiafval en grote hoeveelheden gemaaid gras en/of bladeren. Ander afval uit de tuin (bijvoorbeeld schuttingen, geïmpregneerd hout, grond en zand) hoort niet in de tuinzak.
Het omvat composteerbaar keukenafval, dus ook vlees- en visresten, bereide etenswaren enz. en kleine hoeveelheden tuinafval dat bestaat uit niet-houtig, fijn materiaal. Het kan perfect gerecycleerd worden door de verwerking tot compost.
Onder groenafval valt het afval afkomstig uit de tuin of een plantsoen. Deze afvalsoort is goed te recyclen, omdat het gecomposteerd wordt. In een groenafval container kunnen grote hoeveelheden snoeiwerk*, beplanting, uitgestoken graszoden en ander GFT worden afgevoerd. Aanhangend grond mag gewoon in de container.
Wat in de gft-bak mag
Moet je toch wat eten weggooien, dan mag dat bij het gft-afval. Net als fruit- en aardappelschillen, eierschalen, oud brood en kaaskorsten waar geen plastic in zit. Ook vis- en vleesafval zoals mosselschelpen, botjes en graten horen thuis in de groene kliko.
Gooi koffiepads en theezakjes niet bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), maar bij het restafval. In het filterpapier van koffiepads en de meeste theezakjes is kunststof verwerkt. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Dit mag allemaal in de groene container: Alle etensrestjes, gekookt, gebakken of rauw: groente, fruit, vis en graten, vlees en botten, pasta, rijst, brood… Kaaskorsten zonder plastic.
Ongekleurde en onbedrukte papieren servetten, tissues en keukenpapier waarmee je voedsel hebt opgedept (bijvoorbeeld bakvet uit een pan of gemorste saus), mogen bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Etensresten kun je het beste in de groene kliko weggooien en niet op je eigen composthoop. Ze zijn namelijk vaak zout en vet, en ze trekken ongedierte aan.
Vlees- en visafval kun je het beste bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) gooien en niet op je eigen composthoop omdat het ongedierte aantrekt. Om eventuele stank in je groene bak te voorkomen, kun je er krantenpapier omheen wikkelen voor je het in je groene bak doet.
Hou je container zo droog mogelijk. Leg een oude krant of stro onderin de container om te voorkomen dat afvalresten aankoeken op de bodem. Bovenaan kan je ook wat gras leggen om af te dekken. Maden houden van een warme omgeving, de warmte zorgt er ook voor dat insecten zich sneller voortplanten.
Een tuinafvalzak mag max. 15 kg wegen. Per ophaalbeurt mag u max. 8 groene tuinafvalzakken buitenzetten.
koffiedik en papieren koffiefilters. noten, pitten en zaden. broodresten. etens-, vlees- en visresten.
Een keukenafvalzak mag max. 10 kg wegen. Per ophaalbeurt mag u max. 8 gele keukenafvalzakken buitenzetten.
Milieu Centraal zet het op een rij. Een vensterenvelop mag bijvoorbeeld in de papierbak, een vieze pizzadoos bij het restafval. Door afval te scheiden, blijft er minder gewoon huisvuil (of restafval) over.
De gebruikte papieren zakdoekjes moeten daarom bij restafval.
Filterkoffie kun je in zijn totaliteit, dus met filter en koffiedrab, weggooien bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) of op de eigen composthoop. Spoel de koffiedrab niet door de gootsteen of toilet, dan kan het verstoppingen veroorzaken.
Gooi dan een deel in de bak voor het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Zo raakt het composteringsproces niet verstoord. Composteringsinstallaties maken van ons groente-, fruit- en tuinafval compost en groen gas. De land-en tuinbouw gebruikt die compost als bodemverbeteraar zodat gewassen beter groeien.
Kattenbakvulling (ook van hernieuwbare grondstoffen!) moet na gebruik bij het restafval. Gooi het dus niet bij het gft. Gooi kattenbakvulling nooit op je eigen composthoop of in de tuin, want kattenuitwerpselen kunnen ziekteverwekkers bevatten zoals toxoplasmose.
Bovendien bleek het compost van mosselschelpen geen meerwaarde te hebben voor de aarde waarin hij werd gebruikt en bestond er ook geen wettelijk kader voor. Voorlopig dus geen alternatieven en moet je ze dus in je huisvuilzak kwijt.
Alle glazen flessen, flesjes, potten en potjes waarin drank, eten, babyvoeding, cosmetica, parfum of medicijnen hebben gezeten, mogen in de glasbak. Glas kan oneindig vaak gerecycled worden. Recyclen bespaart veel grondstoffen en energie. Je helpt het milieu dus als je glazen flessen en potten in de glasbak gooit.
Vanaf 1 januari 2021 mogen koffiepads en theezakjes bij gft of swill. Waar nu nog veel plastic gebruikt wordt voor deze producten, stappen producenten straks over op composteerbaar materiaal. Dit levert milieuwinst, meer duidelijkheid voor de consument, een schonere gft-toevoer én meer compost op.
Koffiecups mogen NIET in de zak of container voor plastic, blik en drinkpakken, omdat de cups bestaan uit een mix van materialen en er nog koffiedrab in de cups zit. De aluminium koffiecup krijgt aan de binnenkant een plastic laagje. Koffiecups moeten bij het restafval, net zoals koffiepads.
Jacobs Douwe Egberts (van Pickwick-thee) laat aan de Volkskrant weten dat 'een heel klein deel' van het assortiment bestaat uit plastic theezakjes, die zijn zowel van nylon als pet. Unilever (onder andere Lipton Tea) laat weten dat sommige piramidezakjes van petplastic zijn gemaakt.