Eisen en normen
Een eis waar de meterkast aan moet voldoen, is de eerder omschreven maximale afstand tot de voordeur (drie meter). Daarnaast zijn de minimale afmetingen van 240 x 75 x 31 cm (H x B x D) een eis. Er zijn echter ook eisen met betrekking tot de wanden van de meterruimte.
Een nieuwe meterkast moet minimaal 240 centimeter hoog zijn. De minimale breedte voor de meterkast is 77 centimeter en de minimale diepte hiervan is 35 centimeter. Deze richtlijnen gelden zowel voor de laagbouwwoningen, als ook voor hoogbouw tot een maximum van 70 meter.
De meterkast roosters zijn speciaal ontwikkeld voor meer ventilatie in de meterkast. Dit door de luchtinlaat te verhogen van de meterkast rooster.
De kosten voor een elektriciteitskeuring zullen variëren per installatie en keuringsorgaan. Gemiddeld liggen de tarieven tussen 125 euro en 175 inclusief BTW. Dit betreft de keuring van een standaard elektrische installatie met een enkele meter. De keuring duurt 30 tot 60 minuten.
Goede ventilatie van de meterkast is belangrijk en indien de meterkast een voorziening voor gas heeft, zelfs verplicht. Bij een gesloten meterkast moeten dan ook aan de boven- en onderzijde, bij voorkeur spleetvormige ventilatie-openingen aanwezig zijn, elk met een vrije doorlaat van tenminste 100 cm2.
Een hoofdschakelaar is sinds 1 september 2005 verplicht in elke groepenkast voor woningen waarvan de bouwvergunning na deze datum is afgegeven. Ook indien er ingrijpende aanpassingen worden aan oudere installaties is een hoofdschakelaar verplicht.
3.3.4 Ruimtetemperatuur & ventilatie De temperatuur in de meterruimte is maximaal 25 ºC volgens NEN 1006. Houd rekening met een warmte-afgifte van 70 W warmte van de warmteaansluiting en met de warmteafgifte van de installatieleidingen/componenten. Plaats geen warmtebronnen nabij de meterruimte.
Voor bijna alle gebruiksfuncties (met uitzondering van de lichte industriefunctie, andere overige gebruiksfunctie en bouwwerk geen gebouw zijnde) eist het Bouwbesluit in artikel 2.47 en 2.48 een aansluiting op het distributienet van elektriciteit. Een meterruimte is daarom bijna in elk gebouw verplicht.
Groepenkasten in oudere woningen zijn meestal voorzien van 3 tot 6 groepen, maar bij nieuwbouw zijn 10 tot 12 groepen ook niet vreemd. Dit vanwege het toenemende aantal elektrische apparaten in huis en dus de toenemende vraag naar vermogen.
* Uw meterkast moet aardlekschakelaars hebben om te voldoen aan de NEN1010. * Het kan zijn dat uw aardlekschakelaar verzwaard moet worden, omdat een zonnepanelensysteem relatief veel vermogen opwekt.
Er zijn drie partijen verantwoordelijk voor de meterkast en de meters in de meterkast: uzelf, de netbeheerder en het waterbedrijf.
Om stroomuitval te voorkomen, kun je het beste de stoppenkast uitbreiden. Er wordt dan een extra groep in de meterkast geplaatst. Vervolgens kun je de elektrische apparaten verdelen over meerdere groepen, waardoor ze tegelijk aan kunnen staan. Het uitbreiden van een stoppenkast is en de kosten vallen reuze mee.
De aardingsrail bevestig je meestal onderaan in de zekeringkast. Plaats de zekeringkast nu op een hoogte van ongeveer 1m50. Op die manier is de kast goed bereikbaar en kan je er later ook makkelijker in werken.
Er mag geen hoogteverschil zijn tussen de ingang en de meterkast. Bij bedrijven is (op basis van andere normen) de maximale afstand tussen de voordeur en de meterruimte 10 meter. Er gelden minimale afmetingen voor de meterkast, namelijk 240x77x35 centimeter (hxbxd).
Er zijn vele situaties in Nederland waarbij groepenkast en gasmeter onder de trap zitten. Echter ga je dit soort wijzigingen aanbrengen dan loop je de kans dat je met de meterkast aan de nu geldende regelgeving ervan moet voldoen.
Is het mogelijk om een gehele meterkast te verplaatsen? Ja, dat behoort zeker tot de mogelijkheden! Door een verbouwing of andere werkzaamheden kan het voor komen dat u de meterkast liever op een andere plek zou willen hebben. Ook in een nieuwbouwwoning kan het soms praktischer zijn om de meterkast te verplaatsen.
Een warme meterkast is een meterkast met leidingen en apparatuur die (ook) warmte doorvoeren of ten behoeve van de warmtevoorziening zijn (gas, stadswarmte, warm tapwater, eventueel verdeler voor de vloerverwarming).
Wanneer er grotere elektrische ingrepen plaats gaan vinden dan is het volgens de regelgeving wel verplicht om deze oude stoppenkast te laten vervangen. In het geval van zonnepanelen aansluiten moet dit volgens de regelgeving dus worden vervangen voor de moderne groepenkasten.
De aansluiting aan de hoofdmeter en hoofdzekering
Er wordt vanuit de omvormer een kabel aangelegd naar de meterkast. Dit is nodig om de opgewekte stroom vanuit de zonnepanelen (via de omvormer) naar de meterkast te geleiden. Hiermee worden de zonnepanelen aangesloten op de hoofdmeter en hoofdzekering.
Een aardlekschakelaar is niet verplicht wanneer een contactdoos bedoeld is voor een specifiek apparaat en daardoor minder goed bereikbaar is. Denk dan aan een apparaat dat min of meer vast is opgesteld of niet eenvoudig verplaatst kan worden door een flink gewicht of het ontbreken van een draagbeugel.
Het meterkastprogramma van Veteka is standaard opgebouwd uit een massief houten kastframe wit ommanteld met panelen uit gemelamineerde spaanplaat. Stadsverwarmingskasten met isolerende tussenwanden inclusief een eventuele uitbouw voor de watermeter is onderdeel van ons standaard productassortiment.
Hoofdschakelaar. De hoofdschakelaar is onderdeel van uw binneninstallatie en u bent daar dus verantwoordelijk voor. De hoofdschakelaar zit altijd boven de elektriciteitsmeter. De hoofdschakelaar kan alle groepen in de groepenkast in één keer in- en uitschakelen voor de veiligheid.
Elk huis heeft een groepenkast. De groepenkast maakt een verdeling van de stroom tussen de verschillende groepen. Elke groep in het een huis of pand is verantwoordelijk voor een deel van uw stroomvoorziening. Vaak heeft de keuken en wasmachine een eigen groep.