Wat mag een bedrijfsarts vertellen aan werkgever?

Arbodienst/bedrijfsarts aan werkgever
De arbodienst of bedrijfsarts mag alleen noodzakelijke gegevens aan uw werkgever doorgeven. Bijvoorbeeld gegevens die uw werkgever nodig heeft om te beoordelen of hij uw loon moet doorbetalen. Of gegevens die nodig zijn voor uw verzuimbegeleiding en re-integratie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op autoriteitpersoonsgegevens.nl

Welke informatie mag een bedrijfsarts opvragen?

Het hele dossier opvragen bij de behandelaar mag wettelijk niet. De arbodienst mag alleen informatie inwinnen over de huidige medische en/of psychische problematiek. Daarnaast geeft de werknemer aan bij welke specialist(en) de gegevens kunnen worden ingewonnen: de huisarts, neuroloog, cardioloog, etc.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op arbotripleone.nl

Wat moet je niet tegen bedrijfsarts zeggen?

Het is absoluut onverstandig om aan te geven dat je écht niet meer wilt werken en/of terugkeren of dat je weigert om mee te werken aan het re-integratieplan dat de bedrijfsarts voor je heeft opgesteld. Als je je niet kunt vinden in dat plan, kun je aangeven wat je er niet prettig aan vindt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op intermediair.nl

Wat wel en niet delen met bedrijfsarts?

Behalve je eigen arts, mag alleen de bedrijfsarts je medische gegevens met jouw akkoord inzien. Die heeft ook een beroepsgeheim. Dit houdt in dat de bedrijfsarts jouw gegevens, maar ook wat er is besproken tijdens afspraken, niet mag delen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op samenveerkrachtig.nl

Wat ben je verplicht een bedrijfsarts te vertellen?

Vertel je bedrijfsarts hoe je hoofd momenteel werkt en dat je niet in staat bent om over je problemen na te denken. Vertel hem ook wat je wél doet op gebied van bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen om je herstel te bevorderen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op csrcentrum.nl

Wat doe je als je het niet eens bent met de bedrijfsarts? | Het Juridisch Loket

28 gerelateerde vragen gevonden

Kan een bedrijfsarts in je medisch dossier kijken?

Ja, als werknemer heeft u recht op inzage in uw volledige medische dossier. Ook hoort de bedrijfsarts u een exemplaar (kopie) te geven als u daarom vraagt. Dit is in ons land wettelijk zo geregeld. De bedrijfsarts mag dus niet weigeren om u inzage in bepaalde gegevens te geven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nvab-online.nl

Wat mag een werkgever niet vragen?

Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ictrecht.nl

Wie bepaalt of je beter bent?

Het wettelijk uitgangspunt is dat een werknemer in beginsel zelf bepaalt wanneer en of er sprake is van ziekte en van herstel. Bij twijfel vanuit de werkgever is het oordeel van de bedrijfsarts leidend. Indien nodig kan er ook nog een deskundigoordeel bij het UWV aangevraagd worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op cnvconnectief.nl

Kan je ontslagen worden als je te vaak ziek bent?

Veelvuldig ziekteverzuim is op zich geen reden voor ontslag. Maar als de gevolgen voor het bedrijf te ernstig zijn, kunt u de kantonrechter vragen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Bijvoorbeeld als de voortgang van het productieproces in gevaar komt. Of als de werkdruk voor de andere werknemers te hoog wordt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Wat mag bedrijfsarts delen?

Dit mag de bedrijfsarts wel delen: welke werkzaamheden je nog wel/niet kunt uitvoeren. welke invloed dit heeft op het type werk dat je doet. de verwachte duur van het verzuim.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fnv.nl

Kan mijn werkgever controleren of ik echt ziek ben?

Als een werkgever het vermoeden heeft dat een werknemer zich onterecht heeft ziek gemeld, dan kan hij een spoedcontrole (laten) uitvoeren. Dit kan al vanaf het moment van ziek melden. Veel werkgevers voeren een ziekteverzuimbeleid waarin een procedure is opgenomen die de werknemer en werkgever moeten volgen bij ziekte.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op arboportaal.nl

Wat mag een werkgever wel en niet?

Het uitgangspunt is dat een werkgever alleen datgene mag vragen en registeren wat zij noodzakelijkerwijs zou moeten weten om te bepalen hoe het verder moet met de werkzaamheden van de werknemer, en een werkgever mag informatie hebben om te beoordelen of zij loon moet doorbetalen aan de werknemer.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lumengroup.nl

Wat kan een bedrijfsarts verplichten?

De bedrijfsarts mag alleen informatie aan de werkgever verstrekken die noodzakelijk is voor de werkgever om te kunnen voldoen aan zijn wettelijke plicht tot loondoorbetaling bij ziekte en zijn plicht om zijn zieke werknemer weer te re-integreren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kennisbank.patientenfederatie.nl

Hoe onafhankelijk is de bedrijfsarts?

De bedrijfsarts voert zijn beroep onafhankelijk uit. Hij brengt adviezen uit die in het belang zijn van de gezondheid van de werkenden. De bedrijfsarts werkt ook samen met de ondernemingsraad (of de personeelsvertegenwoordiging), de preventiemedewerker en met andere interne en externe deskundige(n).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op arboportaal.nl

Hoe lang niet werken met burn-out?

Mensen herstellen meestal wel goed van een burn-out. Maar niet iedereen herstelt even snel. Bij een actieve aanpak is de kans groot dat u uw normale bezigheden geleidelijk weer kunt oppakken. Meestal lukt dit binnen enkele maanden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Hoe vaak contact met werkgever tijdens ziekte?

Binnen acht weken na de ziekmelding moet je als werkgever, in overleg met je zieke werknemer, een Plan van Aanpak (PvA) maken voor zijn re-integratie. Iedere zes weken moet je als werkgever met je werknemer de voortgang bespreken. Je kunt ook een 'casemanager' kiezen die dit samen met jou of namens jou doet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ondernemenmetpersoneel.nl

Kan mijn werkgever mijn huisarts bellen?

Je werkgever mag geen medische informatie van je vragen. Ook niet of je bij de huisarts bent geweest. Je werkgever mag wel vragen of je adequate behandeling hebt gezocht. En ook mag je werkgever vragen of de ziekte een gevolg is van een arbeidsongeval.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op preventix.nl

Kan bedrijfsarts diagnose stellen?

Een bedrijfsarts mag en kan een diagnose stellen alsook de werknemer doorverwijzen naar een specialist, zonder hiervoor de huisarts te raadplegen. Meestal adviseert de bedrijfsarts de medewerker wel om zelf de huisarts te informeren. Of neemt de bedrijfsarts contact op met de huisarts.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op arboned.nl

Kun je een burn-out faken?

En misschien dat we dan meteen ook het tweede grote misverstand kunnen tackelen: een burn-out kan je niet faken. Een getrainde professional prikt daar meteen doorheen en iemand met een burn-out wil dat ook helemaal niet faken, want wil niks liever als zijn werk gewoon blijven doen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op itzucareer.eu

Wat zijn de eerste symptomen van een burn-out?

Symptomen en klachten burn-out
  • Moeheid.
  • Piekeren.
  • Concentratieproblemen en/of vergeetachtigheid.
  • Emotionele labiliteit; bijvoorbeeld je voelt je vaak ineens boos of verdrietig of onzeker.
  • Prikkelbaarheid.
  • Niet tegen drukte/herrie kunnen.
  • Onrust/je gejaagd voelen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mentaalvitaal.nl

Wat zijn de tekenen van een burn-out?

Wat zijn de klachten van een burn-out?
  • vooral lichamelijke moeheid: een uitgeput gevoel.
  • en geestelijke moeheid: moeite uw aandacht erbij te houden (concentreren) en/of dingen te onthouden (geheugen);
  • onrustig slapen.
  • prikkelbaar zijn (snel boos of geïrriteerd)
  • niet tegen drukte of lawaai kunnen.
  • gemakkelijk huilen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Kan een bedrijfsarts je beter melden?

Ook de werkgever of bedrijfsarts kunnen u soms beter melden. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de bedrijfsarts vindt dat u weer beter bent. Bent u het niet eens met de bedrijfsarts? Vraag dan bij hem een second opinion aan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Hoe kan ik zien of mijn werkgever mij ziek heeft gemeld?

Ik ben ziek en heb geen werkgever (Ziektewet)

Met uw antwoorden beoordelen we of u een Ziektewet-uitkering krijgt. U kunt de status van uw ziekmelding bekijken via Mijn UWV. Dit kan vanaf de tweede dag dat u ziekgemeld bent. U ziet daar ook wanneer u een beslissing van UWV ontvangt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Hoe gaat een gesprek met een bedrijfsarts?

Het gesprek bij de bedrijfsarts is een dialoog en dat betekent dat jij ook vragen mag stellen. Bijvoorbeeld over welke informatie er naar je werkgever gaat. Het beste kun je dit vragen voordat je jouw verhaal doet. Dan kun je namelijk nog beslissen om bepaalde zaken niet te vertellen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op byebyeburnout.nl

Wat te doen als je baas je weg wil hebben?

Als je werkgever je arbeidsovereenkomst wil beëindigen, dan kan dat op drie manieren: Een ontbindingsverzoek indienen bij de kantonrechter; Een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV; Een vaststellingsovereenkomst aanbieden om tot een ontslag met wederzijds goedvinden te komen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischplatform.nl

Populaire vragen