Een monument is een overblijfsel van kunst, cultuur, architectuur of nijverheid dat van algemeen belang wordt geacht vanwege de historische, volkskundige, artistieke, wetenschappelijke, industrieel-archeologische of andere sociaal-culturele waarde.
Een gemeentelijk monument is in Nederland een bouwwerk, archeologische vindplaats of landschappelijke structuur die op grond van een gemeentelijke monumentenverordening bescherming geniet vanwege bijzondere cultuurhistorische of architectonische waarde. Het is aan de gemeente om een gemeentelijk monument aan te wijzen.
De rijkscollectie en andere collecties die onder de Erfgoedwet vallen zijn te zien in ca. 35 musea door het hele land. Bekende musea zijn onder andere het Rijksmuseum Amsterdam, het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, Rijksmuseum het Muiderslot in Muiden en het Nationaal Militair Museum in Soest.
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) voert wettelijke taken en beleid uit van de minister van OCW, geeft advies en ontwikkelt kennis op gebied van roerend en onroerend cultureel erfgoed.
Een beeldbepalend pand of karakteristiek pand is een in Nederland gebruikte aanduiding voor een gebouw dat op culturele of historische gronden bescherming geniet van de gemeente. Beeldbepalende panden hebben niet dezelfde status als gemeentelijke of rijksmonumenten.
Een energielabel is niet nodig voor de volgende gebouwen: Beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening. Gebouwen voor religieuze activiteiten, zoals kerken en moskeeën.
De Omgevingswet bundelt en moderniseert de wetten voor de leefomgeving. Hierbij gaat het onder meer om wet- en regelgeving over bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur. De Omgevingswet staat voor een goed evenwicht tussen het benutten en beschermen van de leefomgeving.
Een rijksmonument is in Nederland een zaak (een bouwwerk of object, of het restant daarvan) die van algemeen belang is wegens de schoonheid, de betekenis voor de wetenschap of de cultuurhistorische waarde. Een formeel juistere aanduiding is: 'beschermd monument als bedoeld in de Erfgoedwet'.
Welke wetten gaan er op in de Omgevingswet? naar de Omgevingswet: Gaswet, Elektriciteitswet 1998, Mijnbouwwet, Spoorwegwet, Spoorwegwet 1875, Wet bereikbaarheid en mobiliteit, Wet lokaal spoor, Wet luchtvaart. Wet natuurbescherming (nu nog: Boswet, Flora en faunawet, Natuurbeschermingswet 1998).
De Omgevingswet bundelt en moderniseert de wetten voor de leefomgeving. Hierbij gaat het onder meer om wet- en regelgeving over bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur. De Omgevingswet staat voor een goed evenwicht tussen het benutten en beschermen van de leefomgeving.
Welke wetten gaan er op in de Omgevingswet? naar de Omgevingswet: Gaswet, Elektriciteitswet 1998, Mijnbouwwet, Spoorwegwet, Spoorwegwet 1875, Wet bereikbaarheid en mobiliteit, Wet lokaal spoor, Wet luchtvaart. Wet natuurbescherming (nu nog: Boswet, Flora en faunawet, Natuurbeschermingswet 1998).
Omgevingsvergunning voor verschillende activiteiten
Bouwwerkzaamheden, verbouwingen of renovaties. Sloopwerkzaamheden. Werkzaamheden in gebied met landschappelijke of cultuurhistorische waarde. Werkzaamheden in beschermde natuurgebieden.
Vergunningvrij bouwen
Wel kunt u de gemeente vragen om te onderzoeken of het bouwwerk voldoet aan de regels. Ook kunt u de bouw aanvechten op grond van het Burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek. U moet dan wel hinder ondervinden van het bouwwerk. Met vragen daarover kunt u terecht bij het Juridisch Loket.
Wat kan ik doen als de overheid te laat beslist over mijn aanvraag of bezwaar? De overheid moet op tijd een beslissing nemen op uw aanvraag of bezwaar. Vaak heeft u recht op een dwangsom als de overheid niet op tijd beslist. Ook kunt u via de rechter een besluit afdwingen.
Voor 1994, toen de Algemene wet bestuursrecht in Nederland in werking trad, waren de meeste beginselen niet vastgelegd in de wet. Door middel van jurisprudentie is de verhouding tussen de overheid en de burger verduidelijkt.
Een bestuursorgaan is volgens de definitie van artikel 1:1 lid 1 Awb een: "orgaan van een rechtspersoon krachtens publiekrecht ingesteld" (a-orgaan), of "een persoon of college, met enig openbaar gezag bekleed" (b-orgaan). Uitzonderingen staan vermeld in art. 1:1 lid 2 Awb.
Openbaar gezag houdt in dat het zbo volgens een wettelijk voorschrift eenzijdig de rechtspositie van een burger of rechtspersoon kan vaststellen of wijzigen. Privaatrechtelijke instellingen die wettelijke taken uitvoeren zonder hierbij openbaar gezag uit te oefenen, zijn geen zelfstandige bestuursorganen.
Door de Wet gemeenschappelijke regelingen (WGR) kunnen gemeenten, provincies en waterschappen samenwerken in publiekrechtelijke constructies.
Het CBR is opgericht als Centraal Bureau voor de afgifte van Bewijsstukken van Rijvaardigheid (CBBR) op 1 september 1927, door ANWB, KNAC, KNMV en BBN. Een kort praktisch rijexamen was nu verplicht.
Is het rijbewijs afgegeven door een ander land dan een EU- of EER-land of Zwitserland? Dan mag u ermee rijden, als u hier komt voor uw werk of voor vakantie. Gaat u in Nederland wonen, dan mag u nog 185 dagen met het rijbewijs blijven rijden. Daarna heeft u een Nederlands rijbewijs nodig.
Is uw rijbewijs afgegeven in een land binnen de EU, EER of Zwitserland? Dan kunt u uw rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. U hoeft daarvoor niet opnieuw rij-examen te doen. U vindt meer informatie over omwisseling van buitenlandse rijbewijzen op de website van de RDW.
Invordering rijbewijs en rijontzegging buitenland
Een buitenlandse politieagent mag uw rijbewijs in beslag nemen en u een rijontzegging opleggen. De rijontzegging geldt alleen in dat land. De rijontzegging geldt niet in Nederland. Als het rijbewijs in beslag is genomen, mag u niet rijden in Nederland.
Uw Nederlandse rijbewijs is in het buitenland niet geldig als identiteitsbewijs. Buiten Nederland kunt u zich alleen identificeren met een geldig paspoort of een geldige ID-kaart.
Met een geldig Nederlands rijbewijs mag u in alle EU-landen autorijden. Ook in Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland is uw Nederlandse rijbewijs geldig.