Lachen is een reactie van mensen op humor, of een uiting van blijdschap, opluchting of spanning. Het komt tot uiting in een beweging van de mond of het uitstoten van bepaalde geluiden.
"We lachen om te laten zien dat we het ergens mee eens zijn of om te bevestigen dat we dezelfde herinneringen delen. Maar mensen lachen ook om emoties te maskeren; om verdriet, boosheid of ongemak te verbloemen", begint Scott. Maar we gebruiken het ook als middel om dingen voor elkaar te krijgen, vervolgt ze.
Welke glimlach is echt? Voor alle duidelijkheid: op de rechterfoto is een nepglimlach te zien. 'Bij een spontane glimlach gebruiken we meer gezichtsspieren, waardoor je lijnen rond de ogen ook beter kan zien', zegt Wiseman. Met andere woorden: een echte glimlach kan je herkennen aan de guitige ogen.
Algemeen. Lachen kan spontaan of gemaakt zijn. Er bestaan verschillende soorten lachen: van de glimlach, de grijnslach, de giechellach tot de slappe lach, de hoorbare lach en het lachen als reactie op kietelen, of na gebruik van cannabis.
Gezichtsuitdrukkingen zoals een lach of frons zijn maar in zeer beperkte mate van invloed op iemands aantrekkelijkheid, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. Mensen die over het algemeen als mooi worden beschouwd, komen nauwelijks minder aantrekkelijk over als ze een walgend, angstig of boos gezicht trekken.
Ga op zoek naar de dingen die jou aan het lachen maken, en verzamel ze om je heen. Sommige vrienden, kennissen of collega's werken op je lachspieren. Alleen dat al is genoeg reden om ze af en toe te zien. Schrijf op wat je leuk vindt en leg een eigen 'verzameling' aan van dingen die je aan het lachen maken.
Lachen is gezond en misschien is de glimlach nog wel het meest gezond. Iemand die veel glimlacht heeft een gelukkige uitstraling. De glimlach is de beste manier om aan iemand duidelijk te maken wat je van hem vindt.
Uitspraak: ['lɑxəbɛk] Verbuigingen: lachebek|ken (meerv.) 1) iemand die gauw en veel lacht en die daardoor soms oppervlakkig wordt gevonden Voorbeeld: `Ons buurmeisje is een echt lachebekje.
Het is geen aangeleerde groepsreactie, maar een instinctief gedrag dat door onze genen geprogrammeerd is. Lachen bindt ons door humor en spel.”
Bij het lachen komen er drie hormonen vrij; endorfine, serotonine en oxytocine. Wie deze stofjes kent, weet dat ze zorgen voor een lekker, ontspannen en vrolijk gevoel. Door het lachen neemt het stresshormoon cortisol af en de mate van ontspanning toe.
En jouw lach is ook sociaal gedrag. Samen lach je zo'n 30 keer vaker dan in je eentje. Dat komt door onze spiegelneuronen. Die zenuwcellen zijn gevoelig voor waar je naar kijkt, dus als jij iemand ziet lachen, schiet jij ook zomaar in de lach.
Na een korte zoektocht op internet werd al gauw meer duidelijk hoe een slappe lach wordt veroorzaakt. Bij de slappe lach zenden je hersenen namelijk te weinig signalen uit naar je spieren. Daardoor heb je je lichaam niet meer goed onder controle en kun je niet stoppen met lachen.
Het kan een kort lachje zijn als iemand achter je plots 'boe' roept, of een sociale lach als een klas een goede uitslag krijgt van het moeilijke proefwerk. Misschien is het een uiting van opluchting of een hulpmiddel om los te komen van de stress, doordat spieren zich na het lachen vanzelf ontspannen.
Glimlach om te tonen dat je oprecht bent
Met een open, mooie glimlach laat je zien dat je jezelf hebt aanvaard en dat je openstaat voor anderen. Je staat recht in je schoenen en voelt je zeker van je stuk. Dat is meteen de reden waarom we mensen die lachen vaak als eerlijker beschouwen.
Lachen beschermt het hart, verbetert de functies van de bloedaderen en heeft een positief effect op de bloedstroom. Dit laatste beschermt u beter tegen een hartaanval en andere hart- en vaatziekten. Een van de onderliggende redenen hiervoor is ook dat lachen het stressniveau aanzienlijk vermindert.
Humberto Tan is de BN'er met de mooiste lach aller tijden, althans volgens de luisteraars van Radio 10. Met een nipte overwinning laat hij de goedlachse Koningin Máxima en de schaterende Linda de Mol achter zich.
Het werkt aanstekelijk
Daarnaast werkt lachen aanstekelijk, omdat mensen geneigd zijn anderen te imiteren. Als je lacht heb je dus (ongemerkt) een positieve invloed op de mensen om je heen.
Als je glimlacht, maakt je lichaam namelijk endorfine, dopamine en serotonine aan – stuk voor stuk hormonen die je gelukkiger maken en die je stressniveau doen dalen. De productie van die stoffen komt trouwens niet alleen op gang wanneer je zelf lacht, maar ook als iemand anders naar je lacht. Glimlachen is dus gezond!
Lachrimpels ontstaan doordat je de spieren rond je mond veelvuldig aanspant. Voor die tijd rekt de huid nog lekker mee, na je 25ste wordt je huid juist steeds slapper. De rimpels zijn dus eigenlijk kleine littekentjes. Lachen is gezond dus blij dat vooral doen.