Met zuivel, zoals melk, kun je je eten als het ware even 'blussen'. Melk bevat het eiwit caseïne, dat ervoor zorgt dat stoffen die bijvoorbeeld chilipeper pittig maken, als het ware worden weggespoeld.
De olie en de stof in de pepers die voor het branderige gevoel zorgen lossen sneller op met alcohol dan met water. Daarom kun je een scheutje pure alcohol of drank met een hoog alcoholpercentage (zoals bijvoorbeeld wodka) op je handen doen. De geur én pit zullen meteen verdwijnen.
'Pikant eten vormt geen enkel probleem voor de gezonde maag. Ook wie een gevoelige maag heeft, zal aan vurig voedsel geen blijvende schade overhouden, hoogstens wat ongemakken zoals een zwaar gevoel of krampen. Maak je daarover niet ongerust. Dit heeft gewoon te maken met aanleg.
Een pittig toiletbezoekje
Je maag scheidt extra vocht af tijdens het eten van pikant eten. Hierdoor zou je last kunnen krijgen van diarree, maar als je vaker pittig eet wennen je maag en darmen aan de prikkelingen. Wel kan er als je écht veel eten naar binnen hebt gewerkt een interessant toiletbezoekje volgen...
Er zijn twee redenen waarom pittig eten kan helpen om af te vallen. Enerzijds bevordert capsaïcine het verzadigingsgevoel, waardoor je minder eet. Anderzijds stimuleert capsaïcine de verbranding van lichaamsvet.
Amerikaanse wetenschappers vergeleken bij ruim zeventig deelnemers welk drankje het beste werkte om een hete hap, in dit geval pittige tomatensap, te blussen. Ze testten magere melk, volle melk, mineraalwater, limonade, alcoholvrij bier, cola en water. Melk bleek het beste om het brandende gevoel te verminderen.
Citroensap, limoensap of een lekkere azijn (rode wijnazijn of balsamico) kan het gerecht weer neutraliseren. Melk, yoghurt, room, kookroom, crème fraîche of kokosmelk halen de scherpe kantjes van het gerecht af.
Als je per ongeluk een beetje uitgeschoten bent met de sambal of chilipeper zorgt een scheutje citroensap ervoor dat het wat minder pittig wordt. In plaats van een scheutje citroensap kun je ook een schepje suiker toevoegen als je je gerecht wat te pittig hebt gekruid.
Je hersenen gaan als reactie daarop endorfine aanmaken, dat heeft een pijnstillend effect. De toename van endorfine geeft een lichte roes van euforie en hoe meer je ervan eet, hoe meer endorfine er wordt aangemaakt. Zo kan pittig eten verslavend zijn.
Pittig eten verlaagt je bloeddruk
In peper zit ook capsaïcine, een stofje dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor een gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper staat ook bekend als goede helper bij een verkeerd cholesterolgehalte.
Het is een kwestie van wennen. In pittig eten zit onder andere het stofje capsaïcine. In eerste instantie krijgen je hersenen het signaal om een pijnprikkel af te geven. Hoe vaker je dit stofje binnenkrijgt, hoe meer je eraan went en hoe minder je de pijnprikkel zult krijgen.
Heb je even geen melk bij hand, eet dan een hap brood, kroepoek of rijst. Deze producten zullen de olie in zich opnemen waardoor het hete gevoel in je mond verdwijnt. Ook een hapje knoflooksaus of suiker wil nog wel eens helpen.
Als we namelijk van dit soort hete pepers eten, krijgen de hersenen 'pijn'-signalen die kunnen leiden tot een maagklachten, misselijkheid of braken. De maag reageert alsof je een giftige stof hebt gegeten. Als (een gevoel van) braken optreedt, kan het zuur dat uit de maag komt de slokdarm irriteren.
Ja, je mag gewoon pittig eten als je zwanger bent. Dit heeft geen negatieve effecten op je baby. Wel kan je zelf last krijgen van maagzuur, diarree of maagkrampen: niet bepaald fijn op al een zware buik.
Maar in Sri Lanka, Zuid-Thailand en Sumatra kunnen ze er echt wat va. Daar eten ze het heetst van de hele wereld.
Melk en andere zuivelproducten zoals ijs, yoghurt, room, boter of kaas eten. Capsaïcine is de stof in pepers die het branderige gevoel in je mond veroorzaakt. In zuivelproducten zit het eiwit caseïne en dat helpt om capsaïcine af te breken. Succes gegarandeerd.
De hete stoffen in pittig voedsel zijn geen voedingsstoffen en worden daardoor niet opgenomen door je lichaam, vertelt Basso. Hierdoor komen de pittige stoffen mee in je ontlasting en dit kan voor een onprettig - zacht uitgedrukt - gevoel op de wc zorgen.
Witte peper kan helpen om meer belangrijke voedingsstoffen uit je maaltijden op te nemen. Zo haal je meer gezonde stoffen uit elke hap eten! Daarnaast is het een heerlijke smaakmaker. Witte peper is verfijnder en subtieler in smaak dan de zwarte peperkorrels.
Goed voor je darmen
Volgens aHealthyLife stimuleert peper de afgifte van enzymen door je darmen en alvleesklier. En dat is dan weer goed voor je spijsvertering. Ook kan zwarte peper helpen als je diarree hebt.
Knoflook staat erom bekend dat het de functie van het immuunsysteem een oppepper geeft. Daarnaast kan knoflook een gunstig effect hebben op de bloeddruk en kan het helpen bij een gezond cholesterolgehalte. Knoflook bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het voorkomen van Alzheimer en dementie.
'De hete stoffen in pittig voedsel veranderen bijna niet in je lichaam. Bovendien zijn het geen voedingsstoffen, dus worden ze niet opgenomen door je lichaam. Dit betekent dat de pittige stoffen ook meekomen in je ontlasting,' aldus coloproctoloog Luigi Basso -die zich bezig houdt met de uitgang van ons lichaam.
Gewenning. De meest gehoorde en onderzochte verklaring gaat in op de gewenning van de desbetreffende receptoren. Dit wordt ook wel het zogenaamde 'desensitization effect' genoemd. Het komt erop neer dat je naar verloop van tijd meer pittig eten nodig hebt om hetzelfde gevoel van spicyness te ervaren.
Door harde, dikke ontlasting kunnen er scheurtjes en kloofjes in de anus ontstaan. Dit kan een branderig gevoel geven. Na het ontlasten kan u nog steeds het gevoel hebben te moeten ontlasten.