Adenomyose wordt gekenmerkt door veel pijn tijdens de menstruatie, soms in combinatie met hevig bloedverlies. Het gevolg van adenomyose op zwanger worden en miskramen is nog niet duidelijk. De pijnklachten zijn typisch tijdens het bloedverlies en kunnen een overlap hebben met de klachten van endometriose.
Hoewel adenomyose meerdere symptomen veroorzaakt die onze levenskwaliteit en ons voortplantingsvermogen kunnen aantasten, is het toch een goedaardige aandoening. Er is nog steeds veel onduidelijkheid over deze aandoening, dus we hebben geen eenduidige effectieve behandeling.
Verschijnselen. De meeste vrouwen met endometriose klagen over een zeer pijnlijke menstruatie, zware buik- en darmpijn of uitstralende pijnklachten naar been of rug. Ook kunnen problemen met de vruchtbaarheid ontstaan.
De meeste vrouwen hebben geen last van klachten en weten vaak niet dat ze poliepen in de baarmoeder hebben. Als er wel klachten aanwezig zijn, zijn veel voorkomende symptomen: hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, onregelmatige menstruaties, tussentijdse bloedingen en vaginaal bloedverlies na de menopauze.
Vermijd zwaar verteerbaar, gefrituurd voedsel om menstruatiepijn te voorkomen. Laat koud voedsel (zoals yoghurt) en koude dranken (zoals smoothies) achterwege; je lijf heeft warmte nodig tijdens de menstruatie. Kies voor een warm ontbijt zoals havermoutpap zonder zuivel, met verwarmende kruiden als kaneel en kardemom.
Omdat adenomyose vaak voorkomt in combinatie met endometriose, kan operatief ingrijpen (een baarmoederverwijdering ofwel hysterectomie) technisch lastig zijn. Na de overgang verdwijnen de klachten doorgaans vanzelf.
DiagnostiekDe aanwezigheid van adenomyose kan worden vastgesteld met een vaginale echo of met een MRI scan, maar vaak wordt de diagnose pas gesteld door de patholoog die de baarmoeder onderzoekt nadat deze operatief verwijderd is.
Inwendig echo onderzoek
Omdat onze gynaecologen bekend zijn met endometriose herkennen ze de kenmerken op de echo. De uitslag van het echografisch onderzoek is direct beschikbaar. De gynaecoloog kan dus aan het eind van je afspraak aangeven of je of endometriose hebt en in welke mate.
De gynaecoloog kan ook een echoscopie verrichten. Dit onderzoek doet men bij een volle blaas via de buikwand en bij een lege blaas via de vagina. Lichte vormen van endometriose zijn met een echo niet te zien. Chocoladecysten zijn wel te zien op een echoscopie.
Verklevingen in de buik kunnen aanleiding geven tot buikpijn, opgezette buik, verstopping, krampen, misselijkheid, vermoeidheid, diarree, onregelmatige menstruatie, verminderde vruchtbaarheid, pijn bij gemeenschap, etc.
Endometriose is een chronische ziekte waarbij het baarmoederweefsel groeit op plaatsen buiten de baarmoeder. Menorragie is hevig bloedverlies tijdens de menstruatie. Als u endometriose of menorragie heeft, dan kan het zijn dat uw huisarts anticonceptie voorschrijft.
Dysmenorroe is een hevige krampende pijn in de onderbuik of rug. De klachten ontstaan binnen een jaar na de menarche en komen alleen voor in de ovulatoire cyclus. De pijnklachten beginnen meestal vlak voor of direct na het begin van de menstruatie.
In principe zijn drie vormen van endometriose te onderscheiden: (1) de peritoneale of oppervlakkige endometriose, (2) de endometriose van de eierstokken of endometriomen en (3) de diepe endometriose, waarbij de darm en/of de blaas betrokken zijn.
Een vleesboom groeit door vrouwelijke hormonen (oestrogeen en progesteron). Daarom komen vleesbomen vooral voor bij vrouwen jonger dan 50, als ze vruchtbaar zijn. In deze situaties kunnen vleesbomen ook groter worden: Als u zwanger bent.
Bij een verzakking zijn de bekkenbodemspieren en het bindweefsel uitgerekt of beschadigd. De baarmoeder, blaas of de endeldarm zakken daardoor in de vagina naar beneden en kunnen zelfs naar buiten komen (uitpuilen).
De endometriose cyste wordt vaak een 'chocolade cyste' genoemd. De cyste heeft namelijk een stroperige donkerbruine inhoud door het “menstrueel bloeden” van de endometriosecellen aan de binnenkant van de cystewand.
Aan de binnenkant van de baarmoeder zit een laagje slijmvlies. Als je endometriose hebt, zit er weefsel dat daarop lijkt ook buiten de baarmoeder. Het is een goedaardige aandoening, die niet vanzelf overgaat.
Ongeveer een derde van de vrouwen met endometriose geneest spontaan, en bij twee derde blijven de klachten stabiel of verergeren ze. Bij de meeste vrouwen met endometriose verdwijnen de klachten na de menopauze.
Endometriose is niet volledig te genezen. In het Radboudumc werkt een aantal gynaecologen die gespecialiseerd zijn in endometriose en pijnklachten/kinderwens; je kunt via uw huisarts een verwijzing naar hen regelen.
pijn onderin je buik. koorts (38 graden of hoger) er komt meer vocht/slijm (afscheiding) uit je vagina. het vocht/slijm uit je vagina heeft een andere kleur dan normaal.
Bij Pap 2 tot en met Pap 5 kan er iets aan de hand zijn: van een onschuldige irritatie of infectie tot onrustige cellen. een voorstadium van baarmoederhalskanker, of toch baarmoederhalskanker. Als je een afwijkende uitslag krijgt, onderzoekt een gynaecoloog eerst hoe het weefse1 in je baarmoederhals eruitziet.