Nan komt volgens ons het dichtst bij de smaak en geur van echte moedermelk.
Nan komt volgens ons het dichtst bij de smaak en geur van echte moedermelk.
Moedermelk is de perfecte voeding voor baby's, maar dat geldt niet voor volwassenen. De voedingsstoffen in moedermelk worden door een volwassene anders afgebroken dan door een baby. ,,Voor een volwassene zitten er minder eiwitten in moedermelk dan in andere melk zoals koemelk'', aldus Steele.
Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. En het geven van borstvoeding is ook goed voor jouw gezondheid. Het advies is om 6 maanden borstvoeding te geven, en daarna zolang moeder en kind dat willen en zich daar prettig bij voelen.
Nee, een duur merk is niet beter dan een goedkoper (huis)merk. Dat A-merken duurder zijn, heeft andere redenen. Zo steken fabrikanten van bijvoorbeeld Nutrilon, NAN Optipro en Hero Baby veel geld in onderzoek en productontwikkeling. Niet alleen voor 'gewone' baby's, maar ook voor te vroeg geboren of zieke baby's.
Kunstvoeding bevat meer eiwitten [1,2-1,95g./100cc] dan moedermelk [1,3 g./100cc] [1] en daarom groeien baby's die kunstvoeding krijgen sneller dan kinderen die gewoon de borst krijgen. Dit blijkt uit internationaal onderzoek onder 1000 baby's.
Elke 30 ml moedermelk bevat iets meer dan 20 kcal, en in de eerste zes maanden van hun leven drinken baby's gemiddeld 750 ml moedermelk per dag. Dat zijn zo'n 500 kcal per dag die je kwijtraakt via de melk die je baby drinkt. Heb je een hongerig kind? Dan kan het aantal calorieën zelfs nog hoger liggen.
Qua smaak is het lekker zoet en romig. Het doet een beetje denken aan amandelen. Maar soms smaakt moedermelk ook wel wat zuur, zeker als het al eventjes bewaard is geweest. Hoewel de melk dan gewoon nog goed is, valt deze niet altijd bij alle baby's meer in de smaak.
Het is een geleidelijk proces en er is dus ook geen sprake van voor- en achtermelk. Hoe vet je moedermelk is, heeft te maken met hoe leeg je borst is. Hoe leger je borst, hoe vetter je melk. Aan het begin van de ene voeding zal je borst voller zijn en je melk dus minder vet dan aan het begin van een andere voeding.
Een baby moet 20 (7 of 10, of 15) minuten aan elke borst gevoed worden. Niet waar! Belangrijk is dat we het verschil maken tussen 'aan de borst liggen' en 'uit de borst drinken'. Enkele voorbeelden: Een baby die 15 Ã 20 minuten aan een kant effectief drinkt, wil de tweede kant misschien helemaal niet meer.
Dit hangt af van het gewicht van je baby, het aantal voedingen en de samenstelling van de gekolfde melk. Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding.
Afkolven duurt in principe even lang als voeden. Dubbelzijdig kolven duurt gemiddeld 10 tot 15 minuten. Langer kolven om meer melk te krijgen heeft geen zin. Het kan zelfs de borst en tepels beschadigen.
Het tweede levensjaar is er dan de peutermelk en nog meer maaltijdpotjes; zo'n 15 euro per week. Dus 780 euro. Uit dit rekensommetje blijkt dat ik per kind in de eerste twee levensjaren bijna 1700 euro bespaard heb.
moeders dat borstvoeding geeft in Nederland
Starten met borstvoeding In 2015 startte 80% van de moeders met borst- voeding na de geboorte (Figuur 1). 9 Dit percentage is vergelijkbaar met de jaren 2002, 2003 en 2007, en iets hoger dan in 2005 (74%) en 2010 (75%).
Nutrilon blijft hoog scoren in onze top vijf beste flesvoeding voor (pasgeboren) baby'tjes, want op nummer drie staan zij opnieuw met de Nutrilon volledige zuigelingenvoeding 1. De naam zegt al genoeg, deze 'volledige zuigelingenvoeding' is geschikt voor pasgeboren baby's tot de leeftijd van 6 maanden.
Vooral in de colostrum, de allereerste moedermelk, zit veel Immunoglobuline A (IgA). Dit is een antistof die een ontstekingsremmende en ziektewerende werking heeft. Door die antibacteriële werking wordt de melk ook op de huid en wondjes van baby's gesmeerd.
Een moeder die borstvoeding geeft verbruikt meer energie en moet dus ook meer energie tot zich nemen. Gemiddeld heeft een voedende moeder zo'n 500 kilocalorieën per dag extra nodig. Deze extra energiebehoefte wordt maar voor een deel voldaan door meer te eten.
De meeste studies lijken er op te wijzen dat na 24-48u voldoende allergenen uit je moedermelk verdwenen zijn. Maar wat is dan de conclusie? Daar bestaat helaas geen eenduidig antwoord op. Je zou bijvoorbeeld 24u kunnen kolven (en weggooien) zodat de meeste koemelkeiwitten uit je moedermelk zijn.
Er werden geen verschillen in de moedermelk gemeten voor en tijdens het afvallen. Er is dus geen wetenschappelijke onderbouwing te vinden voor de stelling dat een moeder die borstvoeding geeft, en meer dan een halve kilo per week afvalt, deze stoffen wel in haar melk krijgt.
Elke kilo die je af wilt vallen staat gelijk aan 7.000 calorieën. Met een vermindering van 500 calorieën per dag zou je dus ongeveer een halve kilo per week kunnen afvallen. Wanneer je 5 zwangerschapskilo's kwijt wilt raken, is het dus realistisch hier in ieder geval tien weken voor uit te trekken.
Halve kilo per week
Het kan best zijn dat het afvallen na de bevalling niet heel gemakkelijk en snel gaat. Dit komt door de hormonale veranderingen. Laat je er niet door ontmoedigen. Minder eten is niet aan te raden, omdat je je lichaam dan in de 'zuinige stand' brengt.
Borstvoeding is licht verteerbaar, en zal na ongeveer anderhalf uur helemaal verteerd zijn. Kunstvoeding is minder gemakkelijk verteerbaar, en gemiddeld doet een kindje er 3.5 uur over om deze helemaal te verteren.
Flesvoeding heeft andere nadelen: je moet het kopen, kost relatief veel geld, je moet eraan denken voldoende mee te nemen, altijd op temperatuur brengen en op de hygiëne te letten. Het grote voordeel van flesvoeding is dat je het voeden ook aan andere kan overlaten.
Veel vrouwen denken dat het nodig is om een kolf te hebben of te gebruiken als je borstvoeding geeft. Dit is niet waar. Je hebt geen kolf nodig om borstvoeding te kunnen geven. Veel te vaak komt het voor dat moeders hun melk willen afkolven zodat de vader de baby een fles kan geven.