Za'atar is een kruid. Het lijkt qua uiterlijk een beetje op oregano en ze noemen het ook wel wilde tijm. Het heeft een ietwat aardse smaak. De za'atar van Souq is er in 2 variaties, een Palestijnse met sumak en sesamzaad.
De beste alternatieven voor sumak zijn citroenschil of citroenpeper.
Sumak is een fruitig en zuur besje en geeft een frisscherpe en kruidig citroenachtige smaak aan gerechten. Het wordt veel gebruikt in Midden-Oosterse kruidenmengsels zoals Za'atar maar ook in dressings en dips komt sumak volledig tot zijn recht.
Sumak is een smaakmaker uit het Middenoosten: de purperbruine, behaarde vruchten van de sumakplant worden gemalen als specerij gebruikt in onder meer de Iraanse, Turkse en Koerdische keuken.
Sumak is een mengsel van de verschillende rode besjes van de sumakplant. Voor de specerij worden de besjes gedroogd en vervolgens vermalen tot een grof poeder. De smaak is fris-zurig (bijna als citroen), maar dan nog aromatischer.
Souq Sumak reserveren | Albert Heijn.
Za'atar maken: het recept
Maar het recept vraagt wel om het kruid en dat kun je niet altijd overal krijgen. Gelukkig kun je het eenvoudig vervangen door een combinatie van oregano en tijm.
Deze kruidige, frisse melange kenmerkt zich door ingrediënten zoals sumac en tijm. Heerlijk in combinatie met brood of als dip voor groenten, maar ook lekker als marinade voor gevogelte of vlees. Za'atar is tevens de naam van een soort wilde oregano die smaakt naar tijm en oregano tegelijk.
Sumak is een friszuur bloemig poeder van het mediterrane sumakbesje. Voor ons is sumak net zo onmisbaar en als peper en zout, om mee te koken en om een gerecht aan tafel mee af te maken.
Sumak kun je jarenlang in een goed afgesloten potje op een donkere en droge plek bewaren. Sumak wordt vooral veel gebruikt in koude gerechten als salade . Sumak verliest namelijk bij verhitting erg veel smaak. Voeg het dan ook pas na bereiding toe.
De sumak groeit in het wild op droge, rotsige grond in het Middellandse Zeegebied. De bladeren zijn dik en behaard, donkergroen en getand. De bloemen zijn groenachtig en vormen rechtopstaande, lange pluimen.
Een goed alternatief voor komijn is karwij(zaad). De beide zaden lijken veel op elkaar en worden dan ook vaak door elkaar gehaald, het enige verschil is dat karwijzaad krom is en komijnzaad recht. Naast de uiterlijke overeenkomsten heeft karwij ook een gelijkende smaak, waardoor het een goede vervanger is.
Vervangingen voor piment
Als een recept piment nodig heeft en je hebt geen piment, dan kun je dit vervangen door gelijke delen gemalen kruidnagel, gemalen kaneel en gemalen nootmuskaat te combineren. De pimentbessen komen oorspronkelijk uit Jamaica.
Waar is de goedkoopste Labneh van AH? De huidige prijs van dit product is €2.5 bij Albert Heijn. De prijs van AH Labneh verschilt erg per week. Soms is het artikel in de folder (open dus ook de folder van week 37).
Pul biber is een grof gemalen rode peper die veel wordt toegepast in de Turkse en Midden-Oosterse keuken. In tegenstelling tot gewone chili peper, is pul biber heel mild van smaak. Dit komt omdat pul biber in zout wordt gedroogd en daarna pas verder wordt vermalen.
Za'atar is een kruidenmelange uit het Midden-Oosten. Het is ook de naam van een wilde oregano (Origanum syriacum) die verwant is aan marjolein.
Baharat is Arabisch voor specerij en is voornamelijk geschikt voor het kruiden van vlees, maar wordt ook gebruikt voor het bijkruiden van soepen en sauzen. Een tweede bekende kruid is ras el hanout, dit staat voor “Het beste van de winkel”.
Wat is baharat? Baharat is dus een Arabische specerijenmelange, met als basis onder andere paprikapoeder, komijn en kaneel. Het is één van de oudste Arabische mixen; 'baharat' betekent zelfs letterlijk 'kruid' of 'specerij' in het Arabisch.
Welriekende sumak is een geneesplant. In de homeopathie wordt het vooral ingezet als middel bij diabetes en in de fytotherapie heeft het voornamelijk toepassing als kruid wat bedplassen kan tegengaan.
Ras el kouzina (vertaald: hoofd van de keuken) is een kruidenmengsel bestaande uit uienpoeder, paprikapoeder, knoflookpoeder, zwarte peper, cayennepeper en korianderpoeder. Ideaal om extra smaak te geven aan burgers, pasta- en ovenschotels.
Al-Andalus is een specerijenmelange gebaseerd op een oud Moors recept. Deze volle, zoete melange kenmerkt zich door ingrediënten zoals gerookte paprika en komijnzaad. Het vormt de basis voor smaakvolle gerechten met een Zuid-Spaanse tint. Heerlijk voor een paella of gebruik het als smaakmaker door een frisse salade.