Een goed alternatief voor komijn is karwij(zaad). De beide zaden lijken veel op elkaar en worden dan ook vaak door elkaar gehaald, het enige verschil is dat karwijzaad krom is en komijnzaad recht. Naast de uiterlijke overeenkomsten heeft karwij ook een gelijkende smaak, waardoor het een goede vervanger is.
Komijnzaad, gemalen komijn, Jeera, Djinten – 1/2 theelepel karwijzaad (of 1/4 theelepel karwij- en 1/4 theelepel anijszaad). Verse koriander – verse peterselie, dragon, dille of een combinatie van de drie. Karwijzaad – komijnzaad.
Kummel is afgeleid van het Duits en is een andere benaming voor karwij, terwijl komijn een ander specerij is met een vergelijkbare smaak. Om de verwarring compleet te maken wordt karwij ook wel wilde komijn genoemd. De smaak van karwij is twee keer zo sterk als van komijn, gebruik de specerij dus met mate.
Komijn wordt vaak verward met karwij, dat ook wel wilde komijn wordt genoemd. De twee kruiden hebben niet alleen bijna dezelfde naam, ze ogen en smaken ook vrijwel hetzelfde: warm, kruidig en anijsachtig. Er is wel verschil: karwij smaakt dubbel zo sterk en is scherper, terwijl komijn wat bitterder is.
In Nederland is gemalen komijnzaad ook wel bekend als 'djinten' of 'djintan', een verbastering (of oude schrijfwijze) van de Indonesische naam voor komijn 'jintan'. Komijn wordt vaak verward met karwij.
Komijn is een specerij waarvan de zaden in de keuken worden gebruikt. Je kunt het herkennen aan de scherpe, bittere smaak met een vleugje pepermunt. Als het zaad verwarmd wordt, geeft het meer smaak af en is het zaad sterker van smaak.
Door de overeenkomst in smaak (warm, kruidig, anijsachtig) zijn beide kruiden in gerechten wel als vervanger voor elkaar te gebruiken, maar de smaak van karwij is grofweg dubbel zo sterk als van komijn, en daarom moet karwij in ongeveer de halve hoeveelheden van komijn worden toegepast.
Karwijzaad is een stuk scherper en sterker van smaak. Gebruik van dit specerij dus niet te veel. Wil je komijn vervangen door karwij/ kummel, gebruik dan ongeveer de helft van de aangegeven hoeveelheid komijn.
Komijnpoeder wordt verkregen uit gemalen komijnzaad en voegt een smaak toe aan veel gerechten. Gemalen komijnzaad staat ook wel bekend als djinten. Het is een belangrijk ingrediënt in veel kruidenmixen en wordt gebruikt in Mexicaanse, Thaise, Griekse, Indiase en Arabische gerechten.
(Gemalen) komijnzaad smaakt niet scherp (niet pittig) in tegenstelling tot karwijzaden, waar het nog weleens mee verward wordt. Er zijn veel overeenkomsten, maar karwijzaad is pittiger van smaak en moet daarom wat gedoseerder gebruikt worden (ongeveer de helft van de hoeveelheid te gebruiken komijn).
Er is veel verwarring over karwij, kummel en komijn. Het zijn specerijen, zaden van twee verschillende planten, beide met een kruidige, anijsachtige, zoete smaak. Kummel is een andere naam voor karwij.
Kardemom heeft een zoete, scherpe geur en smaakt naar bergamot, citroen en kamfer. Kardemom wordt onder andere in koek (speculaas), gebak, toetjes (bijvoorbeeld havermoutpap) en curry's toegepast. Het eten van kardemom zou een gunstige uitwerking hebben op maagklachten.
Galangawortel wordt vers, gedroogd of ingemaakt gebruikt. Laos kan in recepten vervangen worden door gember en een beetje peper.
Komijn is een plant en de zaadjes worden gebruikt als specerij. Deze hebben een lichte notige smaak, die extra naar boven komt als ze voor gebruik even in een droge pan geroosterd worden, of in een vijzel fijngemalen. Komijnzaad is in hele vorm te koop, maar ook in gemalen variant: dan heet het vaak 'djinten'.
Ideaal om de bekende smaak van nootmuskaat mee te vervanger is Gember komt oorspronkelijk uit China en is uitstekend geschikt om de bekende smaak van nootmuskaat te vervangen. Gember is erg rijk aan antioxidanten waardoor het kruid onder andere een verzachtende werking heeft bij ontstekingen en migraine.
Karwijzaad is rijk aan vezels en onverzadigde vetzuren zoals omega-3 en omega-6. Onverzadigde vetzuren zijn nodig om ontstekingen te remmen, hartziektes te voorkomen en het cholesterol te verlagen. Karwijzaad bevat ook flavonoïden zoals caroteen, luteïne, cryptoxanthine en zeaxanthine.
Nigellazaad, zwarte komijn en zwarte sesam
Men noemt die laatste vaak onterecht zwarte komijn. En om de verwarring compleet te maken heet nigellazaad in het Engels black cumin. Het zit zo: er bestaan witte, beige en zwarte sesamzaden. Dat zijn gewoon sesamzaadjes die qua vorm en smaak behoorlijk identiek zijn elkaar.
Kummel heeft een ondersteunende werking bij het verteren van koolhydraten, vooral in Duitsland zie je deze zaden dan ook vaak verwerkt in brood en in aardappelgerechten. Kummel heeft een verlichtend effect bij een opgeblazen gevoel en ondersteunt de spijsvertering krachtiger dan venkel- of anijszaad.
Komijn is een goede bron van ijzer. Komijn is ook een bron van de mineralen mangaan, magnesium, koper en calcium. Komijn bevat de vitamines A, B1, B2, C & E. Komijn is een goede bron van vezels.
Fenegriek komt van oorsprong uit Zuid-Europa en Azië en heeft een zeer interessante smaak. De smaak van de zaadjes lijkt op de smaak van walnoot en daarmee is het een zeer geschikt ingrediënt voor kaas.
Fenegriek (Fenugreek)
De kruid lijkt op een klaver. Het is inheems en komt uit het Middellandse Zeegebied, Zuid-Europa en West-Azië. De zaden worden gebruikt bij het koken, in de geneeskunde en om de smaak van andere medicijnen te verbergen. Fenegriekzaden ruiken en smaken vergelijkbaar met ahornsiroop.
U kunt eenvoudig online kopen bij De Kruidenkoning. Komijn is een plant uit de schermbloemenfamilie. De plant wordt toegepast als specerij met een lichte nootsmaak, afkomstig van een plant met fijne smalle blaadjes die op venkel lijken.
Komijn is een pikante smaakmaker. Het kruid heeft een kruidige, anijsachtige smaak en kun je zowel in warme als koude gerechten verwerken.
Komijn blijkt de aanmaak van enzymen door de schildklier te stimuleren. Deze enzymen zorgen voor een betere spijsvertering. In de lever zitten ook enzymen waarvan de aanmaak wordt gestimuleerd door komijn. Deze leverenzymen zorgen voor ontgifting, ook detoxificatie of kortweg detox genoemd.