Ofschoon het al 3 maanden geen druppel heeft geregend, was de opbrengst redelijk. Deze varieerde van 1,6 ton per hectare tot 400 kilo per hectare.
' Gemiddeld oogst hij 70.000 tot 80.000 stelen per hectare. Alles wat twee keer wordt ingezaaid, levert een dubbel aantal stelen per hectare op.
Vooral in Rusland worden veel zonnebloemen verbouwd – niet alleen voor de olie, maar ook voor de pitten, die als borrelhapje worden gegeten. Zonnebloemen komen ook veel voor in Bulgarije, Frankrijk en Spanje. Zonnebloemen kan men in onze streken zaaien vanaf half april.
Om 1 hectare zonnebloemen te verbouwen, moet je 25 kg zonnebloempitten zaaien. De opbrengst is dan 2000 kg zonnebloempitten. Het gewicht van de opbrengst aan zonnebloempitten is dus veel groter dan het gewicht van de zonnebloempitten die je zaait.
Nou, de ene pit is de andere niet. De productie gaat ongeveer zo. Na het drogen van de zonnebloemen worden de pitjes verzameld uit de kern, de schillen worden eraf gepeld, gaan langs de windmachine en eindigen in de pers. Maar niet alle olie komt vrij tijdens het persen.
Let erop dat ze ongeveer 40 cm uit elkaar en zeker niet te diep geplant worden. Het gevaar bestaat dat de steel van onderen kan gaan rotten, waardoor deze niet zal groeien. Plant niet teveel en te dicht op elkaar; hoe meer de zonnebloemen hun voeding moeten delen, hoe zwakker ze zullen zijn.
Plant ze 20 cm uit elkaar of 8-10 planten per m². Zonnebloemen groeien graag op zandgrond en kunnen goed tegen droogte.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
De Zonnebloem hoeft niet gesnoeid te worden. Alleen dode bloemen (bij meerdere takken) eruit knippen.
Oekraïne is de grootste zonnebloemproducent ter wereld met een productievolume van 13.626.890 ton per jaar. De Russische Federatie komt op de tweede plaats met een jaarlijkse productie van 11.010.197 ton.
Bedekken met zo'n 1 à 2 cm grond is het beste want zonnebloempitten zijn gevoelig voor vogelvraat. Zonnebloemen doen het op elk type grond goed, maar het beste is een beetje zure grond, een pH tussen de 6.0 en 7.5. Als je niet weet wat voor grond je hebt, geen probleem!
Zonnebloemolie wordt gemaakt uit zonnebloempitten. Een fles zonnebloemolie van 1 liter bevat anderhalve kilo zonnebloempitten. Een zonnebloem kan honderden zonnebloempitten geven, maar die pitjes zijn natuurlijk nog geen anderhalve kilo!
Uit een zonnebloempit kan een plant groeien, die zelf honderden zonnebloempitten oplevert. Indien ze het gehele seizoen worden verbouwd, kunnen grote zonnebloemen bij de oogst meer dan 1100 kg per ha opleveren.
De zonnebloem én haar pitjes hebben veel water nodig. Ze moeten constant vochtig staan.
Zonnebloempitten drogen aan de stengel
Omdat de pitten pas los laten als de bloem helöemaal opgedroogd is, is in dat geval de beste methode gewoon aan de stengel laten zitten. Na een paar dagen zul je zien dat de bloem goed droog begint te worden, en zie je de pitten zitten.
Om er voor te zorgen dat de zonnebloem zo groot en hoog mogelijk wordt, hebben ze elke dag dat het niet regent water nodig. Ook 1 keer per week een dosis vloeibare tomaten voeding vanaf ze ongeveer een halve meter hoog zijn zorgt ervoor dat de zonnebloemen groter en groter worden.
Het kweken van een zonnebloem is heel gemakkelijk, maar hiervoor is wel zon nodig. Kies daarom voor een plek waar volop zon is en zaai de zonnebloemzaden op 1 tot 2 cm diepte. Verzorg de bloemen goed door deze bij droogte water te geven en de grond luchtig te houden.
Bemesting. Maar ook voedingsstoffen zijn heel belangrijk voor de groei, omdat zonnebloemen tot de sterk opnemende planten behoren. Tijdens de groeiperiode kan je dus met wat stikstofrijke meststof eenmaal per week iets goeds doen voor je zonnebloemen.
Veel zonnebloemen kunnen in slechts 3 maanden tot 1,5 meter hoog groeien. Onder de juiste groeiomstandigheden zijn zonnebloemen binnen 70 tot 100 dagen na het planten volgroeid.
Zorg er voor dat je de vaas met een klein laagje water vult. Wanneer zonnebloemen te diep in het water staan kan de steel gaan schimmelen, waardoor de bloemen uiteindelijk korter mooi blijven. Ook is het belangrijk dat de bladeren het water niet raken, omdat ook dan de stelen kunnen rotten.
De zonnebloem is een voedselbron die voornamelijk wordt gewaardeerd door vogels die zich te goed doen aan de pitten. Niet alleen vogels worden in de periode na de bloei aangetrokken door de zonnebloempitten, ook andere dieren trekken naar de bloem toe.
Wrijf met je hand over de zaadjes in de bloem.
Om de zaadjes uit te bloem te halen hoef je er alleen maar met je hand over heen te wrijven. Als je meer dan een zonnebloem aan het oogsten bent kan je ook de zaadjes eruit halen door twee bloemen tegen elkaar te wrijven. Blijf wrijven tot alle zaadjes eruit zijn gevallen.