De instralingsfactor is in Nederland gemiddeld 85%, ofwel 0,85. Een zonnepaneel van 395 Wp zal dus: 395 * 0,85 = 336 kWh opleveren. En een zonnepaneel van 405 Wp zal dus: 405 * 0,85 = 344 kWh leveren. Een zonnepaneel van 395 Wp heeft een gemiddelde opbrengst van: 336/365 = 0,92 kWh per dag.
Hoeveel watt produceert een zonnepaneel? De meeste residentiële zonnepanelen die tegenwoordig op de markt zijn, hebben een vermogen van 250 W tot 400 W per uur per uur.
Aantal zonnepanelen nodig
Met de formule: (gewenste opbrengst in kWh x 1,1) gedeeld door (het vermogen per paneel in wattpiek) bereken je het aantal voor panelen met een hoger of lager vermogen. Deze berekening gaat uit van een situatie waarin geen of nauwelijks schaduw op de zonnepanelen valt.
Maar hoeveel wekt een zonnepaneel nou precies op? In de zomer kan een zonnepaneel een piek bereiken van zo'n 3.000 tot 3.500 watt per uur. Dit in tegenstelling tot de winter, wanneer het zomaar 25 watt kan zijn. Als de zon schijnt in de winter dan kan de opbrengst soms nog wel een piek hebben tot zo'n 400 watt.
Zonnepanelen zijn namelijk dubbel geïsoleerd en dat betekent dat aarding niet nodig is. Wat ze je echter niet vertellen is dat het aarden van het montagesysteem wel verplicht is en dat is om de zonnepanelen van verschillende situaties te beschermen. Bij blikseminslag.
Door meerdere zonnecellen achter elkaar te schakelen in een zonnepaneel kan er stroom gaan lopen. Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit.
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische auto? Een gemiddelde elektrische auto heeft 8 zonnepanelen nodig om het verbruik van het opladen te dekken. Wanneer je een hybride auto hebt, dus zowel elektrisch als brandstof, heb je 5 zonnepanelen nodig.
De winter (maanden januari en februari) tellen voor zonnepanelen eigenlijk nauwelijks mee. Die zijn beide goed voor 3% van de totale jaaropbrengst. Een maand als juni is meestal goed voor 12% van de jaaropbrengst.
Met 12 zonnepanelen van 360 Wp wekt in jouw eerste jaar al gauw 3.672 kWh op, schatten we zo in. Dat is al meer dan wat een gemiddeld huishouden aan stroom verbruikt (3.500 kWh per jaar). Een set van 12 zonnepanelen helpt je qua opbrengst dus behoorlijk besparen op jouw energierekening.
Hoe dan ook, een zonnepaneel met 360 Wattpiek vermogen levert per jaar tussen de 260 en de 327 kWh. Als je dat deelt door 365 dagen, dan kom je uit op 712 à 895 Wh per dag. Ga je halverwege die marge zitten, dan kun je dus 800 Wh (of 0,8 kWh) per dag per zonnepaneel rekenen.
De opbrengst van zonnepanelen per maand in de maand mei is gemiddeld het hoogste, gevolgd door juni en juli. In deze periode is het aantal dagelijkse zonuren het hoogst. De maand mei scoort vaak iets beter dan juni en juli, omdat de gemiddelde temperaturen dan minder hoog zijn.
Gelukkig zijn er niet veel écht donkere dagen in Nederland. Gemiddeld over het jaar produceert een zonnepaneel 0.7 kWh per dag. Op een pikdonkere regenachtige dag wordt vrijwel geen energie geproduceerd. Op een zonnige dag produceert een zonnepaneel 2.1 kWh.
Een deel van de stroom gebruik je namelijk zelf in de woning ook al ben je zelf niet thuis. Denk dan bijvoorbeeld aan sluipverbruik en apparaten als de koelkast en het ventilatiesysteem. De slimme meter kan alleen de stroom registreren die je levert aan het net of afneemt van het net.
Met 8 zonnepanelen van 365 Wp wek je in je eerste jaar al gauw 2482 kWh op. Dat is al een flink deel van wat een gemiddeld huishouden aan stroom verbruikt (3500 kWh per jaar). Een set van 8 zonnepanelen helpt je qua opbrengst dus behoorlijk besparen op jouw energierekening.
Het schoonmaken van zonnepanelen doe je ongeveer eens per 5 jaar. Vaak is dat voldoende. Kijk hierbij wel goed naar de weersomstandigheden. Als het weinig regent, is het verstandig om de zonnepanelen wat vaker te reinigen.
Enig probleem is dat de energieopbrengst beperkt is. Een auto kan slechts voor een klein deel worden bedekt met zonnecellen, dus kom je er nog niet ver mee. Het wachten is op cellen die beter presteren.
Een set van 10 zonnepanelen kost gemiddeld 5.400 euro inclusief installatie en btw. De btw van 21 procent kan je grotendeels terugvragen aan de Belastingdienst. Je ontvangt dan 900 euro terug en betaalt feitelijk 4.500 euro. Je gaat meteen besparen op je energierekening door de groene stroom die je zelf opwekt.
Thuis opladen is het goedkoopst. U betaalt enkel het stroomtarief per kWh dat in uw energiecontract staat. In 2021 ligt de prijs per kilowattuur (kWh) op ongeveer € 0,23. Begin 2022 wordt er 2x zoveel voor stroom gevraagd en halverwege het jaar ligt de gemiddelde stroomprijs tussen de 50 en 70 cent per kWh.
Zonnepanelen maken zelf geen geluid; Als de installatie echter tweederangs is, is het mogelijk om wat windgeruis te horen. Dit geldt ook voor misvormde daken. Het zoemende geluid dat vaak wordt geassocieerd met zonnepanelen komt eigenlijk van de omvormer; de eenheid die zonne-energie omzet in bruikbare elektriciteit.
Regen is niet nadelig voor zonnepanelen, het is zelfs gunstig omdat een schoon zonnepaneel meer opbrengst heeft en de regen spoelt de zonnepanelen regelmatig schoon. Wel is het van belang dat de zonnepanelen onder een hoek gemonteerd zijn zodat het water weg kan lopen en het vuil kan meenemen.
Als het donker wordt, heb je nog steeds stroom nodig. Deze stroom krijg je dan van je energieleverancier en zie je terug op de energiemeter. Natuurlijk zijn er ook dagen dat de zon schijnt, maar de woning de opgewekte energie niet nodig heeft. Bijvoorbeeld als je op vakantie bent.