Op onze huid leven miljoenen beestjes.Van bacteriën en gisten tot schimmels en mijten. Ja, ook mijten. Het gaat hierbij om de demodexmijt.
Jouw lichaam zit tjokvol micro-organismen, waaronder bacteriën, schimmels, archaea en virussen. Het zijn er alles bij elkaar tien keer zo veel als het aantal menselijke cellen in jouw lichaam. Samen zijn ze goed voor een gewicht van 1,5 kilo.
Hieronder verstaan we bacteriën, bacteriofagen, virussen, schimmels, gisten en wat grotere diertjes zoals mijten. In totaal zijn dat er gemiddeld één miljoen, bestaande uit meer dan honderd verschillende 'bewoners en passanten', die elke vierkante centimeter van onze huid bezetten.
Simpel: eigenlijk leven ze overal. In onze mond, op onze huid… Sommige bacteriën leven alleen in heel zoute of juist heel hete warmtebronnen. Ze bestaan meestal uit maar één cel.
Onze hele huid is bedekt met zweetklieren. Maar onder je oksels, in de streek rond de anus en op je tepels zitten zogeheten apocriene zweetklieren. Deze produceren een olieachtig zweet. Verschillende soorten Corynebacterium- en Staphylococcus-bacteriën, soorten die veel op de huid voorkomen, doen zich hier tegoed aan.
Op onze huid leven miljoenen beestjes. Van bacteriën en gisten tot schimmels en mijten. Ja, ook mijten. Het gaat hierbij om de demodexmijt.
Op een hand kunnen miljoenen bacteriën leven, van 150 verschillende soorten. Die krijg je er nooit allemaal af met stevig handen wassen. En dat is maar goed ook. We maken bacteriën maar wat graag het leven zuur, met warm water en zeep.
Het gaat om huidmijten, minuscule geleedpotigen die verwant zijn aan spinnen en teken. Met het blote oog zijn ze niet te zien, en je voelt ze ook niet wanneer ze rondkruipen. Niet dat ze dat doen - deze minikluizenaars zitten het grootste deel van hun leven moederziel alleen ondersteboven in een porie.
Een temperatuur tussen 10 °C en 40 °C. Onder het vriespunt delen ze zich niet meer, maar blijven ze wel in leven als in een soort winterslaap. Bij temperaturen hoger dan 75 °C, bijvoorbeeld tijdens het koken, gaan bacteriën dood. Voedingsstoffen als eiwitten en koolhydraten in de buurt.
Op en in ons lichaam leven miljoenen bacteriën. Ze zitten op onze huid en in onze mond, keel en darmen. Bacteriën hebben een functie in onze afweer tegen virussen, schimmels en andere bacteriën. Als een voor het lichaam onbekende bacterie binnendringt, kan dit een infectie veroorzaken.
Wist je dat er beestjes op je huid leven? Niet alleen bacteriën en gisten, maar ook mijten. Op dit moment zitten er duizenden – misschien wel miljoenen – van op jouw gezicht. Ieder van ons beschikt over een compleet leger van mijten.
De mijten kunnen zich op de mens niet handhaven en gaan ook niet in de huid zitten. De eventueel ontstane huiduitslag is alleen symptomatisch te behandelen, dus met jeukstillende middelen. Hoewel de vogelmijt ziekten kan overdragen op het pluimvee, is dit niet aangetoond bij de mens.
De oudste cellen liggen bovenaan en zijn al dood. Toch zijn deze cellen nog wel belangrijk. De zogenaamde celskeletten van deze laag zorgen er namelijk voor dat je huid moeilijk doordringbaar is voor stoffen en bateriën van buitenaf. Ook zorgt deze laag ervoor dat je huid niet zomaar uitdroogt.
De aandoening die bekendstaat als parasietenwaan, infestatiewaan of het Ekbom-syndroom is de beleving van de patiënt dat er beestjes of parasieten op of in zijn huid leven, en soms ook in zijn leefomgeving. De patiënt voelt en ziet de beestjes, maar andere mensen zien ze niet.
Hoofdluizen zijn zeer kleine, ongevleugelde insecten die leven in het haar van hun gastheer of gastvrouw. De eitjes die luizen leggen, noemt men neten. Hieronder zie je een foto van een luis en een aantal eitjes (neten) op een menselijk haar.
Tandglazuur is de zichtbare, harde buitenlaag van je tanden. De kleur van gezond tandglazuur varieert van lichtgeel tot grijs- of blauwachtig wit. Het is de hardste stof in het menselijk lichaam en het bevat een hoog percentage aan mineralen. Hoewel het tandglazuur een sterke stof is, is het ook een levenloze stof.
Op nummer 1 van de lijst staat volgens de organisatie de Acinetobacter baumannii, een ziekenhuisbacterie. Vooral de luchtwegen en de longen worden aangetast door de bacterie. Maar ook salmonella, staphylociccus aureus of Neisseria gonorrhoeae komen op de lijst voor.
De meeste bacteriesoorten groeien het beste bij een pH van 7. Maar tussen 6 en 8 is de groei van bijna alle micro-organismen mogelijk, omdat de daarvoor nodige enzymen in dit gebied het beste werkzaam zijn. Beneden pH 6 wordt de groei van de meeste micro-organismen geremd.
Je kunt er maar beter niet bij stilstaan, maar echt overal zitten bacteriën. Je toetsenbord, het gele doekje op het aanrecht, de deurklink, al dan niet van het toilet; allemaal voorbeelden van eldorado's voor bacteriën.
De meest voorkomende beestjes die je in je bed tegen zult komen zijn huisstofmijten, bedwantsen (ook wel wandluis of bedluis genoemd) en vlooien. Spinnen zul je vooral rond je bed zien, omdat zij zich voeden aan de muggen, die zich weer aan jou voeden.
De haarfollikelmijt, de Demodex folliculorum, leeft met name op ons lijf en wel in de haarzakjes en de talgklieren in ons gezicht. Een variant: de Demodex brevis, bevindt zich voornamelijk in de haarzakjes van onze oogwimpers.
9 Je kussen bevat 350.000 bacteriën
Door huidschilfers, haar en zweet is je kussen een paradijs voor huismijt, zelfs door de kussensloop heen. Een gemiddeld kussen bevat 350.000 bacteriën, dus overweeg vooral om af en toe een nieuwe te kopen.
"De rest van het lichaam heeft het helemaal niet nodig om zo vaak ingezeept te worden," zegt de dermatoloog C. Brandon Mitchell van George Washington University. Een of twee keer per week douchen is voldoende. Zo blijven de natuurlijke oliën van de huid behouden, alsmede bacteriën die goed zijn voor je immuunsysteem.
Als je je handen niet wast, gaan ze er vies uit zien en krijgen ze een vieze lucht. Dat is niet direct gevaarlijk. Al kun je met vieze handen wel ziekteverwekkers verspreiden. Bijvoorbeeld wanneer je na het toiletbezoek je handen niet wast en aan je neus krabt.
Handen inwrijven met handalcohol is sneller, effectiever en geeft minder schade aan de huid dan handen wassen met water en zeep. Was je handen met water en zeep wanneer deze zichtbaar vuil zijn, er bloed op zit, of er andere lichaamsvloeistoffen op zitten en na het toilet gebruik.