Een schimmelinfectie in de mond- en keelholte gaat vaak vanzelf over. Zijn de klachten hevig, of wil een baby niet drinken, dan kan een arts medicijnen voorschrijven. Mondschimmel wordt dan behandeld met een gel of een drankje op basis van miconazol, fluconazol of een ander schimmeldodend middel.
Wanneer de infectie aanhoudt
Raadpleeg dan jouw huisarts. Die kan bijvoorbeeld Micronazol voorschrijven [2]. Dit antischimmelmiddel is specifiek voor schimmel- en gistinfecties in de mond (spruw), keel en slokdarm. De behandeling duurt meestal 1 tot 4 weken.
Schimmelinfectie in de mond treft dus in het bijzonder mensen met een verzwakt immuunsysteem. En voor hen kan een schimmelinfectie in de mond gevaarlijk zijn, wanneer die niet behandeld wordt. In bepaalde gevallen kan de schimmel zich uitbreiden naar het spijsverteringsstelsel en de luchtwegen en dat kan ernstig zijn.
Bij een schimmelinfectie is behandeling met een antischimmelmedicijn in de vorm van een vaginale crème, tablet of zetpil meestal voldoende. Maar als de infectie vaak terug komt, kan de arts antischimmelmedicijnen om in te nemen voorschrijven. Voorbeelden zijn fluconazol en itraconazol.
Eet voldoende eiwitten voor een verzadigd gevoel. Eiwitten vind je in; hennepzaad, noten (geen pinda's deze bevatten vaal veel schimmels), spirulina, chlorella, peulvruchten, biologische eieren, biologisch vlees en gevogelte, biologische melkproducten.
Witte azijn is ook een effectieve manier om een einde te maken aan schimmel in de badkamer. Het zuur in de azijn zorgt ervoor dat het onaantrekkelijk wordt voor de schimmel. Doe wat witte azijn in een plantenspuit en spray het onverdund op de schimmelvlekken in de badkamer. Laat het minimaal een uur intrekken.
U kunt huidschimmel behandelen met een crème of zalf met een middel tegen schimmel. Zoals terbinafine op de huid, miconazol op de huid of clotrimazol op de huid. U kunt dit zonder recept kopen bij de drogist of apotheek. Terbinafine-crème hoeft u minder vaak en minder lang te smeren dan de andere crèmes.
Lokale factoren zijn slechte mondhygiëne, langdurige irritatie door een oude of slecht passende gebitsprothese, roken, droge mond, lokaal gebruik van hormoon bevattend geneesmiddel (corticosteroiden) bijvoorbeeld inhalatie-medicijnen bij astmatische klachten, droge mond en bestraling van het mondholtegebied.
Meestal laten schimmels ons links liggen. Maar soms heb je pech en krijg je een schimmelinfectie. Als het om een huidinfectie gaat, kan dit meestal niet veel kwaad. Maar soms dringt een schimmel het lichaam binnen en dan kan er een levensbedreigende infectie ontstaan.
Hoe herken ik een schimmel tong? In de mond kan de candida schimmel op meerdere plekken zichtbaar worden. Op de tong worden er vaak licht verdikte, witte plekken gezien. Ook op het gehemelte en de binnenkant van de wangen kunnen deze witte plekken zichtbaar zijn.
Schimmel kan besmettelijk zijn, maar schimmel op de tong is niet de meest besmettelijke soort. Schimmel op de tong is niet besmettelijk bij normaal fysiek contact en ook niet bij zoenen.
Schimmels houden niet van frisse lucht, maar wel van vochtige plekken. Check daarom of je voldoende lucht tegen vochtproblemen. Oudere huizen hebben meestal alleen natuurlijke ventilatie en huizen vanaf 1975 vaak mechanische ventilatie.
Als je schimmel maar niet verdwijnt, kan je de arts raadplegen zodat die een geneesmiddel kan voorschrijven om de schimmel van binnenuit te doden. De geneesmiddelen die hiervoor gebruikt kunnen worden zijn de azolen en terbinafine. Afhankelijk van de soort schimmel en het product is de dosering anders.
Gezondheidsklachten door vocht en schimmels
Schimmels kunnen gezondheidsklachten veroorzaken en ze kunnen astma en andere luchtwegklachten verergeren. Door schimmels kun je last krijgen van: keelpijn. niezen en hoesten.
Zelden ontstaat spruw bij volwassenen door een verlaagde weerstand of medicijnen die de afweer aantasten. Dan kunnen antischimmelmiddelen voorgeschreven worden. Antischimmelmiddelen beschadigen de celwand van de gist, waardoor de gist afsterft. Voorbeelden zijn fluconazol en itraconazol.
Azijn is een zuur dat de meeste schimmelsoorten meteen dood. Voor hardnekkige schimmels is dit echter lastig. Bleekwater heeft dezelfde functie en doodt ook schimmels. De dampen van bleekwater zijn echter gevaarlijk als je ze inhaleert en het bleekwater tast bepaalde materialen aan.
De werking van alcohol heeft beperkingen
Het is niet werkzaam tegen bacteriesporen noch tegen schimmelsporen. Sporen van bacteriën zijn bijzonder lastig te elimineren. Zelfs bij sterilisatie in een droge autoclaaf met temperaturen boven 132 C gedurende 10 minuten kunnen heel soms bacteriesporen overleven.
Een ontsteking van de slokdarm door Candida kan ontstaan als de weerstand (sterk) verminderd is. Bij een sterk verminderde weerstand krijgt Candida in de slokdarm de kans om zich te vermeerderen. Dit is meestal het geval bij: gebruik van medicijnen die de weerstand tegen infecties sterk verminderden.
Er is aangetoond tijdens laboratorium studies dat het gebruik van pure-azijn circa 90% van de pathogenen dood. Echter, om als disinfectant gebruikt te mogen worden, moet het een bacterie dodend percentage van minstens 99% behalen.
Schimmel verwijderen met azijn
Uit onderzoek is gebleken dat azijn tegen schimmel zeer goed werkt en dat het al in 1x maar liefst 80% van de schimmel kan doden. Neem een plantenspuit en doe hier pure ecologische azijn (hier te vinden) in. Spray op de schimmelplek en borstel de plek daarna stevig met een harde borstel.
De azijn komt niet bij de schimmel, maar trekt in de nagel zelf. De schimmel zal dus niet worden gedood. Een schimmel gaat alleen dood als de celwand kapot is, waardoor de schimmel niet verder kan groeien.