Een café, ook wel kroeg, knijp en bar genaamd, is een uitgaansgelegenheid waar dorpse of stadse zaken worden besproken onder het genot van allerlei soorten drank (sterke drank, wijn, bier, koffie, thee, frisdrank). Samen met hotels en restaurants worden cafés ook wel de horeca genoemd.
In die zin is een gast ook een klant, omdat deze een dienst of product afneemt. Maar niet iedere klant is een gast. Een gast is gerelateerd aan een horecagerelateerde setting. Je bepaalt als eigenaar van een restaurant of gastenverblijf zelf hoeveel contact je hebt met je gasten.
Een kelner, ober of bedieningsmedewerk(st)er (een vrouwelijke kelner noemt men serveerster of kelnerin) is iemand die dranken en maaltijden serveert in een horecagelegenheid. Daarnaast verzorgt hij de mise-en-place en voert afsluitende werkzaamheden uit als opruimen en schoonmaken.
Meestal zijn vijf medewerkers op honderd gasten voldoende. Bij een diner heb je één à twee obers/serveersters nodig die een meergangendiner uitserveren per tien tot twaalf gasten. Bij een buffet heb je één medewerker nodig op 25 gasten.
Investeer dus in je zichtbaarheid op Google om meer mensen naar je zaak te lokken. Dat doe je door een gratis bedrijfsprofiel aan te maken via Google My Business. Google gebruikt alle informatie van dit bedrijfsprofiel om zoekresultaten aan potentiële gasten te tonen. Zoekt er iemand naar “Restaurant + jouw stad/dorp”?
Het woord café is dan ook het Franse woord voor koffie. Geleidelijk aan gingen ook kroegen waar men vooral bier dronk zich café noemen en ontstond een grote variëteit aan cafés. De bekendste soorten cafés zijn het bruine café, het grand café, het eetcafé en de cocktailbar.
Bij een bruin café denk je direct aan een authentiek café met een verhaal, zo'n traditionele, ouderwets ingerichte kroeg met schaarse verlichting en veel donkerbruin hout. Er hangt een intieme sfeer, een gevoel van huiselijke gezelligheid en geborgenheid.
In je eentje naar een restaurant: heerlijk of horror? Je denkt misschien het laatste, zoals veel mensen doen – maar het is toch echt een goed idee. Sta versteld van het wetenschappelijk bewijs dat alleen op stap gaan, van een parkbezoek tot dineren in je eentje, veel leuker en beter voor je is dan je denkt.
De bistro is een Russische term: 'Bystrò', wat 'snel' betekent. Het grappige is dat het concept door de Fransen eindelijk werd ingevoerd in 1815. Bistro's hebben redelijk standaard voedsel op het menu staan, waaronder: escargots, uiensoep, crème brûlée en steak tartare.
Een bar heeft vaker een moderner en strakker interieur dan een café of kroeg. Er zaten drie mannen stilletjes aan de bar te drinken. Ze noemen dit een bruin café, maar ik vind het meer een kroeg. Tegenover eetcafé De Eetage is nu café De Kroeg geopend.
Typisch bistro-voedsel: steak tartare, steak frites, boeuf Bourguignon, escargots, rillettes met brood, uiensoep en crème brulée.
volgorde van uitserveren
De regel is: van vrouw naar man en van oud naar jong. Probeer daarnaast ook de gerechten en dranken op volgorde van koud naar warm te serveren. Hierdoor voorkom je dat de warme gerechten of dranken afkoelen voordat de rest geserveerd is.
Plateau/dienblad lopen
Houd voor de beste stabiliteit het blad tussen borst- en schouderhoogte. Wanneer je nog niet zelfverzekerd met een dienblad loopt, is het prima om het dienblad licht te begeleiden met de duim en wijsvinger van de rechterhand. Zorg dat de zwaarste glazen in het midden van het dienblad staan.
Hoeveel koks heb je nodig? Deze vraag is lastig te beantwoorden. Je hebt te maken met het restaurantconcept, het menu, het aantal couverts en de drukte tijdens piekuren. Ook de complexiteit van de gerechten en kooktechnieken spelen hier een rol in.
Het werk in de horeca is erg divers: bedienen, lopen, tappen, serveren, spoelen, sjouwen, koken en schoonmaken. Er is zit vast wel iets bij wat bij jou past. Door het harde werken en de diversiteit veranderden jouw standaarden.
Een Medewerker Bediening in Nederland verdient gemiddeld € 2.095 bruto per maand. Salarissen variëren van € 1.785 (laag) tot € 2.410 (hoog). Op deze pagina vind je een gedetailleerd overzicht van de gemiddelde brutolonen per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en dienstverband.
Het verschil tussen beide ondernemingen is dat een restaurant vaak meer uitgaven heeft dan een café. Een café heeft een minder uitgebreide menu, waardoor er niet veel hoeft te worden ingekocht, terwijl een restaurant met een uitgebreide menu, veel meer moet inkopen.
Een bistro (ook wel geschreven als bistrot) is een eenvoudige eetgelegenheid, die het midden houdt tussen een restaurant en een café. Een bistro wordt ook wel petit restaurant genoemd.