Fusidinezuur-crème: deze crème smeer je drie keer per dag op de plekjes. Als de wondjes genezen zijn, smeer je nog een paar dagen door. Antibioticatabletten: als je kind ook ziek wordt door de krentenbaard of als de wondjes zich verder uitbreiden, krijgt je kind vaak tabletten voorgeschreven.
De crème heet fusidinezuur op de huid. Er zit een medicijn tegen bacteriën in. Smeer de crème 3 keer per dag op de plekken.
Fusidinezuur doodt bacteriën (antibioticum). Bij infecties van de huid, zoals krentenbaard, ontstoken eczeem (jeukende uitslag) en eikelontsteking.
Door je handen regelmatig met desinfecterende zeep te wassen, kun je verspreiding van krentenbaard tegengaan. Tip 3: gebruik een crème met een antibioticum (fusidinezuurcrème). Deze crème kan voorgeschreven worden door je huisarts om het herstelproces te versnellen.
De bacterie die krentenbaard veroorzaakt kan worden overgedragen door het vocht dat uit de blaasjes komt van iemand met krentenbaard. Het is daarom belangrijk om niet aan de blaasjes te krabben en om handen goed te blijven wassen.
Meestal kan het geen kwaad en geneest deze infectie vanzelf binnen 2 - 3 weken. Krentenbaard is erg besmettelijk voor andere kinderen in de omgeving. Probeer te voorkomen dat uw kind de plekjes aanraakt of eraan krabt.
Krentenbaard komt vaak voor bij kinderen die jonger zijn dan twaalf jaar. Het is heel besmettelijk, maar gelukkig niet gevaarlijk. Krentenbaard gaat binnen één tot drie weken vanzelf weer over, dan zie je er helemaal niets meer van.
Uw kind kan gewoon in bad gaan of onder de douche. Maak de plekken niet nat met een nat verband. Krentenbaard geneest er waarschijnlijk niet sneller door. Het kan zijn dat de ontsteking er erger door wordt.
Krabben aan krentenbaardplekken kan leiden tot besmetting via handen of bijvoorbeeld speelgoed. Krentenbaard is besmettelijk tot 2 dagen na het starten van een antibioticabehandeling en/of totdat de blaasjes zijn opgedroogd. Kans op besmetting kan verkleind worden door goede hand- en hoesthygiëne.
Laat het kind niet aan de plekken krabben, om herbesmetting te voorkomen. Gebruik voor het kind een eigen handdoek.Plak de blaasjes niet af met een pleister. Het zal tot broei leiden die de infectie zal vergroten.
Gebruik dit middel altijd precies zoals uw arts of apotheker u dat heeft verteld. Twijfelt u over het juiste gebruik? Neem dan contact op met uw arts of apotheker. De aanbevolen dosering is, zowel voor volwassenen als voor kinderen, driemaal per dag een kleine hoeveelheid Fucidin® op de aangedane huid smeren.
Fusidinezuur werkt binnen een paar dagen. Smeer de crème of zalf dun. Lees verder de uitleg op deze website. Raak de ontstoken plekken zo weinig mogelijk aan.
Meestal wordt eerst een antibioticum voor plaatselijk gebruik voorgeschreven, bijvoorbeeld in een crème of lotion. Wanneer dit onvoldoende helpt of het gaat om een ernstige huidinfectie wordt een antibioticum om in te nemen voorgeschreven. Voorbeelden zijn feneticilline, fenoxymethylpenicilline en flucloxacilline.
Krentenbaard gaat na één tot drie weken vanzelf over.
Als je denkt dat je (kind) krentenbaard heeft, overleg dan met de huisarts. Met een goede behandeling geneest krentenbaard snel. Dit kan een zalf zijn of tabletten die een dokter voorschrijft. 2 dagen na het begin van een behandeling met tabletten of zalf (door een arts voorgeschreven).
De kuur duurt maximaal veertien dagen en u dient de plekken driemaal per dag in te smeren met het antibioticum. De dokter kiest er soms ook voor om een zalf of crème met hydrocortison of mupirocine voor te schrijven, als zalven met tetracycline of fusidinezuur niet voldoende werken.
De huid is daar pijnlijk en kan jeuken. Wanneer er heel veel blaasjes zijn, voelen mensen zich vaak ook ziek. Ze hebben opgezette lymfeklieren en koorts.
Uw kind kan niet zwemmen met krentenbaard. Krentenbaard is een zeer besmettelijke infectie en daarnaast is er ook een grote kans op extra infecties door het week worden van de huid, waardoor het zich alleen maar uitbreid in plaats van geneest.
Impetigo kan steeds weer terugkeren bij een daarvoor gevoelige persoon, bijv. bij mensen met een atopisch eczeem. Ook patiënten met een verlaagde afweer kunnen steeds weer een impetigo krijgen. Algemene regels voor hygiëne dienen daarbij ten allen tijde te worden nageleefd.
Zo kun je jezelf op andere plekken op je lichaam besmetten. Het vocht kan ook op speelgoed of andere spullen terechtkomen, waardoor iemand anders besmet kan raken. Krentenbaard is niet meer besmettelijk als de blaasjes droog zijn of 2 dagen na het begin van de behandeling.
krentenbaard {de}
impetigo {znw.}
Penicilline-antibiotica worden pas voorgeschreven wanneer de infectie te uitgebreid is en een behandeling met een crème of zalf met antibiotica onvoldoende werkt en als het kind ook koorts heeft door de infectie. Voorbeelden zijn flucloxacilline of feneticilline. Macrolide-antibiotica doden veel soorten bacteriën.
Impetigo (officiële naam: impetigo vulgaris of impetigo contagiosa) is een oppervlakkige infectieziekte van de huid die vooral bij kinderen voorkomt. Een impetigo in het gezicht wordt ook wel 'krentenbaard' genoemd. Meestal kan het geen kwaad en geneest deze infectie vanzelf.
"Bij een slecht afweersysteem kan een wond een soort entree zijn", zegt Van Aalsburg. "Zeewater is niet per se slecht, maar of je voor de behandeling van een wondje naar zee moet: nee." Beter is het om gewoon te spoelen met kraanwater, eventueel met een beetje opgelost soda of keukenzout.
Hoe wordt krentenbaard overgedragen? Het vocht dat in de blaasjes zit is erg besmettelijk. Zodra deze druppeltjes ingeademd worden kan er een besmetting plaatsvinden. Door er aan te zitten komt de bacterie op de handen.