Waarvoor gebruik je het? Zoals de naam het al zegt : je gebruikt het om (warme) melk op te schuimen en dus het perfecte melklaagje op je cappuccino te verkrijgen. Maar je kunt er meer mee doen: een milkshake, lichte saus of schuimige soep behoren tot de mogelijkheden. Let wel op met te grote of harde stukken.
Een melkopschuimer is een elektrisch apparaat waarmee simpel een dik melkschuim wordt gemaakt. Er zijn veel verschillende manieren om melk op te schuimen. Bijvoorbeeld met de hand, via een melkreservoir of met een stoompijpje. Een elektrische melkopschuimer is de makkelijkste manier van melk opschuimen.
Als de Chocomel warm is kun je aan de slag met de melkopschuimer. Zorg er voor dat er geen belletjes in de Chocomel komen. Zo wordt 'ie het lekkerst.
Om thuis een cappuccino of lekkere latte te maken is het zaak om eerst wat melk op te schuimen. Verschillende melkmerken hebben daar handig op ingespeeld door speciale opschuimmelk op de markt te brengen.
Doe de melk (geadviseerd wordt vaak mager of volle (houdbare) melk - maar ik gebruik gewoon de halfvolle melk uit de koelkast, die we ook gewoon drinken) in de beker en klop met de staafmixer, totdat de hoeveelheid ongeveer 1,5 tot 2 keer zo groot is.
Volle, koude melk
Het maakt niet uit welke melk je gebruikt voor het opschuimen, maar volle melk geeft het mooiste resultaat en de beste smaak. Ook is volle melk het meest geschikt voor latte art (figuurtjes in de cappuccino). Het beste gebruik je melk direct uit de koelkast, zo'n 4°C.
Lekker melkschuim voor je cappuccino of latte macchiato? Dat maak je door koude, verse en volle melk met de hand op te schuimen. Volle melk smaakt lekker romig (het slagroom effect) en de vetten in de melk zorgen ervoor dat het schuim niet snel inzakt.
De nieuwe aflevering van het NPO-programma laat zien dat opschuimmelk bijna 4 procent vet en ruim 3,5 procent eiwit bevat. Soms wordt er ook suiker toegevoegd aan deze melk. Dit zorgt voor een zoetere smaak, maar dit heeft volgens het programma geen invloed op de kwaliteit van het schuim.
Superzoete melk of melk met een duidelijke bijsmaak zou dit bijvoorbeeld verpesten. Veel barista's gebruiken volle melk, lekker vers, geen bijsmaak en dus perfect voor een dikke schuimlaag.
De melk schuimt op eiwitten en niet op vetten. Magere melk schuimt daarom beter op dan halfvolle of volle melk. Maar het feit dat het beter schuimt, betekent niet dat de kwaliteit van het schuim ook beter is. Goed schuim bestaat namelijk uit hele kleine luchtbelletjes.
Met een melkopschuimer kun je zowel koude als warme melk gebruik voor opgeschuimde melk. Het proces is eenvoudig. Je giet melk in de melkopschuimer, drukt op de knop, wacht 90 seconden en voila, je melk is klaar. Misschien zul je denken dat je voor een melkopschuimer een vermogen moet uitgeven.
CHOCOMEL OPWARMEN IN DE MAGNETRON
Giet 200 ml Chocomel in een kan, zet de magnetron op 900 Watt en de timer op anderhalve minuut. Klinkt misschien niet lang, totdat je op jouw warme Chocomel moet wachten. Haal na de verlossende PING de kan uit de magnetron. Roer even door de Chocomel en giet deze in een mok.
Verwarm de melk in een microgolfoven.
De makkelijkste manier om melk te verwarmen is in de microgolfoven, maar je moet het goed in de gaten houden. 250 ml melk zou na 45 seconden op kamertemperatuur moeten zijn en binnen tweeëneenhalve minuut zou het moeten koken. Roer elke 15 seconden zodat de melk niet overkookt.
Hoe bereid je een goede cappuccino? Een cappuccino bestaat uit een derde deel espresso, een derde deel warme melk en een derde deel melkschuim. Ga je uit van een 30 ml espresso, dan gebruik je dus ook 30 ml warme melk en een gelijkwaardige hoeveelheid melkschuim. Het maken van een cappuccino begint met een espresso.
In magere of halfvolle melk zitten meer eiwitten, waardoor de melk goed opschuimt. Maar de luchtbellen zijn bij deze melk ook groter dan bij volle melk. En groter is in dit geval niet per se beter. Want je wilt namelijk een zachte romige smaak.
Waar je op moet letten is de temperatuur. Tot 60 °C gebeurt er eigenlijk weinig. Tussen de 60 en 70 °C moet je de lucht erin zien te krijgen. Bij deze temperatuur zijn de eiwitten zodanig ontvouwd dat ze de lucht het best kunnen stabiliseren: kloppen dus!
Oorzaak. Wanneer het apparaat niet ontkalkt is, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer er geen koude halfvolle melk gebruikt wordt, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer de melkkan en de uitlaat verstopt zitten, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn.
De beste melk voor cappuccino is volle melk. Doordat de smaak van volle melk veel beter is dan van magere melk bij het opschuimen.
Een cappuccino met havermelk, “havercappu”, is momenteel populairder dan ooit. Deze melksoort bevat veel koolhydraten en vezels, die zorgen voor een goede darmwerking. Havermelk heeft een zoete, romige smaak en schuimt goed door de hoeveelheid aan eiwitten.
Liever een cappuccino of koffie verkeerd? Zoals de laatste naam al zegt, zijn deze varianten minder gezond (meestal door volle melk). Het beste is om hiervan maximaal 2 kopjes per dag te drinken.
Als je regelmatig cappuccino's drinkt, krijg je dus relatief veel vet binnen - of in ieder geval meer vet dan je binnen zou krijgen als je een zwarte koffie zou drinken. Gemiddeld genomen bevat een kopje cappuccino 6.3 gram vet. Dit is maar liefst 10 procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vet.
1 latte macchiato per dag = 900 calorieen per week
Stel je voor: je drinkt één latte macchiato per dag x 365 dagen = 45568 calorieen. Als je 7000 calorieen meer binnenkrijgt dan je verbrandt kom je ongeveer een kilo aan.
Welke melk is gezonder, houdbare melk of verse melk? Eigenlijk is er nauwelijks verschil tussen houdbare en verse melk. Melk bevat eiwitten, vitamines en mineralen. Het verschil in voedingsstoffen tussen houdbare melk en verse melk is bij de verhitting maar heel klein.
Warm eerst je melk op
Dit kan in de magnetron of in een steelpannetje. Laat deze niet koken; hierdoor verliest de melk zijn volle, zoete smaak! "Schuimt zeer snel op, minder dan 30 seconden, ook met koude melk! Zeer compact gemakkelijk op te bergen.
Caffè latte
Maar de caffè latte bevat meer melk en minder melkschuim dan een cappuccino. Een caffè latte wordt gemaakt met een shot espresso. Dit vult 1/3 van het kopje. De rest van je kopje wordt gevuld met gestoomde melk een kleinere laag geschuimde melk bovenop.