Citroen doodt bacteriën en is een goed ontsmettingsmiddel: het citroenzuur reinigt grondig je oppervlakken.
Oven schoonmaken citroen
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd 2 verse citroenen in schijfjes en leg ze in een ovenbestendig schaaltje. Zet het schaaltje voor 10 minuten in de voorverwarmde oven. Na deze 10 minuten is het sap van de citroen verdampt en is het vet aan de binnenwanden van de oven losgeweekt.
Citroen als ontvetter. Naast dat citroen blekend werkt, is citroen ook een fantastische ontvetter. Je zou het bijvoorbeeld kunnen gebruiken om vetvlekken uit kleding te verwijderen, maar het werkt ook perfect om vette pannen schoon te maken.
Verwarm de oven tot 200 graden Celsius en plaats een hittebestendig bakje met heet water en schoonmaakazijn. Schakel het ovenprogramma uit en sluit de ovendeur. Als je na een paar uur de ovendeur weer opent, dan kan je de aangekoekte etensresten gemakkelijk verwijderen met een stukje keukenpapier.
Gebruik voor het schoonmaken van de koelkast een sopje van afwasmiddel of milde allesreiniger of een eetlepel soda op 5 liter water. Vergeet niet om ook de deur, rekken, laden en het deurrubber te poetsen. Poets na met schoon water en maak alles droog met een schone theedoek.
Wat altijd werkt is azijn! Schoonmaakazijn bevat 8 % azijnzuur en verwijdert vet als de beste. Bovendien is het erg goedkoop en veel milieuvriendelijker dan allesreinigers.
Van de citroen kun je zowel het vruchtvlees, sap als de schil gebruiken. Boen de schil voor gebruik goed schoon onder stromend water. Rasp alleen het dunne buitenste gele schilletje van de citroen, want het onderliggende witte deel van de schil is bitter.
Een natuurlijke ontvetter is een (schoonmaak)middel op natuurlijke basis, waarmee je vet kunt verwijderen. Natuurlijke ontvetters kunnen gebruikt worden om kleding schoon te maken of huishoudelijke apparaten zoals een oven of waterkoker. Azijn is een natuurlijke ontvetter, net als ossengalzeep.
De beste manier is om de oven te verwarmen op 200 graden. Zet daarna de oven helemaal uit en plaats een hittebestendig oven bakje met heet schoon water en een flinke scheut schoonmaakazijn in de oven. Houdt de ovendeur daarna goed gesloten en laat de azijn het werk doen !
Verwarm de oven voor op 200 graden. Hierna plaats je een ovenbestendig bakje met heet water en een scheut schoonmaakazijn in de oven. Doe de ovendeur dicht en laat dit een nachtje staan. De volgende ochtend poets je de aangekoekte resten zonder moeite weg met een vochtige doek of keukenpapier.
De ovenruit schoonmaken kun je met soda en groene zeep doen. Meng een eetlepel soda met twee eetlepels vloeibare groene zeep en breng dit papje aan op de ovenruit. Laat het een half uur inwerken en poets daarna schoon met een doek of spons.
Citroenwater schijnt te helpen tegen een opgeblazen buik, voorkomt verstopping en versterkt je immuunsysteem. Maar let wel op als je te veel maagzuur hebt. Citroenwater kan ook juist zorgen voor oprispingen. Bloeddruk: de flavonoïden in citroen hebben naar alle waarschijnlijkheid een bloeddrukverlagend effect.
In citroenen zitten veel citraten; meer dan in andere citrusvruchten. Uit een recent onderzoek blijkt dat citraten helpen om de vorming van een niersteen tegen te gaan. Limonadetherapie – het drinken van twee liter water per dag met citroensap – helpt tegen nierstenen.
Vermindert ontstekingen
Citroenen hebben anti-inflammatoire eigenschappen. Ze helpen ook de zuurtegraad te neutraliseren. Dat is de belangrijkste oorzaak van weefselontsteking.
Citroenen en citroenschil zijn rijk beide rijk aan vitamine C (een antioxidant), vezels en verschillende gunstige plantenstoffen. Deze voedingsstoffen maken dat citroenen veel gezondheidsvoordelen hebben. Citroenen kunnen onder andere gunstig zijn voor het hart, het lichaamsgewichtgewicht en de spijsvertering.
Voor citroenrasp kun je het beste biologische citroenen gebruiken, deze hebben geen waslaagje aan de buitenkant. Kun je die niet vinden, gebruik dan gewone citroenen en was die geruime tijd onder warm water. Natuurlijk was je de biologische citroenen ook voor gebruik.
Wat moet je doen? Gooi simpelweg circa 1 glas citroensap bij je normale wasmiddel in de wasmachine en was de witte was zoals je normaal ook zou doen. Je kunt ook een grote emmer vullen met warm water en een half glas citroensap. Laat hierin je was een nachtje weken en het is weer stralend wit.
Een schone slaapkamer ziet er aantrekkelijker uit en is bovendien beter voor je gezondheid. Je slaapkamer schoonmaken kun je dus het beste elke week doen. 2 á 3 keer per jaar doe je een grote schoonmaak. Een slaapkamer schoonmaken bestaat uit opruimen, bed verschonen, afstoffen en stofzuigen.
Wekelijks moet je je keuken schoonmaken. Hierbij gaat het niet om het grondig reinigen van elk kastje of apparaat, maar om het netjes en fris houden van ruimte waar je je eten bereidt. Maak met een sopje het aanrecht, fornuis, de wasbak en wandtegeltjes schoon.
Tegels ontvetten. Keramische tegels kan je ontvetten met ammoniak, soda, en (schoonmaak)azijn. Tegels van natuursteen die kalkhoudend zijn zoals graniet en marmer ontvet je met ammoniak. Gebruik geen afwasmiddel of allesreiniger, deze laten een vette film achter op de tegels.
Maar hoe vaak maak je de badkamer nou écht goed schoon? De gouden regel is één keer in de week. Het schoonmaken van het douchegordijn, de voegen en de douchekop kan gerust één keer per maand of kwartaal.
Het enige wat je hoeft te doen is een spons in je koelkast leggen! Leg een aantal sponsjes op de bodem van het koelvak en je zult direct merken dat je groenten en fruit veel langer vers blijven! Verwissel de sponsjes ongeveer één keer in de twee weken. Of knijp ze goed uit voordat je ze weer terug legt.
Dit doe je idealiter iedere twee á drie maanden. Haal dan de stekker uit het stopcontact, leeg de vriezer en ontdooi hem. Haal de lades of planken eruit en was deze met afwasmiddel in de gootsteen. De binnenkant van de vriezer kun je schoonmaken met een mixje van gelijke delen azijn en water.