Kelders zijn bijzonder geschikt voor het opslaan van voedselvoorraden in blik, fles of pot. Zolang het er droog is, is het ook een prima plek om aardappels en andere houdbare verse etenswaren te bewaren. Maar eigenlijk is het af te raden om een depot of archief in een kelder in te richten.
Bewaar in je kelder alleen spullen die tegen vocht kunnen. Papier, kleding of elektrische apparaten zijn bijvoorbeeld geen goed idee. En bewaar geen spullen op de grond. Maar zet ze hoog en droog in bijvoorbeeld een stellingkast of op een vlonder.
Een kelder is toch wel altijd wat vochtiger dan de rest van het huis, en vocht en papier gaan niet goed samen. Voor de rest, zet er dingen die wel tegen wat nattigheid kunnen, afgesloten kuisproducten, emmers, borstels, bezems. Gereedschap op een hoge schap zodat de kans klein is dat het water zo hoog komt.
Vóór de koeling was een ondergrondse wortelkelder een essentiële manier om wortels, rapen, bieten, pastinaken, aardappelen en andere wortelgroenten op te slaan. Tegenwoordig zijn wortelkelders terug om te voorkomen dat voedsel bevriest in de winter en om voedsel koel te houden in de zomer om bederf te voorkomen.
Als de temperatuur te hoog is, kan de wijn snel verouderen en bederven. Als de temperatuur te laag is, kan de wijn bevriezen en kunnen de kurken uitdrogen en krimpen, waardoor er lucht in de fles komt en de wijn oxideert. Een vochtigheidsgraad tussen 60% en 80% is ideaal voor het bewaren van wijn.
Slecht bewaarde wijnen behouden mogelijk niet hun oorspronkelijke frisheid en zullen zich waarschijnlijk sneller en minder voorspelbaar ontwikkelen dan flessen die een constant, gestaag rijpingsproces hebben ondergaan in een temperatuurgecontroleerde kelder of wijnkast. Wijn is bijzonder kwetsbaar voor temperatuurschommelingen.
De kelder. De temperatuur in een kelder, als je er geen verwarming gebruikt, is tussen de 10 en 18 graden. In de zomer is het er logischerwijs warmer dan in de winter. In de meeste gevallen heb je in de kelder geen verwarming nodig, maar kan het wel verstandig zijn om goed te ventileren.
Planten met blote wortels kan je zo nog 14 dagen bewaren mits je ervoor zorgt dat de wortels niet uitdrogen, dus een beetje water geven indien nodig.
Wortelen met loof bewaar je in de groentelade in de koelkast.Wortelen zonder loof kan je ook in een droge en koele berging bewaren. Tip: gooi het loof niet weg. Je kan het gebruiken om soep van te maken.
Met de komst van de koelkast en vriezer werd een kelderruimte steeds vaker overbodig. Daarbij zorgden kelders met niet goed geïmpregneerde muren vaak voor ongewenste vochtproblemen op de bovengelegen verdieping. Nieuwbouw zonder complete kelderverdieping is natuurlijk een stuk goedkoper.
Het onder kelderen van een huis of het ondergronds bouwen geeft niet alleen maar extra ruimte het zal ook een meerwaarde geven bij het eventuele verkopen van uw woning.
In de meeste gevallen wordt de kelder gebruikt als een ruimte voor de verwarmingsketel, andere verwarmingsonderdelen, de zekeringskast en dergelijke. Anderzijds kunnen kelders ook worden gebruikt als extra kamer, wat het geval is in heel wat huizen.
In het ideale geval bewaar je wijn op een koele, liefst donkere plek. Een kelder of wijnkoelkast is hier de perfecte plek voor, heb je geen kelder of wijnkoelkast dan is een koele gangkast, kruipruimte of zolder ook prima. Vermijd in ieder geval grote temperatuurschommelingen.
Een kelder óf een souterrain moet bouwkundig geschikt zijn als woonoppervlakte. Er moet goede ventilatie zijn, verwarming en voldoende afwerking om dat als aangename woonruimte te gebruiken.
Een kelder is een efficiënte manier om de bruikbare ruimte van je woning te vergroten. Zeker met de kleinere en duurdere bouwgronden van tegenwoordig. Een kelder kan dienst doen als bergruimte, garage, speelruimte, berg- of fitnessruimte.
Je kunt knolselderij ongeveer 3 weken op een koele (12-15°C), donkere en droge plaats bewaren. Een aangesneden knolselderij bewaar je tot maximaal 1 week in vershoudfolie in de koelkast. Je kunt rauwe knolselderij ook invriezen na ca. 2-4 minuten blancheren.
Buiten de koelkast kan je prei tot 2 maanden bewaren. Bewaar de bussels dan ongewassen op een koele, vochtige plaats. Begraaf de preistengels dicht bij elkaar in een bak grond.Dan is de houdbaarheid maximaal, tot wel 2 maanden.
Je kunt de winterwortel het beste op een koele (12-15°C) plaats bewaren. Daar is hij tot wel een paar weken houdbaar. Bewaar hem alleen niet in de koelkast, want dan is hij vaak nog maar 7 dagen goed. De winterwortel kun je wel invriezen na 2-4 minuten blancheren.
Zonder loof kun je wortel in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen wortel die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de wortel dan wel vooraf 2 minuten. In een goed gesloten zakje is de wortel dan tot 12 maanden houdbaar bij minimaal -18°C.
Dit kan door een greppel te graven, waarin bomen en struiken direct naast elkaar neergezet worden. Daarna wordt de greppel weer dichtgegooid en de wortels bedekt, met losse grond en niet te veel kluiten. Dit noemt men “inkuilen”. Het beste is om ze zo snel mogelijk op de definitieve plek te planten.
Je kunt waspeen na aankoop 3-5 dagen in de koelkast bewaren.
De kelder lekker koel.
Wordt een warme buitenlucht natuurlijk of mechanisch de kelder of kruipruimte in gebracht zal condens ontstaan. De warme lucht koelt af en de relatieve luchtvochtigheid zal fors stijgen. De lucht met de hogere relatieve luchtvochtigheid zal gaan condenseren op koude fundaties of kelderwanden.
In ruimtes waar veel vocht aanwezig is, is een grotere kans op de aanwezigheid van rioolvliegjes, muizen, ratten, zilvervisjes en spinnen. Dit ongedierte zorgt voor een onfrisse aanblik, maar kan ook grotere gevolgen hebben. Ze verspreiden ziektekiemen, kunnen aan meubilair eten en je zelfs wakker houden uit je slaap.
In de winter kan het stevig vriezen en dat is niet zonder gevaar voor je kelder. Er lopen verschillende leidingen door de kelder die kunnen bevriezen. Het water in de leidingen vormt dan ijs en zet uit waardoor de leidingen springen.
Over het algemeen kun je een witte wijn met een schroefdop maximaal 2-3 jaar ongeopend bewaren, afhankelijk van het type wijn en de omstandigheden waar je ze in bewaart. Het beste voor je wijnen is om de omstandigheden waar ze in liggen, optimaal in te stellen.