Je kunt patentbloem gebruiken voor recepten waar enkel 'bloem' of 'tarwebloem' wordt vermeld. Andersom kan je tarwebloem gebruiken in plaats van patentbloem, maar houd er rekening mee dat je baksel misschien wat minder luchtig wordt door een lagere hoeveelheid gluten.
Patentbloem is vrijwel altijd uitwisselbaar met tarwebloem. Als een recept tarwebloem voorschrijft kan je zonder probleem dit vervangen door patentbloem. Het bakresultaat zal doorgaans zelfs iets beter worden.
Het meeste bekende is tarwebloem, dit is gemalen en gezeefd tarwemeel. Patentbloem noemt men ook wel Amerikaanse bloem. Deze bloem is nog fijner van structuur. Patentbloem bevat meer gluten dan tarwebloem en is dus meer geschikt voor het bakken van brood.
Je kunt normale bloem goed vervangen door amandelmeel. Bijvoorbeeld omdat je glutenvrij moet eten, of omdat je het leuk vindt om een beetje te experimenteren met smaak en structuur. Houd er rekening mee dat bloem zorgt voor luchtigheid en dat amandelmeel een wat steviger en compacter eindresultaat geeft.
Meel is de basis voor bloem. Om bloem te maken worden de zemelen en kiemen eruit gezeefd en er ontstaat een wit bloem. Bloem is dus gezeefd meel. Omdat de kiemen en zemelen de meeste voedingsstoffen bevatten, is bloem een stuk minder voedzaam dan meel.
Patentbloem is fijner gemalen dan tarwebloem en heeft een vrij hoog glutengehalte, daardoor is het geschikt voor het bakken van (luchtig) brood. Zelfrijzend bakmeel is een combinatie van bloem, bakpoeder en soms een snufje zout. Zelfrijzend bakmeel is geschikt voor het maken van scones, koekjes, muffins, en dergelijke.
Zelfrijzend bakmeel is eigenlijks niks meer en niks minder dan patentbloem met bakpoeder en soms een snuf zout.
Patentbloem. Patentbloem is fijn gemalen tarwebloem, deze structuur is dus nog fijner en zachter. Het bevat wel meer gluten dan tarwebloem. Je eindresultaat wordt hiermee dus luchtiger en fijner van structuur.
Hierbij geldt dat je bloem het beste kunt gebruiken als je het gerecht gedurende langere tijd verwarmt. Wil je juist snel een gerecht binden? Dan kun je arrowroot of tapioca gebruiken. Deze bindmiddelen kun je kopen bij de meeste natuurvoedingswinkels en binden bij een lagere temperatuur dan Maizena.
Voor patisserierecepten is patisseriebloem het best omdat die iets fijner is, maar als je dat niet hebt, is gewone bloem ook bruikbaar. Patentbloem is gemaakt van het binnenste van het meellichaam van tarwe, maar fijner gemalen en gezeefd dan tarwebloem, ook vervangbaar door gewone bloem.
Amandelmeel is gezonder, het is glutenvrij en bevat een stuk minder koolhydraten dan gewone bloem. In vergelijking tot bloem bevat amandelmeel slechts 10 gram koolhydraten, tegenover 65 tot 75 gram in tarwemeel.
Je kan gewone bloem gram voor gram vervangen door havermeel. Let er wel op dat havermeel graag vocht opzuigt, dus dat je wel stevig moet blijven roeren als je het ergens door mengt.
Patentbloem kopen doe je het voodeligst bij DeMolenwinkel.nl Patenbloem is verkrijgbaar in 5kg verpakking en in grootverpakking van 25kg.
Zelfrijzend bakmeel is eigenlijk niks anders dan bloem (dus geen meel) met bakpoeder, in een vaste verhouding. Het bestaat uit 500 gram bloem met 15 gram bakpoeder. Nu je dit weet kun je het dus ook heel makkelijk zelf maken: meng 500 gram bloem met 1 zakje (15 gram) bakpoeder en klaar is Kees.
Andersom kun je bloem niet zomaar vervangen door zelfrijzend bakmeel. Dat komt door de rijzende werking die het zelfrijzende bakmeel heeft. Als er in een recept staat dat er naast bloem ook bakpoeder nodig is, kun je het meestal wel vervangen voor zelfrijzend bakmeel.
Je kunt zelfrijzend bakmeel in een recept vervangen door gewone bloem en hier wat bakpoeder aan toevoegen. Dit is ongeveer 30 gram bakpoeder op een kilo bloem. Andersom wordt wat moeilijker, aangezien je niet in elk recept bakpoeder nodig hebt of zelfs wilt.
Het rijsmiddel bakpoeder gebruik je in zoete baksels, van cakes tot koekjes. Het heeft geen ander ingrediënt nodig om te werken, alles wat nodig is zit al in het bakpoeder zelf. Bakpoeder is niet geschikt voor brood.
Italiaanse bloem speciaal voor pizzadeeg heeft vaak een fijnere maling dan gewone bloemsoorten en daarmee zou je dus een betere pizzakorst krijgen. Veel supermarkten verkopen daarom inmiddels type 00 bloem voor pizza. Dat type bloem heeft een hele fijne structuur en is daarom ideaal voor het bakken van pizza.
Als er in het recept ook bakpoeder nodig is, is het meestal wel mogelijk. Dan kun je aanhouden dat zelfrijzend bakmeel voor 3% uit bakpoeder bestaat. Dus als je 200 gram bloem nodig hebt met 10 gram bakpoeder kun je aanhouden dat je dit kunt vervangen met zelfrijzend bakmeel en 4 gram bakpoeder.
Dat zijn veel vragen in één keer! Het verschil tussen zelfrijzende bloem en gewone bloem is dat er bij zelfrijzende bloem bakpoeder is toegevoegd, wat er voor zal zorgen dat gebak, brood of patisserie beter zal rijzen en dus luchtiger wordt.
Daarom zijn de schappen leeg
“Je moet daarvoor naar de bron kijken. Het meeste meel en bloem komt namelijk uit Polen. En in deze tijd is het nu erg lastig om te leveren aan het buitenland door de restricties aan de grens. Ook hebben de Polen zelf het meel nu nodig, zij willen ook graag bakken.
Boekweit is geheel glutenvrij en is een goede vervanger voor tarwemeel, en/of -bloem. Boekweitmeel is erg geschikt voor het maken van pannenkoeken, poffertjes of wraps. Doordat het geen gluten bevat is het niet geschikt voor brood. De korrels kun je gebruiken in een salade of je maakt er een lekkere granola mee.
Qua voeding zijn amandelbloem en -meel in principe identiek. Het grootste verschil zit 'm in de volume en massa. Aangezien amandelbloem fijner wordt gemalen, kan het bijdragen aan een dichtere textuur dan waneer amandelmeel wordt gebruikt. Meel is een stuk steviger.