Cellulitis, huidklachten, candida-infecties, hoofdpijnen, stramme spieren en gewrichten zijn typische kenmerken van verzuring. Maar ook vermoeidheid (vooral ochtendmoeheid), een vieze adem, een onaangename zweetlucht en onverklaarbaar vocht vasthouden of gewichtstoename kunnen veroorzaakt worden door verzuring.
Dan kan een supplement met calcium en magnesium uitkomst bieden. Supplementen met zink kunnen eveneens bijdragen aan een normale zuur-base balans. U hoeft dus niet meteen bang te worden voor verzuring als u wel eens eieren, vlees of vis eet.
Het dagelijks drinken van alkalisch water en het eten van voedsel met een lage zuurgraad kunnen helpen bij het ontzuringsproces. Ook het vermijden van stress, voldoende slaap en regelmatige lichaamsbeweging zijn belangrijke factoren voor het behoud van een goede gezondheid en het verminderen van verzuring.
Verzuring door voeding
Zuurvormende levensmiddelen moet je zoveel mogelijk vermijden, omdat zij afvalstoffen vormen die zuur zijn. Voedingsmiddelen zoals, zuivel, eieren, eiwitrijk voedsel (met name vlees), granen (zoals tarwe), geraffineerde suiker, chocolade en noten zullen in het lichaam zuur produceren.
De meeste versies van het alkalische dieet suggereren om bewerkte voedingsmiddelen en toegevoegde suikers te schrappen en meer groenten, fruit en wat bonen en peulvruchten te eten. Sommigen kiezen er ook voor om minder dierlijke eiwitten te eten en alcohol te vermijden.
Conclusie: Magnesium als natuurlijke ontzurende factor
Samenvattend kunnen we zeggen dat magnesium inderdaad een ontzurend effect heeft. Dit mineraal speelt een cruciale rol in het behouden van de zuur-base balans en helpt overtollige zuren in het lichaam te neutraliseren.
Yoghurt is een zuur melkproduct. Dit komt doordat bacteriën melksuikers uit melk omzetten in melkzuur. Magere en halfvolle yoghurt staat in de Schijf van Vijf. Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en andere melkproducten.
Alka® Tabs Magnesium biedt een unieke dubbele werking. Met de maagzuur resistente tabletten vult u uw magnesiumdepots weer aan, terwijl u tegelijkertijd 1 van de hoofdoorzaken van een magensium tekort, namelijk verzuring, tegengaat door actief te ontzuren.
Verzuring ontstaat door verontreiniging van de lucht met de stoffen zwaveldioxide, ammoniak en stikstofoxiden. Deze stoffen kunnen leiden tot verzuring van bodem en water en kunnen planten en materialen aantasten. Landbouw, verkeer en de industrie zijn de belangrijkste bronnen van verzurende stoffen.
Een mogelijke remedie hiervoor zou de regelmatige consumptie van alkaliserende voedingsmiddelen kunnen zijn, rijk aan kalium, calcium en magnesium, zoals fruit, groenten, volle granen, peulvruchten en noten . Deze voedingsmiddelen kenmerken de MD [96,97] en zijn potentieel nuttig bij de behandeling van metabole acidose.
Oefening: Ga regelmatig zweten . Dit helpt ook om af te vallen en de zuurgraad onder controle te houden. Zoek balans: Stress is ook een belangrijke oorzaak van zuur, dus kijk naar geestverruimende oefeningen zoals meditatie, yoga, diep ademhalen en lange wandelingen.
Verzurende voedingsmiddelen
Voedingsmiddelen die je zuur maken zijn onder andere dierlijke eiwitten, suikers, koffie, alcohol, frisdrank, verzadigde vetten en dergelijke. Maar ook diverse granen en notensoorten verzuren het lichaam.
Bij artrose is namelijk sprake van verzuring van het lichaam en gewrichten. Dit betekent dat het lichaam de overtollige stroom aan afvalzuren in het bloed niet afdoende kan uitscheiden. Naarmate men ouder wordt blijven steeds meer zuurresten achter in het lichaam.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
Om gezond te blijven, zou de gemiddelde volwassen man 350 milligram (mg) magnesium per dag moeten binnenkrijgen. Voor de gemiddelde volwassen vrouw is dat 300 mg. Deze aanbeveling zou onder normale omstandigheden voor 97-98% van de volwassen mensen voldoende moeten zijn.
Bèta-alanine is een bewezen effectief supplement om de verzuring uit te stellen en zodoende korte maximale prestaties die gepaard gaan met verzuring, prestaties 'in het rood dus', te verbeteren.
'Te veel magnesium slikken kan leiden tot diarree en andere darmklachten, waardoor je juist allerlei voedingsstoffen minder goed opneemt. Maar die klachten treden pas op bij hoge inname. Extra magnesium slikken kan dus niet snel kwaad, maar wees wel voorzichtig met de hoeveelheid.
De belangrijkste aanpak voor de behandeling van metabole acidose is via uw dieet. Het verhogen van de hoeveelheid fruit, groenten en plantaardige eiwitten die u elke dag eet, helpt de hoeveelheid zuur in uw lichaam te verlagen . Dit komt doordat fruit en groenten alkali produceren (ook bekend als base, het tegenovergestelde van zuur).
Voldoende water drinken is cruciaal voor het handhaven van een gezonde zuur-base balans. Water helpt niet alleen bij het afvoeren van zuren uit je lichaam, maar ondersteund tevens je algehele hydratatie. Kies voor een dieet dat rijk is aan alkalische voedingsmiddelen, zoals verse groene bladgroenten en fruit.
Hoe weet ik of ik te zuur ben? De ideale pH van het menselijk lichaam zou tussen de 7,35 en 7,45 moeten liggen. De eerste tekenen van te zuur zijn over het algemeen niet-fysiek, zoals je zonder reden moe of ongemakkelijk voelen of depressief zijn . Maar symptomen als diarree komen ook vaak voor.
Dierlijke eiwitten (vlees) Bewerkte granen, zoals brood, ontbijtgranen en muesli. Dierlijke eiwitten; brood en ontbijtgranen leveren methionine, homocysteine en cysteine die worden omgezet in sulfaat; een niet te verwerken zuur. Deze bronnen leveren een groot deel van de dagelijkse toevoer van zuren.
De belangrijkste verzurende voeding is: vlees, eieren, vis, suikerrijk voedsel, snacks en koekjes, koffie, zwarte thee, granen, alcohol, tafelzout, gepasteuriseerde melk en kaas, en ook sommige vetten en chocolade…