Wat kun je doen tegen Jeugdzorg?

Het Landelijk Meldpunt Zorg is onderdeel van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.U kunt hier klachten en misstanden in de jeugdzorg melden. Het meldpunt geeft informatie en advies. Meer informatie: Landelijk Meldpunt Zorg - klacht over jeugdhulp.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op regelhulp.nl

Kun je jeugdzorg weigeren?

Wilt u geen hulp? Dan kan de gemeente het gesprek met u aangaan, of een gecertificeerde instelling of de Raad voor de kinderbescherming betrekken. Beide kunt u weigeren. Bij ernstige problemen thuis kan de rechter gedwongen zorg opleggen (jeugdbescherming).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op regelhulp.nl

Kan je aangifte doen tegen jeugdzorg?

Heeft u een klacht over jeugdzorg of over een jeugdhulpaanbieder? Bijvoorbeeld omdat u het niet eens bent met beslissingen over u? Stuur dan uw klacht naar de klachtencommissie van de jeugdhulpinstelling.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoe kom je af van jeugdzorg?

Het verzoek tot opheffing van de ondertoezichtstelling kan worden gedaan door Bureau Jeugdzorg, door de met het gezag belaste ouder en door een minderjarige die twaalf jaar of ouder is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wetrecht.nl

Wat moet je doen als jeugdzorg faalt?

Je kunt ook contact opnemen met het Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg (AKJ). Dit is een onafhankelijke landelijke organisatie waar vertrouwenspersonen werken. Zij kunnen je advies geven en in sommige gevallen ook samen met jou op gesprek gaan met instantie waar je een klacht over hebt. Soms lost een gesprek niets op.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kinderombudsman.nl

Wat kan gemeente doen tegen eenzaamheid bij ouderen? Meer geld naar jeugdzorg?

19 gerelateerde vragen gevonden

Is jeugdzorg verplicht?

Gemeenten hebben een jeugdhulpplicht. Dit staat in de Jeugdwet. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de toegang tot jeugdhulp én voor de toekenning daarvan aan jeugdigen en hun ouders. Van opvoedondersteuning tot jeugd-GGZ.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op stimulansz.nl

Wie controleert jeugdzorg?

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) houden toezicht op de zorg. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) controleert zorgondernemingen op grond van de Mededingingswet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Kan de jeugdzorg je kind afnemen?

Wanneer mogen ze je kind afpakken? Een kind wordt pas weggehaald door Jeugdzorg, als de kinderrechter daartoe beslist heeft. Er bestaat een Richtlijn Uithuisplaatsing die gaat over kinderen of jongeren die gedwongen of vrijwillig uit huis worden geplaatst.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op 113.nl

Kan jeugdzorg kind uit huis plaatsen?

Vrijwillige uithuisplaatsing

Als het niet goed gaat thuis, kunt u hulp krijgen om een uithuisplaatsing te voorkomen. Kijk bij het Nederlands Jeugdinstituut welke hulp mogelijk is. Een kind wordt alleen uit huis geplaatst als er geen andere oplossingen zijn voor de problemen thuis.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op regelhulp.nl

Kan jeugdzorg zomaar je kind uit huis plaatsen?

Een kind uit huis plaatsen, mag dat zomaar? Soms ontstaat er plotseling een crisissituatie waarbij jullie kind niet veilig is. De rechter geeft dan een crisismachtiging af. Met deze machtiging hoeft jeugdzorg officieel geen toestemming te vragen aan de ouders om een kind uit huis te plaatsen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ouderpeil.nl

Wat gebeurt er na een melding bij jeugdzorg?

Zij geven advies en ondersteuning bij huiselijk geweld en kindermishandeling.En doen onderzoek bij vermoedens van Huiselijk Geweld en kinder- en ouderenmishandeling. Iedereen die zich zorgen maakt over de veiligheid van een kind, kan dat melden bij Veilig Thuis.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op balansdigitaal.nl

Wat gebeurt er als er aangifte tegen je is?

Na de aangifte start de politie een onderzoek. In de aangifte staat zoveel mogelijk over de mishandeling vermeld. Alles wat de politie tijdens zo'n onderzoek doet, bijvoorbeeld een buurtonderzoek, komt op papier.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vraaghetdepolitie.nl

Wat gebeurd er als je aangifte doet?

Na uw aangifte gaan we onderzoek doen. We laten u weten hoe het gaat met het onderzoek. Soms doen we dat persoonlijk. In andere gevallen sturen wij u een brief of kunt u het zelf opzoeken op uw persoonlijke pagina op politie.nl.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Waar kan ik een klacht indienen tegen jeugdzorg?

Volwassenen en kinderen kunnen met vragen of klachten naar een vertrouwenspersoon. Een vertrouwenspersoon kan meegaan naar gesprekken met de gemeente of een hulpverlener. Ook helpt de vertrouwenspersoon u met het indienen van een klacht bij een klachtencommissie of bij het bezwaar maken bij de gemeente.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Waar kijkt jeugdzorg naar?

Je hulpverlener legt uit welke hulpmogelijkheden er zijn en welke voor- en nadelen die hebben. Samen spreek je af wat er moet veranderen en hoe je dat voor elkaar gaat krijgen. Steeds kijken jullie of de thuissituatie verbetert en of je kind nog veilig is en zich goed ontwikkelt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op richtlijnenjeugdhulp.nl

Kan school jeugdzorg inschakelen?

Nee, een school moet ouders altijd informeren over het doen van een zorgmelding. In de Wet Verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling zijn de verplichtingen vastgelegd van beroepskrachten die met kinderen en jongeren werken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onderwijsconsument.nl

Wat als je je kind niet meer aan kan?

Neem contact op met het wijkteam, je huisarts of de jeugdgezondheidszorg in jouw buurt als je je zorgen maakt. Samen kunnen jullie bekijken wat er wel en niet goed gaat in het gedrag van je kind. Ook kunnen jullie er met elkaar achter komen waar het lastige gedrag vandaan komt en waardoor het blijft bestaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nji.nl

Wat zijn redenen om een kind uit huis te plaatsen?

ernstige ziekte bij de ouders waardoor zij hun kind niet kunnen verzorgen. veel ruzie is tussen ouder(s). Of tussen ouders en het kind. te zware zorg vanwege een handicap of ernstige gedragsproblematiek bij het kind.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op regelhulp.nl

Waarom moeten kinderen naar gesloten jeugdzorg?

Gesloten jeugdhulp beperkt de vrijheid van een kind. Daarom is deze ingrijpende vorm van hulp er alleen is voor uitzonderlijke situaties. Bijvoorbeeld als jongeren een gevaar zijn voor zichzelf of hun omgeving en anders niet de juiste hulp krijgen. De kinderrechter beslist of gesloten jeugdhulp noodzakelijk is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kinderbescherming.nl

Kan je OTS weigeren?

U mag ervoor kiezen helemaal niets te doen. Alleen beslist de kinderrechter dan over een OTS zonder te weten wat u vindt. U krijgt de beslissing van de kinderrechter na een aantal weken per post.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtspraak.nl

Hoe komen kinderen in de jeugdzorg terecht?

De huisarts, jeugdarts of medisch specialist kan uw kind een verwijzing geven voor bepaalde vormen van jeugdhulp.Met die verwijzing kunt u direct bij een jeugdhulp-aanbieder terecht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op regelhulp.nl

Waar kan je wonen als je niet meer thuis wilt wonen?

Je kan wel ergens anders wonen, zoals bij familie of op internaat. Daarvoor moeten je ouders of voogden wel toestemmen. Vanaf 17 jaar kan je uitzonderlijk ook begeleid alleen gaan wonen. Dat heet ook wel 'begeleid zelfstandig wonen', 'Contextbegeleiding Autonoom Wonen' of 'CBAW'.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op watwat.be

Kan je ingrijpende Jeugdhulp weigeren?

Je kan die ook zelf weigeren. Ben je minderjarig, maar toch bekwaam, dan moeten je ouders wel altijd meebeslissen over ingrijpende jeugdhulp, bijvoorbeeld over hulp waarbij je uit huis geplaatst wordt, of waarvoor de toegangspoort moet tussenkomen. Wanneer je niet bekwaam bent, beslissen je ouders in jouw plaats.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op centrageestelijkegezondheidszorg.be

Wat zijn de 10 rechten van het kind?

Kinderrechten
  • recht op onderwijs.
  • recht op eigen geloof en cultuur.
  • recht op een naam en een nationaliteit.
  • recht op een eigen mening.
  • recht op een veilig en gezond leven.
  • recht op bescherming tegen kinderarbeid.
  • recht op bescherming tegen mishandeling en geweld.
  • recht op bescherming bij een oorlog.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op radboudumc.nl

Wie regelt jeugdzorg?

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Zij kunnen de zorg dichter bij de inwoners organiseren, in samenhang met ondersteuning van gezinnen bij werk, inkomen en schulden. Dat staat in de Jeugdwet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Populaire vragen

  Vorige artikel
Wat is een BBL student?
Volgende artikel  
Kan je IQ naar beneden gaan?