Een oplossing om het kaal worden niet te laten opvallen is om alles af te scheren, maar dit is voor veel mannen niet het gewenste antwoord op hun kaalheid. Een echt goede oplossing is een haartransplantatie. Een haartransplantatie zorgt voor een blijvend effect. Weg zijn de inhammen en kale plekken.
Kan ik mijn haarlijn terug laten groeien? Haaruitval die niet veroorzaakt wordt door erfelijke kaalheid, kan tijdelijk van aard zijn. Dat betekent dat een terugtrekkende haarlijn terug kan groeien als de veroorzakende factor van het haarverlies wordt weggenomen.
Inhammen zijn driehoekige kale plekken en ontstaan net boven de slaap. Niet alleen mannen, maar ook vrouwen kunnen inhammen krijgen. Inhammen zijn een teken van beginnend haaruitval. De kale plekken aan de linker- en rechterzijde van het hoofd worden veroorzaakt door een teruglopende haargrens.
Inhammen zijn een typische verschijningsvorm van een teruglopende haargrens op de schedel. Deze meestal driehoekige insnijdingen in de haarlijn boven de slapen komen vooral bij mannen voor als beginstadium van de klassieke mannelijke kaalheid, maar ook bij vrouwen bestaat het verschijnsel.
Inhammen zijn driehoekvormige kale plekken door een teruglopende haargrens. Ze ontstaan in de haarlijn, net boven de slaap. Zowel mannen als vrouwen kunnen ze krijgen, maar bij vrouwen is het minder opvallend en gemakkelijker te verbergen. Inhammen zijn vaak de eerste tekenen van androgene of erfelijke kaalheid.
Bij vrijwel alle mannen wordt de haargrens aan de voorzijde in de leeftijd van 12 tot 22 jaar onderbroken, waardoor zogenaamde inhammen ontstaan. In feite hoort het bij een mannelijk uiterlijk omdat het ontstaan van inhammen bij vrouwen veel minder voorkomt.
Bij kaal worden zijn de haarzakjes overgevoelig voor mannelijke hormonen. Het gaat dan vooral om testosteron. Mannen én vrouwen hebben deze hormonen. Doordat de haarzakjes overgevoelig zijn voor mannelijke hormonen verdwijnen de haarzakjes uiteindelijk.
Veel mannen beginnen kaal te worden in hun twintigerjaren, maar het duurt gemiddeld zo'n 15-25 jaar om helemaal kaal te worden. De helft van de vijftigers is redelijk kaal. Toch kunnen sommige mannen in minder dan 5 jaar kaal worden. Het is bijna onmogelijk om een vinger te leggen op hoe lang het proces zal duren.
Zo krijg je de kans om eerst te kijken hoe een kale kop je staat en als de eerste haren gaan vallen, kun je dan altijd nog besluiten of je er wel of niet iets aan wilt doen. Want mooi kaal is helemaal niet lelijk en de meeste vrouwen vinden een kale man net zo aantrekkelijk als een man met een volle bos haar.
Stress. Dat stress één van de meest voorkomende oorzaken is van inhammen, zal je vast niet verbazen. Door stress zorgen je hormonen ervoor dat er melkzuren vrijkomen op de hoofdhuid. De haarwortel kan hier aangetast worden.
Waar het haar bij mannen vaak op bepaalde plekken uitvalt – de inhammen, de kruin – , wordt bij vrouwen het haar dunner en gebeurt dat meer verspreid over het hoofd. In Nederland krijgt naar schatting ruim 70 procent van de mannen vroeg of laat te maken met deze vorm van kaalheid.
Uit onderzoek is gebleken dat bij 20% van de mannen het haar al dunner wordt rond hun twintigste levensjaar. Dit percentage groeit naarmate de leeftijd vordert. Er zijn natuurlijk ook andere oorzaken voor haarverlies en kaalheid, maar bij zowel mannen als vrouwen spelen genetische factoren een grote rol.
Er zijn verschillende methoden en behandelingen voor mensen die te kampen hebben met verschillende stadia van haaruitval. Kaal worden tegengaan kan dus op verschillende manieren. Een goede oplossing tegen kaalheid is vaak de haartransplantatie behandeling.
De bewezen haargroeimiddelen
De drie producten die werken zijn: Finasteride (Propecia) Minoxidil & Nanoxidil. de HairMax Laserkam.
Proteïnen in vlees, kaas, eieren, linzen, bonen, eieren en vis zijn onmisbaar voor een gezonde haargroei. Ook vitamine B, omega-3 vetzuren, ijzer en water bevorderen de haargroei.
Een inham is een driehoekige kale plek die wordt veroorzaakt door een teruglopende haargrens. Ze ontstaan in de haargrens, net boven de slaap. Niet alleen mannen, maar ook vrouwen kunnen inhammen krijgen. Bij vrouwen is het wel makkelijker te verbergen doordat deze vaker langer haar hebben.
Voor het succesvol opvullen van inhammen zijn gemiddeld zo'n 500 tot 2.000 grafts nodig. Dit aantal hangt af van de mate van kaalheid bij de inhammen. Een ervaren arts kan dit aantal tijdens het intakegesprek nauwkeurig vast stellen.
Als iemands terugwijkende haarlijn wordt veroorzaakt door alopecia androgenetica (een veelvoorkomende vorm van haaruitval) dan kan een behandelplan met Minoxidil of Rogaine helpen. Dit omvat een medicijn dat plaatselijk wordt toegepast om nieuwe haargroei te stimuleren.
De meeste vrouwen raden mannen aan trots te zijn op het kaal zijn, maar, ook begeleiden de kale look met een mooie baard en een fit lichaam. Vrouwen vinden dit een geweldige manier om de mannelijke en stoere kant van een man te benadrukken en een uiterst aantrekkelijke en charmante uitstraling te creëren.
Je wordt niet kaal van gel. Aan de andere kant zijn er de verhalen dat gel slecht voor je haar zou zijn. Vooral de alcohol in het goedje krijgt vaak de schuld van bijvoorbeeld haaruitval. Ook hiervoor is geen goed bewijs.
Kale mannen hebben niet meer testosteron
Maar hun haren zijn wel gevoeliger voor een hormoon dat in de haarwortel uit testosteron wordt gemaakt: dihydrotestosteron (DHT). Thio: 'Haren die verdwijnen, groeien in haarzakjes met cellen die overgevoelig zijn voor dit hormoon. '
Wanneer alopecia androgenetica gediagnosticeerd is kan gekozen worden voor een behandeling met een (genees)middel, bijvoorbeeld finasteride of dutasteride, dat de vorming van DHT voorkomt. Hierdoor normaliseert haaruitval en worden dunne haren weer dikker, langer en donkerder.
Magnesium is een belangrijke stof in het lichaam. Het is nodig voor vele chemische reacties die het lichaam gezond houden. Ook voor gezond haar moet er genoeg magnesium ingenomen worden. Het bevordert namelijk de haargroei.
Denk dan vooral aan vitamine D, biotine, ijzer en zink. Naast bovengenoemde vitamines en mineralen kan ook eiwit, ook wel proteïne genoemd, helpen tegen haarverlies. Eiwitten bevatten namelijk keratine, waar ook ons haar uit is opgebouwd.