De enige uitkomst om van staar af te komen is door je te laten opereren. Bij een dergelijke operatie wordt de troebele lens door de oogarts vervangen door een heldere kunstlens. Na de operatie zie je dan ineens weer opmerkelijk scherp. Als je staar aan beide ogen hebt worden deze om de beurt behandeld.
Staar kan niet behandeld worden met medicijnen of laseren. De enige behandeling van staar is een staaroperatie, waarbij de troebele lens wordt vervangen door een heldere kunstlens. Voor de staaroperatie wordt door middel van een onderzoek (biometrie) gemeten welke sterkte de kunstlens moet hebben.
De enige behandeling voor staar is een staaroperatie, ook wel een cataractoperatie genoemd. Tijdens de operatie vervangt de oogarts de troebele lens door een heldere kunstlens. Een staaroperatie gebeurt altijd maar aan één oog.
Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien waziger en grauwer van kleur. Dit troebel worden van de ooglens wordt 'staar' of 'cataract' genoemd. Iedereen die ouder wordt, krijgt daarmee te maken.
Eet zoveel mogelijk vers en diepvries voedingsmiddelen in plaats van ingeblikt of kant-en klaar voedsel. Zorg ervoor om gezonde vetten te consumeren - Omega-3 vetzuren worden meestal aangetroffen in lijnzaadolie, koolzaadolie, walnoten en vis kunnen staar en droge ogen helpen te voorkomen.
Tot op vandaag bestaat er geen medicatie om cataract te genezen of om te voorkomen. In een vroeg stadium kan een bril het zicht eventueel nog iets verbeteren maar de verbetering is meestal slechts tijdelijk. Een verandering van bril neemt natuurlijk de oorzaak ( zeg de vertroebeling)niet weg .
Vitamine-C voor ogen
Die is te vinden in fruit, zoals sinaasappels, kiwi's en aardbeien, en in groenten, zoals broccoli, sareptamosterd en paprika. Naast bron van antioxidanten helpt het ook om staar te vertragen en ze geven de benodigde oogvitaminen tegen maculadegeneratie.
Oorzaken van staar
Dit is een normaal ouderdomsverschijnsel dat al vanaf 55 jaar kan ontstaan. Rond de 75 jaar heeft 70% van de mensen staar. Ouderdomsstaar is dan ook de meest voorkomende vorm van staar.
Ook zijn corticosteroïden medicijnen die de patiënt soms gebruikt als vervanging van het bijnierschorshormoon wanneer de patiënt dit zelf niet aanmaakt. Wanneer de patiënt deze geneesmiddelen gedurende langere tijd inneemt, leidt dit tot chronisch open-hoek glaucoom en staar: troebele ooglens).
Een goede opticien herkent staar bij het opmeten van uw oog. Soms is de staar al zo sterk dat een goede meting van het oog niet eens meer mogelijk is. De opticien stuurt u dan door naar een oogarts. Voor het krijgen van een vergoeding van een behandeling van staar, moet u wel een verwijsbrief van uw huisarts vragen.
De klachten van staar ontstaan meestal geleidelijk en nemen langzaam toe, denk aan: Wazig zien, moeite met krant lezen of TV kijken, autorijden. Grauwer beeld, minder kleuren. Lichtverstrooiing, bijvoorbeeld: last met autorijden in het donker, koplampen, straatlantaarns.
De staar wordt dan langzaam erger. U gaat minder goed zien. U kunt problemen krijgen met bijvoorbeeld lezen, televisiekijken of autorijden. Als u eerst kiest voor afwachten, kunt u altijd later nog kiezen voor een operatie.
Dit troebel worden van de ooglens wordt ook wel 'staar' of 'cataract' genoemd. Iedereen die ouder wordt, krijgt daar mee te maken. Staar kan ook aangeboren zijn of ontstaan door ziekte of beschadiging van het oog. Deze folder gaat over de meest voorkomende vorm van staar, de ouderdomsstaar.
Meestal gaan de ogen langzaam achteruit. Het duurt dan jaren voordat u serieuze problemen krijgt met zien. Maar het proces kan ook veel sneller gaan. In een paar maanden tijd gaat uw zicht dan fors achteruit.
Als u slecht ziet of een oogaandoening heeft zoals staar, glaucoom of maculadegeneratie, kan dit risico's opleveren in het verkeer. U kunt bijvoorbeeld moeite hebben met diepte zien, verkeersborden lezen of gevaar zien aankomen.
De operatie doet geen pijn. Artsen kunnen de staaroperatie ook met een laser doen. Onderzoek heeft laten zien dat dit meestal niet beter is dan een gewone operatie. Na de operatie krijgt u meestal een plastic doorzichtig oogkapje op uw oog.
Vitamine B (vooral vitamine B1, B2, B6, B12 en foliumzuur) helpen oogziekten voorkomen. Ook ondersteunt vitamine B de werking van de oogspieren. Een tekort aan vitamine B kan zorgen voor gevoeligheid voor licht, oogontsteking en in het ergste geval een verhoogd risico op verlamming van de oogspieren.
Kan ik er zelf iets tegen doen? Zelf kunt u niets doen aan glaucoom. Wel kunt u bij een opticiën een oogdrukmeting laten doen. Als u twijfelt over uw gezichtsvermogen, kunt dit bij een opticiën laten meten of u kunt contact opnemen met uw huisarts.
Nepafenac remt ontstekingen en stilt pijn. Gebruikt om te voorkomen dat er ontsteking en zwelling in het oog ontstaat na een staaroperatie. U begint meestal op de dag voor de staaroperatie met druppelen. Na de operatie gaat u daar nog 3 weken mee door.
Glaucoom is namelijk een ziekte waarbij de oogzenuw aangetast is. Dit wordt meestal veroorzaakt door een verhoogde druk in de oogbol. Door het afknellen van de oogzenuw wordt de verbinding tussen het oog en de hersenen langzaam beschadigd. Bij grijze staar (cataract) is de ooglens troebel.
Kiest u een implantlens om dichtbij scherp te kunnen zien en had u voor de operatie ook een bril nodig om veraf goed te kunnen zien? Dan heeft u ná uw staaroperatie ook geen leesbril meer nodig, maar nog wel een bril of contactlenzen voor veraf.
Vooral groene en zwarte thee zijn effectief, omdat hier veel cafeïne inzit wat vochtafdrijvend werkt. Kruidenthee kan ook helpen bij oogproblemen, maar werkt door de kruiden eerder verzachtend en tegen roodheid.
Omdat honing vocht-inbrengend is voor de huid, zorgt het tegelijkertijd voor een plumping effect. Hierdoor worden donkere kringen en lijntjes verminderd. Smeer wat honing op een nog wat vochtige, net gewassen huid onder de ogen, laat het even zitten, en spoel alles dan goed af.
Vitamine D
De zon zorgt ervoor dat je lichaam deze vitamine aanmaakt. Uit onderzoek blijkt dat vitamine D beschermt tegen ontstekingen. Ook zorgt het voor een gezond netvlies, waarvoor oogaandoeningen zoals leeftijdsgebonden maculadegeneratie wordt voorkomen.