Behandeling is meestal niet nodig. U kunt de klachten verminderen door pijnstillers, hoestdrank en neusspray. Het is beter om te stoppen met roken. Als de hoest of koorts na 3 weken niet over zijn of als uw benauwdheid of pijn voelt bij het ademen of bloed ophoest, raadpleeg dan uw huisarts.
Bij een lage luchtweginfectie voelen mensen zich vaak erg ziek. Ze hebben daarbij veelal last van hoesten, kortademigheid en pijn (bij het hoesten) en hebben soms een snelle hartslag of snelle adem- haling. Ook kan er koorts, vermoeidheid of verwardheid (delier) ontstaan.
Welke medicijnen worden gebruikt bij luchtweginfecties? Penicilline-antibiotica doden vele soorten bacteriën en hebben een goede opname in het lichaam. Ze blokkeren een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei waardoor de bacterie doodgaat. Voorbeeld is amoxicilline en piperacilline.
Een infectie van de onderste luchtwegen is een acute aandoening. Dat wil zeggen dat de klachten tijdelijk zijn (maximaal 21 dagen). Hoest is het belangrijkste symptoom. De twee vaakst voorkomende infecties van de onderste luchtwegen zijn een bronchitis en een longontsteking.
Infecties van de bovenste luchtwegen, zoals verkoudheid en keelontsteking, worden meestal veroorzaakt door een virus en gaan vrijwel altijd zonder behandeling over. Infecties van de lagere luchtwegen zijn bijvoorbeeld longontsteking en bronchitis.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
Bij bronchitis zijn de slijmvliezen van de kleine vertakkingen in de longen ontstoken. Hierdoor moet u hoesten en heeft u last van slijm. Bij een longontsteking zijn de kleine vertakkingen van de longen en de longblaasjes ontstoken. Hierdoor voelt u zich benauwd en heeft u moeite met ademen.
Minstens vijf dagen per week een half uur bewegen is belangrijk voor je gezondheid en dus een goede tip. Door te sporten of te bewegen krijg je een betere conditie en sterkere longen. Je hoeft niet altijd uitbundig te sporten. Dansen of een stukje wandelen zijn ook goede manieren om in beweging te blijven.
Getuite lippen ademhaling
Hierbij ademt u in door de neus en blaast u vervolgens uit door de mond, waarbij de lippen licht getuit worden. Tijdens deze oefening blijven uw luchtwegen beter open, waardoor er bij de ademhaling meer lucht uit de longen naar buiten gaat. Hierdoor kunt u vervolgens weer dieper inademen.
Het advies om thuis te blijven bevordert het herstel echter niet. Luchtweginfecties zijn een van de belangrijkste oorzaken voor ziekteverlof. Onze oma's adviseerden ons vroeger om goed 'uit te zieken', maar inmiddels weten we ook dat bedrust zelden goed is.
Een luchtweginfectie van de bovenste luchtwegen verdwijnt vanzelf na 1 of 2 weken. Behandeling is meestal niet nodig. U kunt de klachten verminderen door pijnstillers, hoestdrank en neusspray. Het is beter om te stoppen met roken.
Bij een bacteriële oorzaak is iets vaker sprake van koorts en keelpijn en bij een virale verwekker frequenter van rinoroe en hoestklachten. Echter, bij een minderheid van de patiënten met koorts en keelpijn in afwezigheid van rinorroe en hoestklachten bleek de oorzaak bacterieel.
De symptomen van infecties zijn bij hen bovendien vaak atypisch. Dat betekent dat een longontsteking bijvoorbeeld zonder koorts en zelfs bijna zonder hoesten kan verlopen.
De longontsteking zelf doet geen pijn. Wel kan er pijn op de rug of borst ontstaan door veel hoesten. De spieren die in je rug en tussen je schouderbladen zitten, helpen om te kunnen hoesten.
Symptomen. Blijven hoesten na een verkoudheid of griep kan wijzen op acute bronchitis. Een droge hoest en dan slijm ophoesten ook.
Een gezond dieet kan je longen sterker maken, en vooral voeding met veel antioxidanten is erg gezond. Antioxidanten kunnen de longcapaciteit vergroten en de kwaliteit van ademen bij longpatiënten verbeteren. Blauwe bessen, broccoli, spinazie, druiven, zoete aardappel, groene thee en vis zitten vol antioxidanten.
Antioxidanten (zoals vitamine C, E, selenium en natuurlijke carotenoïden) kunnen de longen helpen beschermen tegen schadelijke oxidatieprocessen.
Longverbetering. Heb je regelmatig last van ademhalingsproblemen als astma of bronchitis, dan kan citroenwater je helpen. Uiteraard verdwijnt het probleem niet door enkel dagelijks een glas citroenwater te drinken, maar kan het helpen de luchtwegen te bevorderen.
Iedereen die de longcapaciteit wil vergroten, doet er goed aan om fruit met veel antioxidanten te eten, zoals banaan en appel. Ook tomaten zorgen voor een betere longfunctie, zo blijkt uit recent Duits onderzoek.
In veel gevallen zorgen hete vloeistoffen ervoor dat je makkelijk gaat ademen bij astma, zwarte thee blijkt bijzonder heilzaam te zijn bij deze longziekte. Door het regelmatig drinken van deze thee worden je bronchiën verwijd en dat zorgt dat astmapatiënten weer makkelijker kunnen ademhalen.
Uit nieuw onderzoek blijkt dat bestandsdelen van gember goed samen kunnen werken met luchtwegverwijders zodat de longblaasjes verder open gaan staan door ontspanning van het spierweefsel rond de longen.
Bij kriebelhoest of een schraal gevoel in de keel: drink iets warms, bijvoorbeeld thee met honing. U kunt ook een lepel honing in uw mond nemen of op een dropje zuigen. Geef geen honing aan kinderen die jonger zijn dan 1 jaar. Bij vastzittend slijm: drink iets warms of stoom met warm water.
Een longontsteking kun je aan de volgende klachten herkennen: kortademigheid. hoesten. eventueel ophoesten van geel, groen of bruin slijm.