Rustig eten en drinken is waarschijnlijk de beste manier om de hik te voorkomen.Door voorover te buigen, ontspant het middenrif zich. Dit kan helpen de hik te verminderen. Bij hardnekkige of aanhoudende hik raden wij u aan om een afspraak te maken bij de huisarts.
Soms zie je zelfs je buik bewegen. Die hik ontstaat doordat je kind van het vruchtwater drinkt. Als zijn of haar maagje te vol is, wordt het middenrif geprikkeld en trekt in een reflex samen. Die hik kan eventjes aanhouden, maar gaat vanzelf weer over en is niet schadelijk.
De oorzaak van de hik
Als je baby te snel eet of drinkt of plots veel lucht hapt, kan hij al snel de hik krijgen. Maar vaak is de hik van je baby onverklaarbaar. Bij jonge kinderen reageert het middenrif waarschijnlijk nog makkelijk op prikkels.
Wanneer die middenrifspier overprikkeld raakt, gaat hij spastisch samentrekken met de hik als onaangenaam gevolg. Als volwassene word je misschien zelf wel ongemakkelijk van de hik. Niet zo abnormaal dus dat je baby zich ook niet comfortabel voelt, maar verder is de hik onschuldig. Pijn heeft je baby niet.
Houd je baby na het voeden minimaal twintig minuten rechtop. Laat je baby vaker kleine porties eten of drinken. Als je je baby flesvoeding geeft, kun je hem tijdens een voeding iedere drie minuten laten boeren.
Hoofdje op je schouder.
Zorg ervoor dat je baby met zijn gezicht naar je toe ligt. Je baby heeft hierbij wel ondersteuning nodig, dit kun jij hem geven door je hand onder zijn billen te plaatsen. Nu kun je zachtjes over zijn rug wrijven of zachtjes kloppen. Hiermee help je je baby om het boertje omhoog te laten komen.
De hik vlak voor het slapen gaan kan zorgen voor problemen met in slaap vallen. Langaanhoudende hik kan op die manier zorgen voor slaap te kort.
Signalen van teveel borstvoeding:
Je baby kan buikkrampen krijgen. Je baby heeft veel natte luiers en dunne lichtgroene ontlasting. Je hebt last van gespannen borsten, ook na de voeding. Je baby drinkt erg onrustig, verslikt zich, hikt en boert veel.
Meestal herken je reflux door het teruggeven van melk. Het spugen kan soms veel zijn. Zolang je baby er geen last van heeft en goed groeit moet je jou geen zorgen maken. Deze vorm van reflux wordt ook wel gastro-oesofageale reflux (GOR) of regurgitatie genoemd.
Hoe herken je krampjes? Je herkent krampjes aan dat je baby onrustig wordt zo'n 20 – 30 minuten na de voeding.Je baby begint hard te huilen en kan daarbij een rood aangelopen gezicht krijgen.
Wanneer je je baby vaak in bad doet kan zijn huidje uitdrogen. Vooral bij baby's met eczeem is het raadzaam maximaal twee (of drie) keer per week te badderen. Ook een keer in de week is echt al voldoende. Het is wel raadzaam om dan ongeveer om de dag het gezichtje en de nekplooien te wassen.
Heb je last van de hik? Eet dan langzaam een lepel pindakaas! Pindakaas is vet en daarom verzachtend voor je keel. Ook stabiliseert je ademhaling doordat je focust op het eten ervan.
De langste hik ooit duurde 68 jaar
De langste hikbui staat op naam van de Amerikaanse varkensboer Charles Osborne. De ongelukkige man hikte non-stop van 1922 tot 1990. Maar liefst 68 jaar lang. Ongeveer een jaar voor zijn dood stopte hij plots op onverklaarbare wijze met hikken.
De baby beweegt veel met armen en benen om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is met het lichaam. Beweging is niets om je druk over te maken. De baby beweegt veel met armen en benen om het lichaam te leren kennen en te ontdekken.
Bij 95% van de baby's is er geen medische oorzaak voor het vele huilen. Bij slechts 5% van de baby's wordt wel een medische oorzaak gevonden. Denk dan bijvoorbeeld aan reflux, een koemelkallergie, of een blaasontsteking. Te vroeg geboren baby's kunnen extra veel huilen als ze eenmaal thuis zijn.
Typerend voor het clusteren is dat je kindje steeds op ongeveer hetzelfde moment van de dag onrustig is. Het verschilt per baby wanneer dit moment is. Voor de ene baby is dit 's nachts en voor de andere juist 's ochtends vroeg. En weer andere baby's clusteren juist vooral aan het eind van middag of begin van de avond.
Probeer uw kindje niet met twee handen onder de oksels op te pakken, hierbij kan het kindje gemakkelijk overstrekken.
Over je schoot: Leg hem over je schoot waarbij zijn borstkas ondersteund wordt door je schoot, en wrijf dan zachtjes over zijn ruggetje of klop er zachtjes op. Dat is niet erg, hij heeft zijn slaap hard nodig. Dat boertje komt er waarschijnlijk tijdens het slapen wel uit.
Leg een handdoek op je schouder zodat je baby jou niet vuil maakt bij oprispingen. Houd je baby goed rechtop en klop lichtjes op zijn rug. Heb geduld, want een stevig boertje kan wel een tiental minuten op zich laten wachten.
De 3 meest voorkomende oorzaken zijn: + Timing van in bed leggen;+ Afhankelijke slaapassociatie;+ De manier waarop je je kindje in bed legt.
Probeer white noise
White noise is een handig hulpmiddel om je baby sneller in slaap te laten vallen. Je baby heeft hier namelijk een positieve slaapassociatie mee opgebouwd. Het klinkt voor je baby namelijk precies zoals de geluiden die hij/zij in de baarmoeder hoorde, je kindje wordt heerlijk kalm van dit geluid.