Nadia: 'Je kan de verse bladeren direct gebruiken, eerst goed wassen natuurlijk, maar je kan ze ook drogen, verkruimelen en er dan thee mee zetten. Je kan er ook lekkere siroop mee maken en de bladeren trekken in een sterke suikersiroop. '
Een kopje vijgenblad thee is daarom lekker voor mensen met diabetes, Maar ook bij astma, bronchitis en andere aandoeningen aan de luchtwegen.Vijgenblad is tevens goed voor de bloedsomloop.
Vijgenblad thee maken van gedroogde vijgenbladeren
Doe de gedroogde vijgenbladeren in een thee-ei, giet er het kokende water op. Laat het een paar minuutjes trekken en smullen maar.
Het blad smaakt een beetje naar vanille, kokos en noten. En dat combineert toch een partijtje goed in verschillende gerechten…
Vijgen op siroop
Maar als je een eigen vijgenboom hebt of als je in een zuidelijker land woont kun je soms in korte tijd bergen vijgen oogsten. Meer dan je ooit vers op kunt eten. Tijd dus voor een recept om lekker verse vijgen te conserveren op siroop.
Je kunt 2 vijgen rekenen als één portie fruit. Het advies is om 2 porties fruit (200 gram) per dag te eten.
Verse vijgen kun je ook invriezen. Verse vijgen kun je tot 9 maanden in de diepvries bewaren (-18°C).
Je kan de groene blaadjes laten trekken in warm water of je kan ze in de oven (of voedseldroger) laten uitdrogen voor ongeveer 1-2 uur op 50°C. Als de blaadjes uitgedroogd zijn kun je ze verpulveren en in een glazen potje opbergen. Zo kan je tot het volgend seizoen vijgenbladthee drinken.
Gezonde cellen: Vijgen bevatten verschillende stoffen en antioxidanten, die schadelijke vrije radicalen helpen tegen te gaan. Dit helpt om je cellen gezond te houden. Bloeddruk op peil houden: door de aanwezigheid van het mineraal Kalium in vijgen, kunnen vijgen helpen om de bloeddruk op peil te houden.
Deze veelzijdige vrucht is lekker als tussendoortje en om in verschillende gerechten te werken. Je kunt vijgen rauw eten, drogen, bakken, vullen, roosteren en poffen.
Ga je de vijg snoeien? Verwijder dan eerst alle kruisende takken en dood hout. Zorg dat de bovenkant van de plant mooi open is, zo krijgen de vruchten aan de takken voldoende licht om te rijpen. Snoei kleinere takken die te dicht op andere takken groeien ook, zo hebben de vruchten genoeg plek om te groeien.
Wil je veel vruchten? Plant de jonge vijgenboom dan op een beperkte ruimte.Hoe minder plaats de wortels krijgen, hoe meer vruchten. Zorg dat de vijgenboom in een arme, goed gedraineerde grond staat met pH-waarde tussen 5,5 en 6,5.
Waarom zijn gedroogde vijgen goed voor je gezondheid:
Gedroogde vijgen zitten boordevol gezonde voedingsstoffen en zijn erg rijk aan vezels. Eén gedroogde vijg (20 gram) levert al 2 gram vezels. Gedroogde vijgen bevatten ook veel mineralen. Calcium is bijvoorbeeld goed vertegenwoordigd.
Mijn vijgenboom krijgt geen vruchten, hoe kan dat? Dat kan van een aantal dingen afhangen. Te jong, te weinig zon, verkeerd type vijg voor Nederlands klimaat, verkeerde snoeimethode, noem maar op.
Welke vijgen kun je eten? Je kunt alle vijgen van Ficus carica eten, het is wel belangrijk dat de vijg goed rijp is.
Vijgen bevatten veel vitamine A, dit is goed voor je huid. Maar in vijgen bevinden zich ook veel vitaminen B en deze zijn bijvoorbeeld goed voor je stofwisseling. Daarnaast vind je in vijgen ook mineralen waarbij je kunt denken aan calcium, koper, ijzer en selenium.
Andere gezondheidsvoordelen van de vijg
-Door de hoeveelheid vezels werkt het laxerend bij verstoppingen; -De bloedsuikerspiegel wordt stabiel doordat de voedingsvezels; -Door de vitamine C en polymeren werkt het bij keelpijn verzachtend; -Zwerende wonden genezen beter.
Door het hogere aantal calorieën en suikers zijn gedroogde vijgen wel wat minder gezond dan verse. Het is dus belangrijk dat je ze met mate eet. Als je hierop let zijn ze een zeer gezonde toevoeging aan je dieet.
Ook appels behoren terecht tot het gezondste fruit. 'An apple a day keeps the doctor away'. En dat is niet zo verrassend als je weet dat appels vol vezels, B-vitamines, vitamine C, kalium en vitamine K zitten. Dankzij de anti-oxidanten kunnen appels het risico verlagen op type 2 diabetes, kanker en alzheimer.
Wil je jouw vijgenboom gaan stekken dan kun je dit het beste in de herfstperiode doen of in het vroege voorjaar, wanneer er nog geen blad aan de takken zit. Knip de top van een tak (15-30 centimeter lang) zonder vruchten van de vijgenboom af. Kies een jonge tak. verwijder het zachte topje van de tak.
Bladeren. De bladeren zijn dik en leerachtig. Ze kunnen 30 × 25 cm groot worden. De bladeren hebben een hartvormige voet en zijn drie- tot vijflobbig.
Gedroogde vijgen - 2 mg ijzer per 100 gram - Lekker om een klein handje van te snacken met bijvoorbeeld walnoten. Met twee dadels (30 gram) haalt een man 4% van de ADH, een vrouw 3%. Dadels - 1,5 mg ijzer per 100 gram - Lekker om van te snacken met bijvoorbeeld walnoten of pompoen- en zonnebloempitten.
Als de verse vijg mals aanvoelt en een druppeltje vocht uit haar ooghoek plengt, kan ze doorgaan als goed voor gebruik. Als dat niet het geval is, smaakt ze wat wrang en minder zoet. Ze zit dan nog in haar puberfaze. Eens in de midlife-crisis is er ook niet meer veel mee te beginnen.
Bemesten. Het rijpen van suikerhoudende vruchten kost de vijgenboom heel wat energie. Daarom is het aanbevolen om de boom van april tot en met augustus om de twee weken te bemesten. Een evenwichtige meststof is doorslaggevend - de voedingsstoffen bevorderen de vruchtvorming en het rijpingsproces van de vijgen.
Vries ze daarom in als je een overschot aan vijgen hebt. Je kunt er achteraf heerlijke confituur, smoothies en siroop mee maken! Bevroren vijgen kun je nog 6 tot 8 maanden bewaren. Je kunt zelf verse vijgen drogen door ze minstens 6 uur in een oven op 120°C te leggen.