Lever de lege fles of lege tube gescheiden in bij de plastic- of glasinzameling.Als er meer dan 10% in zit raden we aan het met fles en al bij het restafval te gooien. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Handwas met shampoo
Mevrouw Denes: Je fijne was kun je met shampoo wassen, als je geen handwasmiddel hebt. Ideaal voor wol, zijde en andere stoffen. Wasgoed in een handdoek wikkelen en (zachtjes) uitwringen.
Heb je delicate kledingstukken die enkel een handwasje kunnen verdragen, maar heb je geen speciaal wasmiddel bij de hand? Geen probleem. Jouw shampoo vormt het ideale alternatief.
Shampoo is dus beter geschikt voor je haar en douchegel wordt gemaakt voor je lijf. Toch zie je voor mannen vaak hair-and-bodyproducten. 'Dat is net als shampoo gewoon zeep en dat werkt voor allebei', zegt Vis. Je hoofdhuid wordt er misschien iets droger van dan van gewone shampoo en je haar iets minder glad.
Shampoo bevat wasstoffen die – je raadt het al – het vuil en vet van de hoofdhuid en in de haren verwijderen. In shampoos die je iedere dag kunt gebruiken, zitten heftigere stoffen dan in shampoos voor bijvoorbeeld gekleurd haar, deze is veel milder. Kies dus altijd een shampoo die bij je eigen haar past.
Volgens styliste Rosi Fernandez, directeur van haarsalon Ananda Ferdi, is het niet aan te raden om je haar langer dan een week niet te wassen. Waarom? “Omdat “haarzakjes verstopt raken en geen zuurstof krijgen,” legt ze uit.
In principe is het advies om niet elke dag je haar te wassen, maar 1 à 2 keer per week.
Pas op, want voor je het weet komt de shampoo ook op je gezichtshuid terecht. Net zoals hierboven al werd gesproken, kan dit de huid extra uitdrogen. Daarnaast zit er in veel shampoos het conserveringsmiddel methylisothiazolinone, dat een verhoogd risico op een huidreactie met zich meebrengt.
Hier kunnen we kort in zijn: ja!Een 2 in 1 shampoo conditioner kan net zo goed voor je haar zijn als een losse shampoo en conditioner. Het is natuurlijk wel zaak om te kijken of je een goed merk hebt met verzorgende en natuurlijke ingrediënten, maar dit geldt ook voor een losse shampoo en conditioner.
Maar het grootste verschil tussen shampoo en douchegel is natuurlijk de geur. In douchegels zitten meestal meer parfums en vaak ook nog hydraterende stoffen voor een zachte huid. Conclusie: Je kunt dus prima je haar met douchegel wassen.
Bonte was en witte was kun je beter niet bij elkaar doen.
Witte kleding kan namelijk de kleuren van de bonte was overnemen. Stralend witte t-shirts komen dan licht roze de wasmachine uit als je ze bijvoorbeeld met een rode broek gewassen hebt. Voor de witte was, kun je mijn artikel over witte kleding wassen bekijken.
Vul een emmer of wasbak met handwarm water en een mild wasmiddel of shampoo.Let erop dat je wasmiddel geschikt is voor wol. Speciaal wolwasmiddel of wol- en fijnwasmiddel is volop verkrijgbaar. Het beste wolwasmiddel is eigenlijk helemaal geen wasmiddel.
Vlekken uit je kleding
Zamarra zei het al even tijdens de uitzending, maar je kan dus vlekken uit je kleding krijgen met afwasmiddel. Smeer de vlek in en gooi hem daarna in je wasmachine. Let wel op: gooi geen afwasmiddel in je wasmachine zelf, dat is namelijk niet goed voor je machine.
Om het te verwijderen, haal je eerst het overtollige braaksel weg met bijvoorbeeld een stoffer en blik. Behandel het item dan voor met een wasmiddel speciaal voor vlekken. Was hem daarna op z'n heetst in de wasmachine. De vlekken zouden er nu weer uit moeten zijn zonder dat er een geurtje achterblijft.
Zoals we hierboven al zeiden, blijft gemiddeld een shampoo 12 maanden goed. Maar dit is onder perfecte omstandigheden. Vaak is niet te zien of een shampoo over de datum is. – Wanneer er geen houdbaarheidsdatum op de fles staat (wat vaak wel moet) weet je niet of het nog wel goed is.
Voordelen van haren wassen zonder shampoo
Verbeterde gezondheid van de hoofdhuid. Verbeterde productie van natuurlijke hoofdhuidoliën. Beter haarvolume. Minder blootstelling aan schadelijke chemicaliën.
Het voelt niet prettig om het haar dagenlang in een vuile, vette staat te laten. De meeste mensen met fijn haar moeten vrij vaak wassen met shampoo, omdat talg en vuil het haar verzwaren waardoor het er plat en vettig uitziet. Daarom wil je meestal om de dag een shampoo gebruiken.
1 keer wassen is reinigen, 2 keer wassen is verzorgen
Als jij je haar de eerste keer wast, zal je merken dat je shampoo minder schuimt. Tijdens deze wasbeurt reinig je het haar en zet je de haarschubben open zodat bij een tweede keer wassen, de verzorgende ingrediënten van je shampoo in het haar kunnen dringen.
U krijgt vet haar
Wast u ook nog eens elke dag uw haar onder de douche? Dan wordt het sneller vet. Door uw haar zo vaak te wassen raakt uw hoofdhuid het namelijk gewend om elke dag nieuw talg te produceren. Uw haar twee keer per week wassen, volstaat dan ook ruimschoots.
Vroeger waste men de haren met échte zeep. En zeep is fantastisch; want het maakt schoon op milde wijze en zorgt voor een satijnzachte huid.
“Elke dag je haren wassen, is niet per se schadelijk voor je hoofdhuid. Wel is het slecht voor je hoofdhuid als je al een droge hoofdhuid hebt.
Wanneer je haar droog en beschadigd is, is het goed om je haar om de drie of vier dagen te wassen. Niet te vaak, want dan droogt het namelijk sneller uit. Geef de natuurlijke oliën op je hoofdhuid de tijd om je puntjes te bereiken.
Geïrriteerde hoofdhuid
Bij de meeste mensen zal een week zonder shampoo zorgen voor een paar vervelende bijwerkingen. “Het niet wassen van je haar kan een ophoping van olie, vuil en dode huidcellen op je hoofdhuid veroorzaken.
Het wassen van onze haren zorgt ervoor dat we een grote hoeveelheid product-ophoping verwijderen en dat we dermatitis (huidontsteking) voorkomen. Was je je haar niet? Dan kan je hoofdhuid uitdrogen, je haren kunnen gaan klitten, je haar stopt met groeien en uiteindelijk kun je zelfs last krijgen van haaruitval.